26 (edytowany przez Marcel 2011-02-28 15:10:38)

Odp: wyjaśnienia.

Czyli smile, wyjaśniam złożone wyjaśnienia wink
A tak poważnie to myślę że wyjaśnienia odnośnie ceny złożone tylko raz oczywiście nie powinny pozostawiać wątpliwości.

27

Hubal w dniu 8 lutego 2010 r. napisał:
"Moim zdaniem ani zapytanie skierowane do wykonawcy, ani jego odpowiedź nie są pełne i należy rozważyć dalsze wyjaśnienia".
http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=35425

28

Zgadza się, popieram, u mnie się jeszcze nie zdarzyło ale zrobił bym tak samo.

29

Marcel napisał/a:

Ja maiłam przypadek gdy na wezwanie i wyjaśnienie rażąco niskiej ceny wykonawca mnie.................... . To go odrzuciłam.

30

To raczej jedyne wyjście.

31

Marcel napisał/a:

czyli co wezwałbyś do złożenia wyjaśnień jeszcze raz?

32

To zależy co dały by pierwsze.

33

Mam tez taki problem i niestety KIO "powiedziało",że czynność wyjaśniania rażąco niskiej ceny jest czynnością jednorazową , tak jak uzupełniania z 26 ust.3 . Jeżeli Wykonawca złożył wyjaśnienia to trzeba je ocenić i albo uznać albo odrzucić ofertę.
Mamy problem tego samego rodzaju. Wykonawca złożył wyjasnienia  --wydaje się że dosyć pełne ale komisja na podstawie tych wyjaśnień ma jeszcze większe wątpliwości czy zrealizuje robotę budowlana wycenionoą na 18 mln. PLN zrobić za 8 mln. chca go odrzucić ale to jest pewne KIO i to raczej przegrana sprawa. Z drugiej strony są pieniądze unijne i ściśle okreslone terminy . Raczej jest mało prawdopodobne wykonanie takiej dużej roboty w środku miasta  bez aneksowania. 
kolejny przetarg na inzyniera kontraktu. Zamawiajacy zamierza przeznaczyc  4,4 mln. pln natomiast Wykonawcy  - 1,4 mln.PLN.
To są jakieś chore sytuacje.

34

Burszytnowa - a  masz konkretny wyrok KIO ? Chętnie się z nim zapoznam

35

Są chore i temat do przemyślenia na dłuższy czas.

36

KIO/UZP 1746/09 z 28 stycznia2010r.
"Odwołujący bowiem w udzielanych wyjaśnieniach powinien udowodnić Zamawiającemu, że jego cena ofertowa jest realna, wiarygodna, tzn., że z tytułu realizacji zamówienia i pozyskanego za nie wynagrodzenia, przy zachowaniu należytej staranności nie będzie ponosił strat. Takich okoliczności w swoich wyjaśnieniach Odwołujący w żaden sposób nie wykazał. Tym samym
? w ocenie składu orzekającego Izby ? zgodnie art. 90 ust. 3 ustawy Pzp Odwołujący skutecznie nie obalił domniemania o rażąco niskiej cenie, postawionego przez
Zamawiającego poprzez skierowanie do Odwołującego wezwania do wyjaśnień dotyczących rażąco niskiej ceny ofertowej tego wykonawcy.
Skład orzekający Izby oceniając podniesione zarzuty w proteście i odwołaniu nie może
brać pod uwagę wyjaśnień Odwołującego udzielonych w piśmie z dnia 19 listopada 2009 r.
Wyjaśnienia te zostały bowiem udzielone przez Odwołującego już po wyznaczonym przez
Zamawiającego terminie, a nawet po złożeniu przez Odwołującego odwołania w niniejszej
sprawie. Skład orzekający Izby zwraca uwagę, że postępowanie o udzielenie zamówienia
publicznego cechuje się swego rodzaju rygoryzmem, a przyjęcie takiego dodatkowego
stanowiska Odwołującego w sprawie, po upływie terminu wyznaczonego również w
analogicznej sprawie dla innego wykonawcy w postępowaniu, stanowiłoby o naruszeniu
zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji.Co do argumentacji Odwołującego, iz Zamawiający powinien był ? wobec złożonych
wyjaśnień ? ponownie wezwać Odwołującego do ich uzupełniania, bądź złożenia nowych,
skład orzekający Izby wskazuje, że faktycznie taki sposób postępowania nie jest zakazany
w przepisie art. 90 ustawy Pzp. Jednakże ponowne wezwanie Odwołującego do
przedłożenia nowych de facto wyjaśnień ? w ocenie Izby - prowadziłoby do naruszenia
zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, która jako nadrzędna zasada w postępowaniu, mająca odniesienie do każdej
czynności Zamawiającego powinna mieć priorytetowe znaczenie. Tym samym zatem
- w ocenie Izby - ponowne wezwanie do zło?enia wyjaśnień w trybie art. 90 ust. 1 ustawy
Pzp w niniejszej sprawie prowadziłoby do naruszenia przepisów ustawy Pzp i nadużycia
prawa ze strony Zamawiającego.
Biorąc pod uwagę powyzsze i zgromadzony w sprawie materiał dowodowy skład
orzekający Izby nie stwierdził naruszenia przez Zamawiającego przywoływanych
w odwołaniu przepisów ustawy Pzp.

