1

Temat: pytanie.

PN ogłosiłem 15 lutego z TSO 24 lutego, w dniu 20 stycznia (niedziela) wpłynęło pytanie czyli z racji dnia wolnego uznaję, że złożone w poniedziałek czyli 21, ja osobiście otrzymałem je dopiero dzisiaj (22 lutego), a z uwagi na jego charakter mogę odpowiedzieć dopiero jutro czyli 23 lutego (TSO mam 24).
Co w takim wypadku zrobić, przsuną TSO żeby zachować dwu dniowy okres przed TSO ??? (pytanie w zasadzie złożone w terminie).

2

Odp: pytanie.

Termin na obligatoryjne udzielenie odpowiedzi minął 19 lutego.

3

Chyba że pytanie jest istotne i może mieć wpływ na wynik postępowania.

4

Hmm, to ja licze inaczej. Posilkuje sie przy tym art. 111 § 2 kc i dnia ogloszenia nie wliczam do terminu. Moze robie zle ale przy takim liczeniu wychodzi mi ze niedziela 20 lutego byla ostatnim dniem na skladanie pytan i faktycznie przechodzi to na 21-ego i w tym dniu powinienes im odpowiedziec, zeby byc w zgodzie z art. 38 ust. 1 pkt. 3 Pzp.
Ja bym przesunela termin i odpowiedziala.

5

Karo napisał/a:

Hmm, to ja licze inaczej. Posilkuje sie przy tym art. 111 § 2 kc i dnia ogloszenia nie wliczam do terminu. Moze robie zle ale przy takim liczeniu wychodzi mi ze niedziela 20 lutego byla ostatnim dniem na skladanie pytan i faktycznie przechodzi to na 21-ego i w tym dniu powinienes im odpowiedziec, zeby byc w zgodzie z art. 38 ust. 1 pkt. 3 Pzp.
Ja bym przesunela termin i odpowiedziala.

No właśnie ja też dnia ogłoszenia nie wliczam i wychodzi mi niedziela z poślizgiem na poniedziałek smile

6

To dlaczego wliczasz do terminu składania ofert dzień, w którym upływa termin ich składania?

7

a nie smile ?

8

15 lutego ogłoszenie o zamówieniu - 22 lutego upływa termin składania ofert. Czy uważasz, że zachowany jest minimalny - 7 dniowy termin na złożenie ofert?

9

w/g mnie nie, brakuje 1 dnia.

10

z pewnością nie liczymy dnia w którym ogłaszamy postępowanie.

11

art 111 § 2.  KC
"Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie
uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło."

12

ogłoszono 15.02. otwarcie jest 24.02. 2011 wszystko ok -10 dni
nie liczę dnia ogłoszenia i otwarcia - 8 dni połowa przypada na 19.02 - sobota dzień pracy, a więc można potraktować ,że po terminie jeżeli pytanie istotne odpowiadasz zawsze przedłużając termin lepiej mieć dobre oferty później niż potem się męczyć

13

myszy1953 napisał/a:

ogłoszono 15.02. otwarcie jest 24.02. 2011 wszystko ok -10 dni
nie liczę dnia ogłoszenia i otwarcia - 8 dni połowa przypada na 19.02 - sobota dzień pracy, a więc można potraktować ,że po terminie

Z tym się zgadzam.

14

Apollo napisał/a:

15 lutego ogłoszenie o zamówieniu - 22 lutego upływa termin składania ofert. Czy uważasz, że zachowany jest minimalny - 7 dniowy termin na złożenie ofert?

oczywiscie że nie jest zachowany smile sprawdzasz mnie ?

15

Ano sprawdzam.
To dlaczego do terminu na udzielenie odpowiedzi wliczasz 24 lutego?

16

A nie wliczam ? smile powiem szczerze że nie kumam tego przepisu odnośnie pytań do siwz
Czyli w moim przypadku skoro pytanie wpłynęło w dniu 20 lutego czyli niedziela (z poślizgiem na poniedziałek), to nie muszę odpowiadać????

17

zgodne z art 38.1a

18

To ja poprosze o podstawe do nie wliczania dnia skladania ofert do ustalenia polowy wyznaczonego terminu skladania ofert.
Zgodnie z art. 111§ 1 kc termin oznaczony w dniach konczy sie z uplywem ostatniego dnia. Czyli 24 lutego jak najbardziej powinno sie wg mnie wliczyc do ustalenia polowy terminu.

19

Karo napisał/a:

Zgodnie z art. 111§ 1 kc termin oznaczony w dniach konczy sie z uplywem ostatniego dnia. Czyli 24 lutego jak najbardziej powinno sie wg mnie wliczyc do ustalenia polowy terminu.

dokładnie - z upływem - jak otwarcie masz 24 to nie  upływa cały dzień - nie masz pełnej połowy. tak mniej więcej pokrętnie to rozumiem

20

Dobrze, to ja z ostroznosci procesowej wole liczyc termin korzystniej dla wykonawcy niz byc posadzona ze utrudniam im zlozenie pytan do siwz smile

21

z doświadczenia zawsze odpowiadamy na zadane istotne pytania  tak jak napisałam wyżej w post 13

22

a co jak odpowidź na takie pytanie naruszy ten 2 dniowy termin że tak powiem "ciszy" przed otwarciem ofert ????czy może przedłużyć TSO żeby zachować ten 2 dniowy termin???

23

odpowiedzieć i przedłużyć tym bardziej ,że już w tym przedziale nie mogą zadawać pytań jeżeli  odpowiedź ma wpływ np. na wycenę to koniecznie lub jakieś uszczególnienie unikniesz w czasie realizacji nieporozumień

24

odpowiadasz i przedłużasz JEDNOCZEŚNIE JEDNYM PISMEM

25

dzięki smile
takie przedłużenie to tak taka trochę iluzja bo w zasadzie pytania złożone do siwz nie spowodują żadnych zmian, a przedłużenie jest tylko po to aby zachować dwu dniowy termin.