1

Temat: zaokrąglenia

wykonawca podał w formularzu oferty cene netto np. 125.435,12 zł
podatek VAT 22%: 27.595,72 zł
no i cene brutto: 153.030,84

jak można zauwazyć przy obliczeniu kwoty Vat-u nie zaokrąglił "w górę" tylko w "dół" i powinno być 27.595,73 zł a więc o 0,01 zł zmienić się cena brutto oferty

jak podchodzić do takich bledów - i czy sa przepisy mówiąc o tym jak nalezy zaokraglać grosze? czy taka oferta musi być odrzucona?

2

Odp: zaokrąglenia

Są wytyczne jak się zaokrągla. 1-4 w dół 5-9 w górę. Jednak taką różnicę jak 1 grosz można uzyskać nawet dobrze zaokrąglając.

wszystko zależy od sposobu liczenia tzn. czy z kwoty brutto wyliczamy VAT, czy do kwoty netto bedącej sumą doliczamy VAT.

A tak nawiasem mówiac to wg moich obliczeń zaokrąglił dobrze, tylko, ze był bardzo dokładny.

153 030,84 (brutto) / 1.22 = 125 435,1147 (netto) = 125 435,12

Albo to naliczał jakiś program, albo najpierw zaokrąglił do 3 miejsc po przecinku (,115) i następnie do 2.

Moim zdaniem jest dobrze.

Pozdrawiam

3

wg twojego sposobu to wartośc netto powinna być 125.435,11 zł a nie 125.435,12 zl sam piszesz ze zaokrągla sie 1-4 - w dów a 5-9 w góre!

4

Tak, ale nie jest napisane od którego miejsca zaczynamy zaokrąglać. Jeśli zaczniemy od trzeciego (4) to w dół, jeśli od czwartego (7) to na trzecim pojawi się 5 bo 4 do góry gdzyż kolejna 7 i wówczas końcówka ,12.
Wykonawca mógł być bardzo dokładny i zaczął od ostatniej cyfry jaka wyszła mu z działania. Zokrąglajac po kolei wszystkie cyfry aż doszedł do 2 miejsc po przecinku.

Pozdrawiam

5

Dorotko, usuń z formularza cenowego - ceny i wartość netto - problem zniknie w nastepnych postępowaniach. Pisałam juz o tym w jakis poście. wink

nora

6

podac tylko cenę brutto? oki ale w tym posteppwaniu mam problem z ktorym nie wiem co mam zrobic?

7

nie ma możliwości poprawienia VAT w trybie art. 88, przykro mi, ale tego poprawić się nie da. Jest to najczęściej powielany błąd w konstruowaniu tabel cenowych, rozbudowanych do nikomu nie potrzebnych kolumn. W ZP dla wyboru najkorzystniejszej oferty wystarczy nam cena brutto, wartość brutto i próg podatku VAT (7%; 22% lub zw.)

smile
nora

8

NO DOBRZE ROZUMIEM ZE POPRAWIĆ SIE NIE DA ALE MOŻE NIE JEST ŹLE? NO BO CZY SKADŚ WYNIKA JAK ZAOKRĄGLAĆ KOŃCÓWKI JAK KWOTA VAT WYNOSI 145,564 ZŁ?W GÓRĘ CZY W DÓŁ? POZA ART. 88 PZP MOGĘ POWOŁA CSIE NA JAKIŚ INNY ZAPIS? ART. 63 ORDYNACJI PODATKOWEJ MÓWI: PODSTAWY OPODATKOWANIA, KWOTY PODATKÓW , ODSETKI ZA ZWŁOKĘ  ITP. PRZYSŁUGUJĄCE PŁATNIKOM I INKASENTOM ZAOKRĄGLA SIĘ DO PEŁNYCH KWOT W TEN SPOSÓB ŻE KOŃCÓWKI WYNOSZACE MNIEJ NIZ 50 GROSZY POMIJA SIE A KOŃCÓWKI KWOT WYNOSZACE 50 I WIĘCEJ GROSZY PODWYŻSZA SIĘ DO PEŁNYCH ZLOTYCH. WSZYSTKO PIĘKNIE TYLKO ZE TU CHODZI O OD 0,01 DO 0,09 ZŁ I CO MOGĘ TO W TEN SPOSÓB ZAOKRĄGLIĆ?

9

Ceny są zawsze podawane z dokładnością do 2 miejsc po przecinku.
Jeśli nie ma dokładnego wskazania, a ja się z takowym nie spotkałem to zaokrągla się jak w matematyce. Z tym, że 1-4 w dół 5-9 w górę. I tego należy przestrzegać.
Natomiast od której pozycji zaczniemy to już kwestia indywidualnego podejścia.
Np. kwotę 1,2247 możemy zaokrąglić do 1,22 bo kolejną cyfrą jest 4 a nastepnej nie bierzemy pod uwagę więc w doł lub zao0kraglić jak w szkole do 1,23 bo najpierw zaokraglamy do 1,225 bokolejna to 9 więc w górę, a następnie do 1,23 bo kolejna to 5 więc w górę.
Obydwa sposoby są do przyjęcia. Więc jeśli nie chcesz odrzucić tej oferty to nie musisz.
Ale jeśli chcesz to możesz spróbować i poczekać na reakcję wykonwacy.

Powodzenia

10

to nie jest kwestia tego czy ja chce czy nie - chce zrobic zgodnie z przepisami! tyle ze takich nie ma:( reakcja wykonawcy moze byc jedna - protest - zaloże sie ze tak będzie . druga kwestia jest taka ze skoro to jest druga w klejnosci oferta najkorzystniejsza to w wyniku róznych działań wykonawcy (to w kolejnych postach) moze wygrać a jesli to zaokrąglenie jest poważnym błędem to wygra ten ktory nie powinien

11

Sprawdź dobrze ofertę najlepsza. Jeśli nie znajdziesz podstaw do wykluczenia lub odrzucenia to radziłbym nie odrzucać tej nr 2.

