1

Temat: Art. 17 pzp

Witam wszystkich i proszę o po,moc. Czy może mi ktoś podpowiedzieć, gdzie znajdę opinię zawArtą w komentarzu do Art. 17 pzp prof. Jerzego Pieroga mówiącą iż..."składanie oświadczeń o istnieniu lub braku okoliczności powodujących wyłączenie jest bezwzględnie wymagane od osób biorących udział w postępowaniu, dotyczy to wszystkich członków komisji przetargowej i biegłych. Pozostałe osoby, w tym kierownictwo jednostki zamawiającej nie mają obowiązku składania takich oświadczeń z racji pełnienia określonej funkcji w jednostce."
Czy ten komentarz jest wciąż aktualny i z jakiego źródła pochodzi? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę. Serdecznie pozdrawiam.

2

Odp: Art. 17 pzp

Inaczej sprawę składania oświadczeń traktuje Główna Komisja Orzekająca w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych np. Orzeczenie z dnia 11 lutego 2010 r. nr akt BDF1/4900/5/5/10/109

3

niektóre wypowiedzi cyt. autora są b. kontrowersyjne

4

Tak, wiem o tym i znamto orzeczenie. Niemniej jednak chciałabym wiedzieć, gdzie znaleźć ten komentarz.
Ps. GKO różnie podchodzi do wszelkich komentarzy. Ostatnio kontrowersyjna jestopinia UZP, czy postępowanie kończy się na wyborzeoferty czy też na podpisaniu umowy....

5

Ginni napisał/a:

Pozostałe osoby, w tym kierownictwo jednostki zamawiającej nie mają obowiązku składania takich oświadczeń z racji pełnienia określonej funkcji w jednostce.

Komentarz wydaje się aktualny, nie wiem skąd wątpliwości. Autor jak widać odróżnia funkcję od czynności w postępowaniu. Dla uproszczenia: czynności wiążą się z obowiązkiem podpisania oświadczenia (w efekcie podpisania wcześniej innych dokumentów) , a funkcja z zasady nie.