37

Bursztynowa - serdeczne dzięki.
No to jest dokładnie jak w przytoczonym przeze mnie stanowisku M. Makowskiego - ponowne wezwanie do wyjaśnienia treści oferty nie jest zakazane ale nie może naruszać zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji.

38

smile

39

karolk napisał/a:

Bursztynowa - serdeczne dzięki.
ponowne wezwanie do wyjaśnienia treści oferty nie jest zakazane ale nie może naruszać zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji.

W sytuacji, gdy mamy do czynienia z jednym podejrzeniem RNC - trudno mówić o złamaniu zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji. Nie wiadomo, jaki był stan faktyczny w przytoczonym przez Bursztynową wyroku?

"...skład orzekający Izby wskazuje, że faktycznie taki sposób postępowania nie jest zakazanyw przepisie art. 90 ustawy Pzp. Jednakże ponowne wezwanie Odwołującego do przedłożenia nowych de facto wyjaśnień ? w ocenie Izby - prowadziłoby do naruszenia
zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, która jako nadrzędna zasada w postępowaniu, mająca odniesienie do każdej czynności Zamawiającego powinna mieć priorytetowe znaczenie. Tym samym zatem - w ocenie Izby - ponowne wezwanie do zło?enia wyjaśnień w trybie art. 90 ust. 1 ustawyPzp w niniejszej sprawie prowadziłoby do naruszenia przepisów ustawy Pzp i nadużycia prawa ze strony Zamawiającego.

40

Bursztynowa - ja wyciągam zupełnie inne wnioski z tego wyroku, po przecztaniu całego wyroku w nie tylko przytoczonego przez Ciebie fragmentu uzasadnienia.
Po pierwsze - zamawiający wezwał dwóch wykonawców do złożenia wyjaśnień RNC,
po drugie - obu wykonawcom wyznaczył taki sam termin na złożenie wyjaśnień.
Odwołujący wykonawca złożył jedno wyjaśnienie w terminie określonym przez zamawiającego oraz drugie po terminie. Dlatego przestrzegając zasady równego traktowania i uczciwej konkurencji , KIO uznała że w zaistniałej sytuacji nie miał możliwości.
Co to oznacza dla mnie, jeżeli w postępowaniu będącym przedmiotem rozpoznania przez KIO, obaj wykonawcy by złożyli wyjasnienia, które budziły wątpliwości u zamawiającego, mógł on obu tych wykonawców wezwać do złożenia dodatkowych wyjaśnień w jednakowym wyznaczonym przez zamawiającego terminie.
Inna sytuacja;
Zamawiający wezwał tylko jednego wykonawcę do złożenia w wyznaczonym terminie wyjaśnień dotyczących RNC. Wyjaśnienia te wzbudziły jednak kolejne wątpliwości. Zamawiający mając te wątpliwości nie może przecież odrzucić oferty z uwagi na RNC. Ma zatem prawo zwrócić się do tego wykonawcy o złożenie w wyznaczonym terminie kolejnych wyjaśnień. 
Takie jest moje zdanie w sprawie możliwości ponownego zwracania się do wykonawców o wyjaśnienia dotyczące RNC.

