Temat: Zoc - pomoc
Witam,
gdzieś wyczytałam, że świadczenie usług ochrony nie można ogłaszać w trybie zapytania o cenę.
Proszę o pomoc w lokalizacji takowej opinii:)
Pozdrawiam:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
gdzieś wyczytałam, że świadczenie usług ochrony nie można ogłaszać w trybie zapytania o cenę.
Proszę o pomoc w lokalizacji takowej opinii:)
Pozdrawiam:)
O to chodzi:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1272
Usługa ochrony jest usługą powszechnie dostępną i jest możliwość stosowania ZOC.
Nie zgadzam się - usługa ochrony nie jest usługą powszechnie dostępną.
z ZoC jest tak, że zależy na jaką opinię się powołać to zawsze można sie narazić na zarzuty
ale np. wg UZP usługi krawiecki są o ustalonych standardach ipowszechnie dostępne chociaż ja bym tak nie powiedziała - ale co z tego!
tego trybu nie powinno być
Usługi ochrony należą do tzw. usług nieprioryteowych wymienionych w obowiązującym od 15 września 2008 r. załączniku VII do rozporządzenia Komisji (WE) z 28 listopada 2007 r. nr 213/2008 zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 2195/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie Wspólnego Słownika Zamówień (CPV) oraz dyrektywy 2004/17/WE i 2004/18/WE w zakresie zmiany Wspólnego Słownika. Są to np. usługi o kodach CPV: 79700000-1 Usługi detektywistyczne i ochroniarskie, 79710000-4 Usługi ochroniarskie, 79711000-1 Usługi nadzoru przy użyciu alarmu, 79713000-5 Usługi strażnicze, 79714000-2 Usługi w zakresie nadzoru.
Udzielając zamówienia na usługi ochrony, możesz zatem nie stosować przepisów ustawy Pzp dotyczących:
* terminów składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub terminów składania ofert,
* wadium,
* obowiązku żądania dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu,
* zakazu ustalania kryteriów oceny ofert na podstawie właściwości wykonawcy oraz innych niż dotyczące wartości zamówienia przesłanek wyboru trybu negocjacji z ogłoszeniem, negocjacji bez ogłoszenia, zapytania o cenę, licytacji elektronicznej, a także przesłanek wyboru trybu zamówienia z wolnej ręki oraz
* obowiązku informowania Prezesa UZP o zastosowaniu trybów niekonkurencyjnych.
Do tego, aby wykonywać usługi ochrony mienia i osób, niezbedna jest koncesja wydawana przez MSWiA a pracownicy ochrony muszą mieć odpowiednie licencje zgodnie z przepisami ustawy z dnia 22 sierpnia 1997 r. o ochronie mienia i osób (Dz. U. z 2005 r. Nr 145, poz. 1221 z późn. zm.). A poza tym Marcel - przytoczyłeś starą treść art. 5 ust. 1 ustawy Pzp - w aktualnie obowiązującej ustawie nie wymienia się ZOC, a tylko NBO, DK i LE
Ojjjj niechcący włożyłam kij w mrowisko:D
Zgadzam się z Tobą karolk, Twoje zdanie potwierdzałoby opinię UZP "...nie można go (zoc) stosować więc do zamówień na wszelkie nietypowe usługi, wymagające szczególnych kwalifikacji bądź usług wyjątkowego zastosowania...
Moim zdaniem posiadanie licencji jest wymaganiem posiadania szczególnych kwalifikacji:)
Marcel - czy znalazłeś w aktualnym stanie prawnym zapis mówiący o nie stosowaniu dla usług o charakterze niepriorytetowym przesłanek wyboru trybu zapytania o cenę ?
Kurcze nie!, zagalopowałem się.
Udało mi się dodzwonić do informacji prawnej UZP z zapytaniem o zastosowanie Zoc do usług ochrony (mówiąc kolokwialnie Pan Gienio, od którego nie wymagamy posiadania licencji pracownika ochrony, siedzi na dyżurce i pilnuje porządku) jest trybem NIEWŁAŚCIWYM. Przesądza o tym posiadanie przez Wykonawcę (z którym to podpisujemy umowę) koncesji. Już ten czynnik przesądza o tym, że nie jest to usługa powszechnie dostępna.
Informacja oczywiście uzyskana drogą telefoniczną.
tak jest i pozostaje tryb podstawowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc