1

Temat: Informacje dodatkowe.

Jak rozumiecie taki zapis w ogłoszeniu o zamówieniu zamieszczony w dziale Informacje dodotkowe w tym dotyczące finansowania (...)?

"Przed podpisaniem umowy Wykonawca zobowiązany jest złożyć Zamawiającemu, w stosunku do osób z wykazu osób które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia (Załącznik Nr X do SIWZ): a) licencje pracownika ochrony I lub II stopnia, w kopii potwierdzonej za zgodność przez Wykonawcę, b) legitymacje osoby dopuszczonej do posiadania broni, w kopii potwierdzonej za zgodność przez Wykonawcę"

-taki sam zapis widnieje w SIWZ i informacjach o formalnościach jakich należy dopełnić przed podpisaniem umowy.

Robię sondaż bo są wątpliwości czy nie powinno się doprecyzować, o zapis "wybrany Wykonawca zobowiązany jest  złożyć(...)

Jak dla mnie to pierwsza informacja jest równie czytelna, złożyć ma Wykonawca przed podpisaniem umowy ,czyli wykonawca wybrany, a nie każdy.

Jak to dla Was wygląda??

2

Odp: Informacje dodatkowe.

Zapis zrozumiały, tylko wybrany wykonawca.

3

No właśnie nie wiem skąd te wątpliwości.
Może to przez tą pogodę smile

4

No to może: "wykonawca, którego oferta zostanie wybrana" albo "wykonawca, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą".

5

Może i by tak MIRAS było gdyby sytuacja miała miejsce przed zamieszczeniem ogłoszenia, ale ogłoszenie już zamieszczone i tylko wątpliwości co do zapisu powstały:)
Przecież  Wykonawcy to inteligętni ludzie i zrozumieją , czyż nie prawda wink?

6

Ja np. stosuję taki zapis:
Wyłoniony Wykonawca w drodze niniejszego postępowania przetargowego zobowiązany jest przedstawić Zamawiającemu przed podpisaniem umowy kalkulację zaoferowanej ceny przedstawionej w formularzu ofertowym w formie kosztorysu ofertowego sporządzonego metodą uproszczoną zawierającego wszystkie roboty wymienione w załączonych do SIWZ...... i problemów nigdy nie było.

7

and1 napisał/a:

Może i by tak MIRAS było gdyby sytuacja miała miejsce przed zamieszczeniem ogłoszenia, ale ogłoszenie już zamieszczone i tylko wątpliwości co do zapisu powstały...

No to po co w ogóle zapytanie?
MIRAS celnie odpowiada, więc tak czynić, ale jeśli komu szkoda fatygi, że niby ogłoszone, to też popieram - ja też bym teraz nie zmieniał.

Jednocześnie pozwolę sobie zauważyć, że z kolei Marcel za dużo kombinuje, oj dużo, ale to odrębna sprawa.

8

hubal napisał/a:

Jednocześnie pozwolę sobie zauważyć, że z kolei Marcel za dużo kombinuje, oj dużo, ale to odrębna sprawa.

To oświeć nas kolego.

9

hubal napisał/a:

No to po co w ogóle zapytanie?
MIRAS celnie odpowiada, więc tak czynić, ale jeśli komu szkoda fatygi, że niby ogłoszone, to też popieram - ja też bym teraz nie zmieniał.

Do tego celu służy forum żeby pytać jak są wątpliwości oraz udzielać odpowiedzi jak są pytania.
Osobiście uważam, że MIRAS zawsze celnie odpowiada ale pragnę zauważyć, że  pozostali użytkownicy forum również mają celne pomysłu poparte podejrzewam, że wieloletnią praktyką w ZP.
Fatygi mi nie szkoda jeżeli ta sugestia mnie dotyczyła, chciałem się po prostu upewnić czy jest w miarę czyteleny zapis jaki został zastosowany w ogłoszeniu.
Czyli skoro już ogłoszone to rozumiem, że bez zmiany też będzie ok. ? Jak uważasz hubal?
Pozdrawiam.

