Temat: Ubezpieczenia
Czy szacować wszystkie Ubezpieczenia razem majątkowe np sprzętu, OC samochodu z grupówkami i OC pracodawcy tzn z osobowymi prosiłabym o jakąś podstawę prawną lub opinię.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Ubezpieczenia
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy szacować wszystkie Ubezpieczenia razem majątkowe np sprzętu, OC samochodu z grupówkami i OC pracodawcy tzn z osobowymi prosiłabym o jakąś podstawę prawną lub opinię.
"Zamówień na usługi świadczenia różnego rodzaju ubezpieczeń (np. ubezpieczenia na życie, pracowniczego czy majątkowego) nie można uznać za zamówienia tożsame przedmiotowo. A zatem zamawiający nie ma obowiązku sumowania wartości szacunkowej takich zamówień."
Dzięki czy mam rozumieć że to fragment opinii ?mam prośbę o namiary bardzo to ważne ponieważ radca znalazł artykuł jakiegoś speca od zamówień, który twierdzi że należy łączyć.
Autor: Jadwiga Wycinka
główny specjalista w Departamencie Prawnym UZP
Linka nie podam ponieważ jest to art. płatny.
Nie jestem "specem" od zamówień, ale na ubezpieczeniach się znam. Rozumiem, że szacowanie ma na celu określenie wartości zamówienia? Jeżeli tak, to uwaga na ustawowy zakaz łączenia ubezpieczeń z Działu I (na życie) i Działu II (majątkowe). W praktyce oznacza to, że jedno zamówienie nie może obejmować obu Działów. Jeżeli przedsiębiorca w swojej działalności może wykonać naprawę dachu, prowadzić szatnię i leasingować pojazdy - pewnie wartości poszczególnych zamówień można sumować, bo wykona je jeden przedsiębiorca - wykonawca. W ubezpieczeniach jest odwrotnie: jeżeli przedmiotem zamówienia jest OC pojazdów, ubezpieczenie budynków i gwarancja bankowa - moża je sumować, bo wykona to jeden ubezpieczyciel. Ale jeżeli do tego doda się ubezpieczenie pracownicze na życie - niestety nie da się, bo to inni wykonawcy.
Swoją drogą, ubezpieczeń na życie nie mogą organizować pracodawcy sektrora finansów publicznych (patrz opinia Ministerstwa Finansów z grudnia ub.r.)
Pozdrawiam
MRJ
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc