1

Temat: uzupełnienie dokumentow- Pomocy!

Wykonawca na żadanie Zamawiającego przedstawil pisemne zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania mu do dyspozycju sprzętu. Data dokumentu wystawionego przez ten podmio to 22.02.2011r. a termin składania ofert był 17.02.2011r. 
Wykluczyc z postepowania?

2

Odp: uzupełnienie dokumentow- Pomocy!

Dokumenty składane przez wykonawcę (w tym pisemne zobowiązanie) w celu udowodnienia, że inny podmiot oddał mu do dyspozycji określone zasoby na czas realizacji zamówienia, należy traktować jako dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp.
W związku z powyższym złożone zobowiązanie jest błędne i należy wezwać do uzupełnienia.

3

Ale co ma Wykonawca uzupełnić? Data zobowiązania jest przecież na dzień 22.02.

4

To jak wykonawca złoży zaświadczenie z ZUS (nieaktualne), to też nie wezwiesz?

5

Czyli jeszcze raz wzywam do uzupełnienia a jesli nie przedłozy mi z data 17.02. to wykluczam tak?

6

Dok. ma potwierdzać stan na dzień składania ofert, jeżeli z pisemnego zobowiązania wynika że podmiot A udostępnia podmiotowi B dany sprzęt na dany okres, lub do danego zamówienia to jest ok.

7

Ulita napisał/a:

Czyli jeszcze raz wzywam do uzupełnienia a jesli nie przedłozy mi z data 17.02. to wykluczam tak?

Co to znaczy jeszcze raz? To Ty juz go wzywalas w tej sprawie? Jesli tak, to drugi raz nie wzywasz tylko wykluczasz.

8

Oczywiście że raz już wezwałam i na moje wezwanie przedstawił mi zobowiżanie podmiotu trzeciego z datą 22 lutego gdzie na dzień otwarcia ofert tj. 17 lutego takie zobowiązanie nie posiadalo żadnego podpisu. Stąd było moje wezwanie.

9

To po raz drugi wezwać nie wolno.(tego samego dok. oczywiście)

10

Z tym zgoda.
Co do meritum, pronowałbym uznać uzupełnienie i w efekcie całą ofertę.

11

hubal napisał/a:

Z tym zgoda.
Co do meritum, pronowałbym uznać uzupełnienie i w efekcie całą ofertę.

Właśnie może jest z data późniejszą ale z treści zobowiązania może wynikać że na dzień składania ofert spełnia warunek. Jeśli zobowiązuje się oddać do dyspozycji jakieś zasoby w konkretnym postępowaniu to ja uznaję takie zobowiązania nawet z data późniejszą.

12

Oczywiście, jeżeli streści wynika udostępnienie w danym zakresie to nie ma co kombinować, o czym już pisałem wyżej.

13

ok nie doczytałam smile

14

Dalej grzebiemy w temacie.

nina napisał/a:

Właśnie może jest z data późniejszą ale z treści zobowiązania może wynikać że na dzień składania ofert spełnia warunek.

Nie tylko może, ale powinno. Problem wtedy, gdy wykonawca nie napisze ?na dzień składania ofert? ani nie wstawi tamtej daty, a wydaje się to powszechne. Najlepiej więc, by zamawiający a priori sugerowali takie zapisy, których oczekują. A jeśli tak nie zrobią, co wydaje się też powszechne, to jestem za uznaniem tego co dostali. Ewentualnie wchodzi w rachubę wyjaśnianie, czy aby na pewno, ale wynik jest przesądzony: TAK.
W takiej sytuacji potwierdzam wczorajszy post.