1

Temat: Sprostowanie a termin podpisania umowy

wysłałam informacje o wynikach postepowania do wykonawców i niestety podałam zła nazwę firmy której ofertę wybrano, Numer oferty , adres i cena sa dobre. Wysłałam więc sprostowania do wszystkich informując że błąd w nazwie firmy , reszta bez zmian. dodatkowo wysłałam faxy z potwierdzeniem odbioru( do 4z5 oferentów dodatkowo zadzwoniłam kto go odebrał , od 5 mam tylko potwierdzenie) czy w związku z tym mogę uznać że w tym dniu gdy faX odebrano wykonawca " powzioł wiadomość o okolicznościach stanowiących podstawę jego (protestu)wniesienia " art 180 ust 2 czy musze czekać aż przyjda mi zwrotki i dopiero od tego czasu liczyć termin na podpisanie umowy -zależy mi jak zwykle na czasie.

2

Odp: Sprostowanie a termin podpisania umowy

Nie czekaj na zwrotki, jeżeli wysłłaś to na fax - jest OK. Licz terminy od następnego dnia po wysłaniu faxów.

3

Jeśli w SIWZ dopuszczone było porozumiewanie się również za pomocą faksu to bezwzglednie tak.

Pozdrawiam

4

Lepiej poczekaj na zwrotki, jeśli nie mash smile pewności, że Wykonawca zapoznał się z treścią pisma.

5

w SIWZ dopuszczamy fax strony niezwłocznie potwierdzają fakt ich otrzymania, więc jesli mam potwierdzenie że doszedł to postepuję tak jak mówią Artur i Jacek . Dzięki

6

andrzej napisał/a:

Lepiej poczekaj na zwrotki, jeśli nie mash smile pewności, że Wykonawca zapoznał się z treścią pisma.

ale mógł zapoznac się z jego treścią ..;)

Anetko, termin od wysłania fax`u, a jeżeli jeszcze wyegzekwowałaś potwierdzenie odbioru zgodnie z treścią art. 27 ust. 2 to jesteś na prawie.

nora

7

anetka napisał/a:

w SIWZ dopuszczamy fax strony niezwłocznie potwierdzają fakt ich otrzymania, więc jesli mam potwierdzenie że doszedł to postepuję tak jak mówią Artur i Jacek . Dzięki

Skoro mash potwierdzenie wysłane z faxu Wykonawcy (siedziby), zgodnie z art.27 ust.2, to już nie musisz czekać na zwrotki. smile

8

oni sami nie wysłali potwierdzeń . Mam potwierdzenie że fax doszedł od 5 wykonawców a od 4 telefoniczna informację kto i kiedy odebrał

9

I wystarczy Anetko potwierdzenie, że fax wysłałaś. W tym momencie wykonawca mógł już powziąć wiadomość.

10

naprawdę dziękuję. poprostu najpierw wydaje mi się coś poprawne, potem gdybam nad tym a następnie mam masę pytań i mętlik. dlatego dzięki ze odpisujecie

11

a tak na marginesie to że mam potwierdzenie wysłania faxu jest równoznaczne z tym że został on dostarczony??

12

Nie. Ale nie masz się co martwić. ZA orzekł,
Ciężar zapewnienia sprawnej obsługi urządzeń teletransmisyjnych spoczywa na wykonawcy. Zamawiający nie może ponosić skutków niedziałania faksu wykonawcy ?  Sygn. Akt UZP/ZO/0-12/07.
Zatem za wadliwe działanie faksu wykonawcy nie jest powodem do twierdzenia, że treść pisma nie dotarła. Dbałość o urządzenia służące do komunikowania się w postepowaniu jest obowiązkiem właściciela.   

Pozdrawiam