1

Temat: Osoby zdolne do wykonania zamówienia

Zamawiający wymaga kierownika budowy w branzy drogowej z min. 3 letnim doświadczeniem zawodowym. Czy wykonawca musi wykazać, że to doświadczenie nabył przy realizacji robót, które wartością i zakresem odpowiadają wartości i zakresowi przedmiotu zamówienia,czy wystarczy że wykaże 3 letnie doświadczenie w branży drogowej, nawet jeżeli budowy, które dotychczas nadzorował nie odpowiadają wartości i zakresowi przedmiotu zamówienia?

2

Odp: Osoby zdolne do wykonania zamówienia

Jeśli nie zostało to sprecyzowane to to drugie wystarczy.

3

Nie, ma wykazać trzyletnie doświadczenie przy realizacji dróg

4 (edytowany przez Miraa 2011-02-25 07:11:18)

Też mi sie tak wydawało, ale spotkałam się z innym zdaniem na ten temat i zaczęłam mieć wątpliwości. Dzięki wielkie za utwierdzenie mnie w moim przekonaniu.

5

Nie zgadzam się.

Miraa napisał/a:

Zamawiający wymaga kierownika budowy w branzy drogowej z min. 3 letnim doświadczeniem zawodowym.

czyli z DOWOLNYM doświadczeniem - na drodze albo poza nią.

6

z czym się nie zgadzasz , że ma wykazać ,że był kierownikiem przy realizacji dróg przez 3 lata bo nie kumam
przedmiotem zamówienia droga o wart. 1mln i dł 1 km a on był kierownikiem - droga za 750 tys i dł 750 m  realizował 4 m-ce i wykazał takich realizacji 20 
to nie ma wymaganego doświadczenia zawodowego ?

7

Nie zgadzam się ze stanowiskiem, że jakoby ?ma wykazać trzyletnie doświadczenie przy realizacji dróg?. To jest bezpodstawna nadinterpretacja. Z zapytania wynika bowiem  jedynie ?doświadczenie zawodowe?, czyli dowolne. W szczególności: niekoniecznie jako kierownik ani przy budowie dróg.

8

oczywiście, przecież Miraa wyraźnie pisze że ma mieć uprawnienia w b. drogowej i trzy letnie doświadczenie zawodowe - więc nie koniecznie przy budowie dróg a juz na pewno nie jako kierownik rb.

9

Stawiając warunki zawsze jest najlepiej jeżeli Zamawiający je uszczegółowi, to przynajmniej później nie będzie takich kłopotów.