1

Temat: doświadczenie pracowników wykonawcy

postawiłam warunek co najmniej 6 m-cy doświadczenia pracowników wykonawcy skierowanych do wykonania sprzatania na budynku. przygotowałam druk dokumentu na ktorym m.in. wykonawca miał wykazać doświadczenie swoich pracowników [w odpowiedniej kolumnie tabeli było wyraźnie napisane: doświadczenie zawodowe w zakresie czynności związanych z utrzymaniem czystości w budynkach biurowych od (dzień-miesiąc-rok) do (dzień-miesiąc-rok)]. I oczywiście jeden z wykonawców napisał: 01.02.2003 r. i tyle - teraz nie wiem czy to doświadczenie jest jednodniowe czy do dnia złożenia oferty a wiec kilkulenie (najprawdopodobniej to drugie). co powinnam zrobić - czy moge wystapić o wyjasnienie czy od razu wykluczyć jako wykonawce nie spełniajacego postawionego warunku?

2

Odp: doświadczenie pracowników wykonawcy

Wezwać do uzupełnienia art. 26 ust. 3 Pzp.

powodzenia

3

A mi się wydaje, że bardziej pasuje tu art. 87 ust. 1 Pzp. Wykonawca wyjasni, czy brak wpisania tej drugiej daty oznacza "nadal".

4

albo art. 26 ust. 4

5

W oswiadczeniu jakom jest wykaz brak jednego elementu zatem zawierające błąd i dlatego art. 26 ust. 3. Niech wpisze datę złożenia oferty lub "do chwilim obecnej". Jak już nie to art. 26 ust. 4 Pzp.

Powodzenia

6

Jak by na to nie patrzec - wykonawca musi wyjasnić treśc dokumentu. Nie wolno na tym etapie oferty odrzucić bez próby wyjasnienia w/w braku smile. A wybór podstawy prawnej  - jak widac - jest duży.

7

Właściwie tak.

Pozdrawiam

8

no a może powinnyśmy na to spojrzeć od strony nie spełniania postawinego warunku? moze wykonawca nie ma pracowników z odpowiednim doświadczeniem?

9

Dlatego najpierw wezwać do uzupełnienia (i przy tym obstaję, bo to warunek uczestnictwa), a jeśli nie dostarczy sprawa prosta.

Powodzenia

10

dorota26 napisał/a:

no a może powinnyśmy na to spojrzeć od strony nie spełniania postawinego warunku? moze wykonawca nie ma pracowników z odpowiednim doświadczeniem?

Dorotko, sama napisałaś "może", nie możuj tylko zrób jak radzą Tobie Artur i Kornelia. Warunek jest warunek, albo go spełnia, albo nie, ale nie "może" nie ma pracowników, może doświadczenia... wezwij, po prostu smile

Nora

11

wiem ze pewności w tym wszystkim nie mam - caly czas sie uczę sad i dlatego wciąz to "może" smile dzieki