10

and1 napisał/a:
hubal napisał/a:

ja też bym teraz nie zmieniał...

Czyli skoro już ogłoszone to rozumiem, że bez zmiany też będzie ok. ? Jak uważasz hubal?

Ileż razy mam powtarzać? Ależ róbcie co uważacie.

Jeśli zaś chodzi o kombinowanie Marcela, to po pierwsze wtrącenie nie pasuje mi do głównego pod względem tematycznym, po drugie zaś uważam za bezsensowne  żądanie przed podpisaniem umowy spełnienia bezsensownych życzeń. Takim bezsensownym życzeniem wydaje się w szczególności kosztorys, przy czym sprawa była już wyjaśniana, jak widać bez skutku.

Żądać w ogóle można jak najbardziej, tyle że przedmiot żądań musi mieć oparcie we wcześniejszych wymaganiach specyfikacji i oczywiście przepisach. Żądanie może mieć skutek w postaci niezawarcia umowy, a to już sprawa poważna.

Chyba już wszystko jasne (???).

11

Hubal, nie jasne, żądanie np. kosztorysu ofertowego przed podpisaniem umowy jest jak najbardziej na miejscu, to jest wymóg dodatkowy stawiany wykonawcy i tyle.

12

Cooo? Ofertowegooo??? A na cóż drugi???
Oj, coś tu przekombinowane.
Z zasady ofertowy składa się wraz z ofertą, albo ktoś tu się myli...

13

Mowa tutaj o ryczałcie w tej sprawie, na etapie składania ofert nie wymagam, lecz przed podpisaniem umowy tak, i wszystko jasne smile

14

Marcel bezprawnie i niepotrzebnie dręczy wykonawców. Ryczałt to ryczałt, niezmienny, nierozkładalny, nierozdzielny, rozliczany tylko w całości, tak mniej więcej powszechnie się go rozumie (co nie zwalnia z definicji w każdym zamówieniu), nie wiadomo po co do niego kosztorys. Z drugiej strony cenę określa wykonawca i to jego problem jak ją określi. Ewentualny kosztorys to czysta lipa: dostosowanie liczb do ceny. Zamawiający ponadto stawia sobie problemy: dopilnowanie tego kosztorysu, sprawdzenie itd.

W sumie wychodzi na NIE, ale Marcel kombinuje i pewno będzie  kombinować, by wyszło na tak.

15 (edytowany przez Marcel 2011-02-07 21:09:39)

Jak najbardziej hubal, nam te kosztorysy są potrzebne, wam może nie smile, a wykonawców trzeba podręczyć.
Żądanie kosztorysu ofertowego przy jednoczesnym określeniu wynagrodzenia ryczałtowego służy pomocniczo np. przy późniejszym rozliczaniu inwestycji.

16

Marcel napisał/a:

1) nam te kosztorysy są potrzebne, wam może nie smile,   2) a wykonawców trzeba podręczyć.   3) Żądanie kosztorysu ofertowego przy jednoczesnym określeniu wynagrodzenia ryczałtowego służy pomocniczo np. przy późniejszym rozliczaniu inwestycji.

3) Przy ryczałcie w potocznym rozumieniu stosowanie kosztorysów jest z zasady wykluczone, lecz zapewne chodzi o indywidualną definicję wynagrodzenia, może wynagrodzenie mieszane - to bym rozumiał.
1) A niech tam, w końcu to wasz styl pracy.
2) O, to już przegięcie. Życzę długich lat zarabiania w roli wykonawcy.

17

Póki co nie jestem po stronie wykonawcy, będę się martwił i zmienię pole widzenia w przeciwnym kierunku jak stanę po drugiej stronie, przez lata nauczyłem się że być dobrym dla wykonawcy=klęska.