1

Temat: Produkt równoważny.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów jakiś ciekawy patent na zaku środów czystostości , chodzi mi o to żeby mi wykonawcy jakiegoś szajsu równoważnego nie dostarczyli
czy można w opisie przedmiotu zamówienia operować nazwami producentów np. Cilit kamień i rdza , czy może taki zapis zmodyfikować jakoś np. płyn do kamienia i rdzy typu Cilit lub równoważny???
Jak ten temat ugryźć ?

2

Odp: Produkt równoważny.

No w życiu! Pierwszy przetarg w życiu robisz?? Oczywiście żadnych nazw, skąd to wziąłeś? Musisz używać nazw substancji aktywnych czyli tych, które są odpowiedzialne za wyniki czyszczenia. Określasz też ich stężenia.

3

Najgorsze jest to że trzeba opisać dokładnie równoważność, trzeba przestudiować skład takich środków.

4

psz napisał/a:

No w życiu! Pierwszy przetarg w życiu robisz??

Tak się składa że nie pierwszy.

Wszystko byłoby ok. gdybym znał składy tych środków i ich stężenia, kart charekterystyk też tak od sobie nie pozyskasz, więc Twój pomysł uważam co najmniej za mało realny do realizacji.

Odnośnie nazw to mam taki koncept, żeby pisać np.
"Środek do usuwania powłok polimerowych z podłoży takich jak: PCV, kamień, terakota, linoleum itp. (np. do usuwania warstw Sidoluxu), usuwający pozostałości po farbach, emaliach, tłuste plamy po olejach oraz uciążliwy brud, nawarstwionych powłok Sidoluxu.
(Pojemność 500 ml.) ? np. Cleanlux ? zmywacz do Sidoluxu lub równoważny."
Oczywiście w tak skonstruowanym zapisie dopuszczam równoważność.
I dalej też wyjaśniam że nazwy własne użyte mają na celu określenie klasy produktu, jego jakości oraz służą ustaleniu standardu produktu, nie wskazują natomiast na konkretny wyrób lu konkretnego producenta.

No tak to chyba już będzie ok.

5

and1 napisał/a:

... lub równoważny."

Zastanawiam się, jak rozliczyć tę równoważność. W razie poglądu wykonawcy innego niż zamawiającego, ten ostatni  będzie musiał uznać rację tego pierwszego w każdym przypadku - wobec braku konkretnych parametrów umożliwiających porównanie. Czyli zastosowanie zwrotu ? lub równoważny? nie załatwia sprawy.
Trzeba byłoby wysilić się na postawienie bardziej konkretnych wymagań.
Moim zdaniem istotna powinna być przede wszystkim skuteczność, a nie skład. Określenie składu wcale nie rozwiązuje problemu - po pierwsze podana kombinacja  środków chemicznych może wskazywać ściśle określony wyrób, co jest sprzeczne z prawem, po drugie inna kombinacja może dać wcale nie gorsze efekty, jest to właściwie  istota postępu.

W podanym przykładzie ja bym zapisał może tak: ?zmywacz do Sidoluxu (np. Cleanlux  lub o podobnym działaniu)?

Sprecyzowanie wielkości opakowania też jest golem samobójczym.

A teraz zastanawiam się co znaczy ?ok?.

6

hubal napisał/a:

W podanym przykładzie ja bym zapisał może tak: ?zmywacz do Sidoluxu (np. Cleanlux  lub o podobnym działaniu)?

Sprecyzowanie wielkości opakowania też jest golem samobójczym.

A teraz zastanawiam się co znaczy ?ok?.

To jak proponujesz z tą wielkością opakowania ??

7

Odnośnie "ok"
Dokładnie brzmi to: All correct czyli wszystko w porządku. Logiczniejszy byłby zatem skrót AC, ale fonetycznie wymawia się to [ol korekt] i OK czyli okej lepiej brzmi smile

8

Brawo!  (w ogóle nie spodziewałem się że ktoś będzie wiedzieć).

Jeśli zaś chodzi o wielkość opakowań, to może dopuścić np.  co najmniej..., lub od ... do... - jeżeli to w ogóle ważne  (przypomnę, że kilka tygodni temu na forum zalecano odrzucenie oferty z opakowaniami różniącymi się o kilkadziesiąt mililitrów od specyfikacji !)

9 (edytowany przez and1 2011-02-11 11:59:25)

chciałeś żebym wyjaśnił to Ci uprzejmie wyjaśniłem, tak zupełnie bezinteresownie smile
Masz rację z tymi opakowaniami, trzeba będzie przeliczyć na litry.

10

Ja bym podał litry i wskazał jakie opakowania są dopuszczalne. Jeszcze ktoś ci będzie realizował dostawy w próbkach wink albo opakowaniu np 20 litrowym-które przy niektórych dostawach jest niepraktyczne. Gdzie na oddział szpitala dać 20 litrów jakiegoś preparatu w jednej ogromnej butli, gdy potrzebują 5 litrów na spory czas. Teoretycznie np ja bym wskazał  np ilość 200 litrów, opakowania od 0,5 l do 1 litra lub inny zakres-zależy od produktu i potrzeb. Nie wskazywałbym jednak jednej wielkości opakowania.

11

Tak, rozliczać w litrach jak najbardziej można. Jednak może czasem warto się zabezpieczyć przed opakowaniami niezbyt wygodnymi. Na przykład wykonawca może załatwić płyn w beczkach 200-litrowych, na pewno w cenie niższej niż w buteleczkach, tylko czy zamawiający będzie gotów z tego skorzystać.

Przy okazji -  także całkiem bezinteresownie - myślę, że logicznie lepiej byłoby używać ?wszystko w porządku? lub coś w tym rodzaju zamiast wspierać się importem.

12

Ok. Dzięki za pomoc smile
Następnym razem będzie bez importu.