1

Temat: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy

PN na zakup , wdrożenie i asystę techniczną programu do  zarządzania Projektem.
Przedmiot zam zastał podzielony na dwa etay: Etap 1 - zakup  i wdrożenie - ter. realizacji 45 dni od podpisania umowy oraz Etap 2 - asysta techniczne - w okresie 12 m-cy od protolarnego odbioru Etapu 1.
I teraz pytanie o Zabezpieczenie należytego wykonania umowy.  Kwota oczywiście od całości przedmiotu zamówienia czyli od  dwóch etapów. Czy 70 % zwrócić po wykonaniu i odebraniu pierwszego etapu ( bo od tego momentu będziemy ten program używać) a 30% po okresie rękojmi ( ciągle myślę o etapi 1) a wzwiązku z tym co z Zabezpieczeniem etapu 2.

2

Odp: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy

Dodam, że zakwalifikowałam ten przedmiot zamówienia jako dostawę ale widziałm, że inni traktują TO jako usługę. Nie wiem czy dobrze zrobiłam.

3

Jak jest jeden jedno zamówienie z 2 etapami to wracasz 70 % po odbiorze etapu 2. Czyli całości zamówienia. Ale może ktoś coś dorzuci.

4

Może Panowie Hubal , Miras .......mogliby mi coś podpowiedzieć.

5

Kluczowy jest tutaj 151. 1:" Zamawiający zwraca zabezpieczenie w terminie 30 dni od dnia wykonania zamówienia i uznania przez zamawiającego za należycie wykonane."

Kiedy powyższe następuje? Przypuszczam, że po wykonaniu drugiego etapu (zamówienie = umowa obejmuje 1 etap + 2 etap). Poza tym dlaczego sądzisz, że rękojmia obejmuje tylko dostawy (1 etap)? Nic bardziej mylnego, dotyczy również usług. W opisanym  przez Ciebe przypadku zwrot ZNWU następuje po wykoniu 2 etapu, tj. po realizacji całości zamówienia (umowy).

6

Dzięki  Miras. Nie upierałam się przy swojej wersji  ale myślałam , że jest nieludzkim traktowaniem Wykonawcy użytkowanie programu a nie zwrócenie zabezpieczenia.

7

Bursztynowa tu nie ma miejsca na ludzkie odruchy to - Pzp, i relacje na linii urzędnik - wykonawca wink

8

Przekonałeś mnie Panie Miras.