1

Temat: Podział

Czy możliwy jest Podział i liczenie odrębne na:

- dostawy art. elektrycznych

- dostawy art. hydraulicznych

- dostawy art. budowlanych (cement,cegły, profile, gładzie, wapno, mat. malarskie itp)

- dostawy wyrobów hutniczych (kształtowniki, kątowniki, bednarka, płaskowniki itp)

pozdrawiam

2

Odp: Podział

a co z tego ma być (po co te dostawy)

3

podział w jednym postępowaniu na części czy 4 odrębne bo coś nie kumam

4

Pewno zakładacie sklep. Jeśli nie, to lepiej takie zakupy zostawić wykonawcom robót.

5 (edytowany przez Bitter 2011-02-23 06:04:00)

Posiadamy, własną ekipę budowlaną ;> i niektóre roboty np konserwacyjne wykonujemy we własnym zakresie-stąd zapotrzebowanie na materiały.
Mamy własnych elektryków, hydraulików, budowlańców, ślusarzy itd.

Czy można oddzielnie liczyć art. hydrauliczne, elektryczne, budowlane i hutnicze? 4 oddzielne zamówienia.
Są hurtownie hydrauliczne i sklepy hydrauliczne (tu nigdy nie zgłosiły się nam inni wykonawcy), elektryczne (tu tak samo), budowlane (w tym malarskie), hutnicze (tu też zdecydowana większość -oprócz jednego wyk. który zajmuje się prawie wszystkim).

6

O, to sporo przerabiają.
Jestem za rozdzieleniem, przynajmniej do celów zamawiania, co najwyżej zastanawiałbym się czy to żelastwo nie przykleić gdzie indziej.

7

ja bym zrobiła jeden na wszystko przecież są hurtownie czy duże markety co mają wszystko a jak nie mają to sprowadzą - umowa z jednym a nie z czterema

8

Trzeba dokonać stosownej analizy art., czy są powszechnie dostępne u jednego wykonawcy, z taką analizą nie powinno być większego problemu.

9

Toż prośba jest właśnie o tę analizę.

10

Lepiej na forum nie pytać a samemu zrobić analizę rynku, dużo wysiłku to nie kosztuje.

11

Ja Marcela nie rozumiem. O jaką analizę tu chodzi i po co? Przepisy nie wspominają o czymś takim. Poza tym mamy tu już wiedzę o rynku:

Bitter napisał/a:

Są hurtownie hydrauliczne i sklepy hydrauliczne (tu nigdy nie zgłosiły się nam inni wykonawcy), elektryczne (tu tak samo), budowlane (w tym malarskie), hutnicze (tu też zdecydowana większość -oprócz jednego wyk. który zajmuje się prawie wszystkim).

oraz

myszy1953 napisał/a:

... przecież są hurtownie czy duże markety co mają wszystko ...

Ano są takie. I owakie też. Wydaje się, że problem polega na rozstrzygnięciu jaki schemat przyjąć za normę.

Ja głosuję za podziałem asortymentu, bo znam parę większych sklepów, w których większych rur czy prętów nie spotkałem, sama drobnica.

12

a ja nie - w robotach budowlanych jak mam branże do wykonania na jednym obiekcie to nie dzielę i nie  zlecam osobno robót budowlanych , sanitarnych, elektrycznych itd. to samo z dostawami na materiały biurowe
dostawa ma dotyczyć materiałów budowlanych w szeroko pojętym zakresie obstaję jeden przetarg na wszystko

13

Nie podzielam stanowiska hubala i sądzę że podziału być nie powinno.

14

myszy1953 napisał/a:

1) a ja nie - w robotach budowlanych jak mam branże do wykonania na jednym obiekcie to nie dzielę i nie  zlecam osobno robót budowlanych , sanitarnych, elektrycznych itd. to samo z dostawami na materiały biurowe
2) dostawa ma dotyczyć materiałów budowlanych w szeroko pojętym zakresie obstaję jeden przetarg na wszystko

1) W robotach budowlanych zwykle chodzi o wykonanie kompletnego obiektu lub jego części i wzięcie za to odpowiedzialności. Dostawy materiałów na potrzeby własne, na skład, to zupełnie co innego - nieprawdaż?

2) Gdy była dyskutowana dostawa żywności w szeroko pojętym zakresie, to wszyscy zgadzali się żeby podzielić, mimo że w każdym markecie mamy komplet. Tu market nie ma wszystkiego, czy na postawie tego można upierać się, żeby wszystko razem:  wagon desek z tartaku, wagon piasku z kopalni, wagon cementu z cementowni, wagon kształtowników z huty, po wagonie kabli i rur PE z 3 fabryk.... ???

Na tej zasadzie to można i wagon lizaków dołączyć.

15

ano tak dokładnie mam wszystko od jednego a nie od czterech i z jednym się rozliczam i z jednym się chandryczę jakby co    :cool

16

a ten wagan lizaków jak gratis proszę bardzo    tongue

17

Ja rozważam pytanie, czy podział jest dopuszczalny, a nie co jest komu wygodniejsze (nawet nie wiadomo czy korzystniejsze). Mnie wygodniej byłoby nie chandryczyć się z Wami.

18

Właśnie, chodzi tylko o to czy jest dopuszczalny. Czy można ten podział traktować jak podział wyrobów mleczarskich i mięsa czy warzyw i ryb.

19

Podtrzymuję temat i pogląd. Jak widać temat  trudny, a pogląd, by podzielić asortyment nadal się utrzymuje nie napotykając rzeczowej krytyki.

Bitter napisał/a:

Czy można ten podział traktować jak podział wyrobów mleczarskich i mięsa czy warzyw i ryb.

Tak właśnie przez analogię.

20

odp. na 17 podział jest dopuszczalny - tylko po co?

21

JEDEN PRZETARG - CZTERY CZĘŚCI - OKAZUJE SIĘ ,ŻE WYGRYWA JEDEN NAJLEPSZY OCZYWIŚCIE

22

A jak zapotrzebowanie na hydrauliczne zgłaszają w styczniu, hydrauliczne w czerwcu a w listopadzie elektryka.

23 (edytowany przez hubal 2011-02-25 07:15:24)

No, wreszcie jest poparcie.
Ja też popieram: 1 postępowanie z dopuszczeniem ofert częściowych -  bardzo dobre.

PS.
Jak zapotrzebowanie na hydrauliczne zgłaszają w styczniu, hydrauliczne w czerwcu a w listopadzie elektryka, w wcześniej nie było wiedzy ani planów - to są odrębne postępowania niezależnie od kwot.

24

Bitter napisał/a:

A jak zapotrzebowanie na hydrauliczne zgłaszają w styczniu, hydrauliczne w czerwcu a w listopadzie elektryka.

To zależy czy planowane, czy nieprzewidziane smile

25

zapotrzebowanie to już powinno być wiadome co i ile to ma być dostawa jednorazowa do waszego magazynu czy tzw. cykanie na żądanie