26 (edytowany przez Marcel 2011-02-22 13:42:59)

Odp: uzupełnienie zobowiązania podmiotu trzeciego

Mon.de czytałem taką opinię w jednej z publikacji, jak znajdę art. podam namiary.
Myszy, sprawa dot. pisemnego zobowiązania!

27

§ 6. 1. Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę´. W przypadku składania elektronicznych dokumentów powinny być one opatrzone przez wykonawcę bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu.
2. W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadku podmiotów, o których mowa w § 1 ust. 2 i 3, kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem
przez wykonawcę lub te podmioty.

28

myszy1953 napisał/a:

§ 6. 1. Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę´. W przypadku składania elektronicznych dokumentów powinny być one opatrzone przez wykonawcę bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu.
2. W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadku podmiotów, o których mowa w § 1 ust. 2 i 3, kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem
przez wykonawcę lub te podmioty.

Myszy chodzi o to ze jest teoria, zgodnie z ktora dokumenty skladane przez wykonawcow i wymienione w ustawie, a nie w rozporzadzeniu w sprawie dokumentow, skladane sa w oryginale.
Dotyczy to oswiadczenia z art. 22 ktorego skladanie wynika z art. 44 Pzp i wlasnie zobowiadania podmiotu trzeciego wymienionego w art. 26 ust. 2b Pzp.  No i dlatego te dokumenty maja byc w oryginale a nie kopii poswiadczonej za zgodnosc przez wykonawce.

29

a co to za podmioty wym. w ust. 2 .... o których mowa w § 1 ust. 2 i 3, cyt. rozporzadzenia

30

Rob jak chcesz. Chcialam Ci tylko wytlumaczyc ze czesc zamawiajacych zada zobowiazania podmiotu trzeciego w oryginale i z czego to wynika.

31

no już  wiem z jakiejś teorii?

32

myszy1953 napisał/a:

no już  wiem z jakiejś teorii?

ja powiem tak jeśli zapiszecie w SIWZ że uzupełniać można za pomocą faksu to nic nie stoi na przeszkodzie aby uzupełniane dokumenty faksem. Jeśli zapiszecie że pisemne zobowiązanie chcecie jako oryginał w SIWZ to ma byc oryginał. Tylko wszystko musi się pokrywać  np. wezwanie z SIWZ.  Jak jest jakaś nieścisłość to lepiej iść w stronę uznania dokumentów na korzyść Wykonawcy.

33

Karo napisał/a:

Rob jak chcesz. Chcialam Ci tylko wytlumaczyc ze czesc zamawiajacych zada zobowiazania podmiotu trzeciego w oryginale i z czego to wynika.

A jaka wolisz umowę w oryginale czy kopii?