Ponadto. Skąd się wzięła cena netto? Czy została w jakiś sposób wyliczona wcześniej w ofercie? Czy też w ofercie wyliczona została cena brutto, a od tej ceny wyliczony VAT i cena netto?

To może w pewien sposób wyjaśnić sprawę.

Powodzenia

12

zawsze mama tak przygotowany formularz ze wykonawca podaje cenę netto od niej oblicza kwote vatu i podaje cene brutto

13

a oferte najkorzystniejsza sprawdzilam jest w porzakdu pod wzlgedem formalnym ale moze mic zarzut rażąco niskiej ceny

14 (edytowany przez Artur 2007-04-18 13:05:47)

Nie o to mi chodziło.
Czy cena netto została w jakiś sposób wcześniej przed podaniem w form. ofert. wyliczona? Np w kosztorysie?

Czy wcześniej została wyliczona cena brutto, która potem została wpisana do form. ofert?

Czy po prostu ani netto ani brutto nigdzie nie było wcześniej wyliczane i tylko wpisane są te ceny w form. ofert.?

Pozdrawiam

15

ani netto ani brutto nie były wczesniej wyliczone tylko wpisane do formularza ofertowego

16

może macie jakieś wyroki w tej kwestii??

17

a gdyby uznać, że cena za realizacje usług sprzatania jest ceną ryczałtową wówczas mozna to poprawić bez problemu. jednak nigdzie w siwz nie zapisałam ze bedzie to cena ryczałtowa.

18

dla zainteresowanych !!!
znalazłam podstawę odrzucenia oferty z źle zaokrąglonym Vat-em. § 1 ust. 6 mówi jak nalezy wykazywac kwoty podatku i mówi: kwoty podatku wykazuje się w złotych bez względu na to w jakiej walucie określona jest kwota nalezności w fakturze. Kwoty wykazywane w fakturze zaokrągla sie do pelnych groszy, przy czym końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza" . w zwązku z tym błednie zaokrąglona kwota podatku VAT kwalifikuje ofertę do odrzucenia na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8

19

§ 1 ust. 6 rozporzadzenia Ministra Finansów w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczowego zwrotu podatku, wystawienia faktur, sposobu ich przechowywania oraz listytowarów i usług do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i uslug Dz. u. Nr 95 poz. 798

20

zakręcona dziś jestem to jest § 9 ust. 1 pkt 6 - sorki

21 (edytowany przez Artur 2007-04-20 07:54:27)

Zatem jeśli nie było wyliczane ani netto ani brutto to mozesz powołac się na ten przepis, bo nie bedziesz wówczas rozważać jak wyliczał brutt, czy netto lecz jak podał VAT dla kwoty brutto, która jest ceną oferty, więc nie podlega zmianie. Jednak może on protestować w oparciu o art. 88 pkt. 3 lit a., bo bez wyliczeń cena jest za cały przedmiot zamówienia, a w powołanym przepisie mowa jest o fakturze. Trudno powiedzieć jak zachowa się wykonawca.

Powodzenia

22

to sugerujesz ze moze to być cena ryczałtowa rozumiem? jeśli chodzi o fakturę - to przecież na jej podstawie my będziemy rozliczać sie z wykonawcą

23 (edytowany przez Artur 2007-04-20 13:16:30)

Tak właśnie może to wyglądać wg. ww. przepisu. Za wystawioną fakturę odpowiada wystawiajacy, a jeśli VAT jest dla was kosztem, to jego wartość nie ma wpływu na wasze koszty.
Sprawa jest o tyle skomplikowana, że zarówno cena netto, jak i cena brutto są wynikiem jakichś tam kalkulacji wykonawcy i jego wyliczeń. Trudno jest zatem powiedzieć, czy żle jest wpisana: cena brutto, cena netto, podatek VAT.
Jeśli byłaby gdziekolwiek wyliczona, która kolwiek z cen można byłoby coś stwierdzić np. złe wyliczenie VAT, co byłoby powodem odrzucenia oferty.
W tej sytuacji tego zrobić nie można, bo cena oferty jest cena brutto 153 030,84 zł, którą śmiało można potraktować jako cenę ryczałtową.
Jeśli są to dostawy to jej wyliczenie mogło wygladać tak, że najpierw wykonawca wyliczył kwotę netto 125 435,115 zł, program lub wykonawca zaokrąglił ją do końcówki ,12 (bo 2 miejsca po przecinku), ale program lub wykopnawca VAT naliczał od kwoty przed zaokrągleniem + 22% i wtedy wyszło mu 153 030,8403 co zaokrąglił do ,84. Jest więc OK. A VAT wyliczył poprzez różnicę cen bo gdyby napisał 27 595,73 wyszły by bzdury.
Stawki netto za dostawy gazu i energii są również przedstawiane w formie 4 miejsc po przecinku. Następnie są mnożone przez stawkę VAT. I idę o zakład, ze inaczej wyjdzie cena brutto jeśli najpierw wyliczymy wszystkie czeny netto (gaz, przesył it.) następnie dodamy i obliczymy od \tej sumy VAT, a inaczej jeśli o VAT zwiększymy każdy ze składników (gaz, przesył itp) i dopiero wówczas zsumujemy. 

Dlatego radziłem, żeby to zostawić, ale zawsze możesz wystąpić do wykonawcy o wyjaśnienie treści oferty i przedstawienie sposobu wyliczenia netto Vat i brutto.

Tylko, czy to coś zmnieni? Czy nadal nie będzie można potraktować ceny oferty jako ryczałtowej?

Powodzenia