1

Temat: Ubezpieczenia

Czy szacować wszystkie Ubezpieczenia razem majątkowe np sprzętu, OC samochodu z grupówkami i OC pracodawcy tzn z osobowymi prosiłabym o jakąś podstawę prawną lub opinię.

2 (edytowany przez Marcel 2011-02-18 16:00:17)

Odp: Ubezpieczenia

"Zamówień na usługi świadczenia różnego rodzaju ubezpieczeń (np. ubezpieczenia na życie, pracowniczego czy majątkowego) nie można uznać za zamówienia tożsame przedmiotowo. A zatem zamawiający nie ma obowiązku sumowania wartości szacunkowej takich zamówień."

3

Dzięki czy mam rozumieć że to fragment opinii ?mam prośbę o namiary bardzo to ważne ponieważ radca znalazł artykuł jakiegoś speca od zamówień, który twierdzi że należy łączyć.

4

Autor: Jadwiga Wycinka
główny specjalista w Departamencie Prawnym UZP
Linka nie podam ponieważ jest to art. płatny.

5 (edytowany przez mrj 2011-02-21 13:22:17)

Nie jestem "specem" od zamówień, ale na ubezpieczeniach się znam. Rozumiem, że szacowanie ma na celu określenie wartości zamówienia? Jeżeli tak, to uwaga na ustawowy zakaz łączenia ubezpieczeń z Działu I (na życie) i Działu II (majątkowe). W praktyce oznacza to, że jedno zamówienie nie może obejmować obu Działów. Jeżeli przedsiębiorca w swojej działalności może wykonać naprawę dachu, prowadzić szatnię i leasingować pojazdy - pewnie wartości poszczególnych zamówień można sumować, bo wykona je jeden przedsiębiorca - wykonawca. W ubezpieczeniach jest odwrotnie: jeżeli przedmiotem zamówienia jest OC pojazdów, ubezpieczenie budynków i gwarancja bankowa - moża je sumować, bo wykona to jeden ubezpieczyciel. Ale jeżeli do tego doda się ubezpieczenie pracownicze na życie - niestety nie da się, bo to inni wykonawcy.
Swoją drogą, ubezpieczeń na życie nie mogą organizować pracodawcy sektrora finansów publicznych (patrz opinia Ministerstwa Finansów z grudnia ub.r.)
Pozdrawiam
MRJ