1

Temat: uzupełnienie zobowiązania podmiotu trzeciego

czy zobowiązanie podmiotu trzeciego uzupełniane faxem może być potwierdzone za zgodnosć z oryginałem przez Wykonawcę?
Czy, skoro co do zasady zobowiązanie podmiotu trzeciego powinno byc składane w ofercie w formie oryginału, to takiego oświadczenia nie można uzupełniać? Bo przecież nie ma co oczekiwać oryginału przez fax.

2

Odp: uzupełnienie zobowiązania podmiotu trzeciego

Zobowiązanie powinno mieć formę oryginału, kopia "za zgodność" przez wykonawcę odpada.

3

Czyli jak: mogę faxem uzupełnić wszystko poza zobowiązaniem podmiotu trzeciego? Ten jeden dokument musze dostać pocztą?

4

Faks to nie oryginał (brak formy pisemnej).

5

Zobacz wyrok KIO z dnia 31 stycznia 2011 r., sygn. akt KIO 104/11, KIO 105/11

6

Jeśli dopuszczone zostało w SIWZ uzupełnianie dokumentów faksem lub e-mailem to z tym bywa różnie. Chyba, że została zastrzeżona w SIWZ forma uzupełnienia  określonych dokumentów.

7

Nina, pisemne zobowiązanie odpada.

8

Mam taką nadzieję bo wymagam oryginału ale .............. . zobaczymy jak długo smile

9

Uzupełnione dok. winny być złożone zgodnie z formą jaka jest w rozporządzeniu, spotkać się można z wyrokami na dwie strony, osobiście zawsze daję zapis do SIWZ że uzupełnione dok. powinny mieć formę pisemną i gra.

10

Ja dodaję taki zapis dotyczące dokumentów wymienionych w rozporządzeniu i dot. pełnomocnictw.

11

A znacie wyrok KIO 525/10 i 551/10? Tam jest wprost powiedziane, że o ile dokumenty dołączone do oferty powinny mieć formę oryginału lub kopii potwierdzonej za zgodnosć z oryginałem, to w przypadku, kiedy jesteśmy na etapie analizy i uzupełniania ofert, dokumenty te mogą mieć inną formę (i np. być przesłane faxem).
Trochę to moim zdaniem naciągane, ale skoro KIO tak chce... Grzech nie skorzystać.

12

a dlaczego zobowiązanie ma być w formie oryginału , trzeci podmiot składa zobowiązanie Wykonawcy a nie Zamawiającemu a gdyby w ofercie była kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę to co nie uznacie? a uzupełnienia to w  formie taka jaką się dopuszcza w siwz

13

No też sie do tej opcji skłaniam.

14

myszy1953 napisał/a:

a dlaczego zobowiązanie ma być w formie oryginału

Bo tylko wówczas jest zgodnie z prawem.

15

wyrok z dnia 1 czerwca 2010r.  sygn. akt KIO 922/10.

16

No i mamy pat:
z jednej strony wyrok 922/10 powołuje sie na "formę pisemną" w rozumieniu Kodeksu cywilnego, a z drugiej wyrok 525/10 (551/10) wskazuje, że inne jest rozumienie "formy pisemnej" w dyrektywie klasycznej (2004/18/WE) i że "nieco odmienne przyjęcie rozumienia tego (...) pojęcia w polskiej ustawie Pzp nie moze prowadzić do wniosków krzywdzących wykonawców.

Jaką opcje wybrać?????

17

Cały czas jest mowa o tym, że Pzp każe dołączyć do oferty pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego i że to zobowiązanie musi mieć formę pisemną.
A nie zastanawia Was, że w Pzp jest mowa o tym, że wykonawca ma udowodnić Zamawiajacemu, że będzie tymi zasobami dysponował, a pisemne zobowiązanie jest tylko jedną z form mozliwych do zastosowania? I, jak mnie uczyli na szkoleniach, zamawiający nie ma kompetencji do narzucenia wykonawcy, w jaki sposób ma ten fakt udowodnić.

18

Apollo napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

a dlaczego zobowiązanie ma być w formie oryginału

Bo tylko wówczas jest zgodnie z prawem.

A kopia zobowiązania podmiotu trzeciego złożona w ofercie Wykonawcy potwierdzona przez niego za zgodność z oryginałem jest ważna czy nie zgodna z prawem czy nie więc dlaczego ten co uzupelnia ofertę ma dostarczyć zam. oryginał ? nierówne traktowanie wykonawców

19

Ano właśnie - też się nad tym zastanawiałam:
mam 2 oferty - w 1 nie ma zobowiązania w ogóle, więc wzywam.
W 2. ofercie jest  kopia potwierdzona za zgodnosć z oryginałem przez Wykonawcę - dać sobie spokój, czy wezwać do uzupełnienia oryginału?

20

Kopia być może ale potwierdzona przez ten podmiot nie przez Wykonawcę.

21

Ale, wracam jak bumerang do pytania, faxem tego i tak nie uzupełnię?

22

Moje zdanie- nie, chyba że w odpowiednim czasie dojdzie oryginał.

23

A z czego wnosisz, że zamiast oryginału może być kopia potwierdzona za zgodnosć z oryginałem przez podmiot trzeci?

24

Marcel napisał/a:

Kopia być może ale potwierdzona przez ten podmiot nie przez Wykonawcę.

no co za herezje piszesz to zaświadczenie ZUS powinien ZUS potwierdzać ?

25

Chodzi zdaje się tylko o zobowiązanie podmiotu trzeciego, zaśw. ZUS podlega pod rozp. o dokumentach, więc kopie potwierdza zagodnosć wykonawca lub podmiot trzeci (mówimy o ZUS-ie dot. podm. trzeciego).
Ale proszę Marcela o odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie - skąd bierze się przyzwolenie kopii potw. za zgodnosć z oryginałem przez podmiot trzeci???