1

Temat: Równy dostęp

Ogłoszone mamy dwa  przetargi na usługę pełnienia funkcji  Inżyniera Kontraktu nad Kontraktami na roboty budowlane realizowane wg FIDIC  jeden wg czerwonego drugi wg. żółtego. Na stronie internetowej zamieszczone są materiały dot. ww. przetargów tj. IDW, OPZ oraz wzór umowy . Jeden z W chce oglądać dokumentuję projektową na kontrakty dotyczące robót budowlanych. Mam obawy czy pozwalając na wgląd do dokumentacji na roboty budowlane ( które jeszcze nie zostały ogłoszone ) nie naruszam zasad równego traktowania i
dostępu do informacji pozwalających wszystkim wykonawcom na Równych zasadach złożyć ofertę? Nasi techniczni nie widzą w tym przeszkód , ja natomiast mam wątpliwości.

2

Odp: Równy dostęp

Czekam na podpowiedż. Nie wie czy pytanie jest takie łatwe czy takie trudne?

3

Bursztynowa napisał/a:

Nie wie czy pytanie jest takie łatwe czy takie trudne?

Kto nie wie? wink Może pytanie, nie do końca, jest jasno postawione?

4

No, faktycznie niezbyt.
Ale spróbuję: nie widzę w tym nierównego traktowania. Po warunkiem, że z pełnym przekonaniem każdy, co się zgłosi będzie potraktowany tak samo.

5

Składniam się do opinii hubala - z zastrzeżeniem, że nie wiem czy do końca dobrze zrozumiałem pytanie.

6

Głównie chodzi o to, że na inżyniera kontaktu i na roboty budowlane są oddzielene przetargi. Praktyka jest taka, że dopiero Wykonawvy wyłonionego na inżyniera kontaktu udostępniona będzie dokumentacja na roboty budowlane ( takie zapisy są w OPZ). Ponieważ przetargi na roboty budowlane nie są jeszcze ogłoszone i dokumentacji nikt nie widział to niiem czy :
1. przyjdzie gość, który wykonuje roboty budowlane i będzie widział dokumentację wcześniej niż pozostali, którzy zobaczą ją dopiero jak Zamawiający umieści na stroniee
2. nie wiem czy coś w dokumentacji na roboty nie zmieni się podczas przygotowań do ogłoszenia przetargu więc, nie wiem czy jest to już wersja ostateczna,
3. Czy równy dostęp tzn informacja na stronie że każdy moży przyjść do Zamawiającego i "wejrzeć w dokumentację" czy należałoby "tą wejrzaną " dokumentację umieścić niedaj Bóg na stronie ,
Takie man dylematy , dlatego pozwoliłam sobie zadać pytanie na forum doświadczonym Praktykom. Ja jestem za tym, żeby nie pokazywać, opis przedmioty zamówienia na Inżyniera Kontraktu powinien byc tak dokładny, aby każdy Wykonawca mógł na jego podstawie wycenić usługę ( z tym że nie wiem czy OPZ jest niekompletny czy Wykonawca jest niekumatry) dotychczas nikt  nas o to nie pytał.

7

Bursztynowa napisał/a:

A) ... dokumentacji nikt nie widział ...  B) ... dokumentację umieścić niedaj Bóg na stronie ... C) ... opis przedmioty zamówienia ... powinien byc tak dokładny, aby każdy Wykonawca mógł na jego podstawie wycenić usługę  D) z tym że nie wiem czy OPZ jest niekompletny   E) Wykonawca jest niekumatry...

A) A co - jakaś tajna czy co??? Jak to zatem możliwe, że teraz tak, a zaraz to publikujmy i będzie nie.
B) Byłoby może najlepiej, jednak publikowanie niekonieczne.
C) Czyżby próba nieomylności? Mam drobne wątpliwości czy Zamawiający opisze lepiej niż sam projekt.
D) Dobrze więc byłoby pokazać komu się da, dać szansę na poprawienie (!!!).
E) Eee.. To już ewidentna przesada.