41

Popieram pogląd karolk.
Warto tu przypomnieć wniosek końcowy:

karolk napisał/a:

Zamawiający ...  Ma ... prawo zwrócić się do ... wykonawcy o złożenie w wyznaczonym terminie kolejnych wyjaśnień.

No i zauważyć, że o ile zamawiający ma prawo, to domaganie się skorzystania z tego prawa - jak powyżej - jest ewidentną przesadą.

42

termin do złożenia wyjaśnień rażąco niskiej ceny jest jeden , jeżeli w wyniku analizy wyjaśnień zamawiający stwierdza ,że wyjaśnienia złożone przez wykonawcę  nie mają wpływu na oferowaną cenę ma obowiązek ofertę odrzucić
np. upust na materiały stosowany przez dostawców każdy z wykonawców teoretycznie je ma

43

korekta wypowiedzi wykonawca ma udowodnić zam. że np. upusty , zapasy magazynowe, uwarunkowania realizacji zamówienia mają konkrektywpływ na proponowaną cenę

44

W świetle zaprezentowanych opinii zgłaszam zastrzeżenie: po wyjaśnieniach wykonawcy zamawiający wcale NIE MA OBOWIĄZKU oferty odrzucić, nawet gdy są one niezadowalające, ponadto - gwoli ścisłości - wyjaśnienia z zasady nigdy nie mają wpływu na oferowaną cenę.

45

a jak po wezwaniu do złożenia wyjaśnień do złożonych wyjasnień Wykonawca przesyła mi trzy pisma średnio w godzinnych odstępach czasu ( jak to nazywa uzupełnienia) oczywiście wszystkie w wyznaczonym terminie udzielenia wyjąśnień ???
jak takie coś potraktować???
trochę zamotany ten wykonawca

46

Wyjaśnia i tyle a że przyszło to w wyznaczonym terminie na 3 kartkach to nie widzę problemu.

47

to ta jakby "uczył się chodzić " takie to troche śmieszne tym bardziej że są to wyjaśnienia do już złożonych wyjaśnień smile
i w tym piśmie które przyszło ostatnie jeszcze napisał że poprawił jedną wartość.
Śmieszne to wszystko, ale podstaw do odwalenia brak bo suma sumarum liczę wartości i się zgadza cena z oferty z tymi wyjaśnieniami Wykonawcy smile

48

And, nie przesadzaj tylko oceniaj.

49

myszy1953 napisał/a:

termin do złożenia wyjaśnień rażąco niskiej ceny jest jeden , jeżeli w wyniku analizy wyjaśnień zamawiający stwierdza ,że wyjaśnienia złożone przez wykonawcę  nie mają wpływu na oferowaną cenę ma obowiązek ofertę odrzucić
np. upust na materiały stosowany przez dostawców każdy z wykonawców teoretycznie je ma

POPRAWKA
art.90.3 zamawiający odrzuca ofertę jeżeli dokonana ocena wyjaśnień wraz z dostarczonymi dowodami p;otwierdza ,że oferta zawiera rażąco niską cenę w stosunku do przedmiotu zamówienia
"odrzuca" czyli musi 
i nie ma  żadnego dopytywania obstaję przy tym
a gdyby nie złożył wogóle  - to byś pytał dlaczego Wykonawco nie złożyłeś ?

50

I Wg mnie pośrednio ustawa Pzp określa zasadę jednokrotności wezwania, art. 90.1: "...w określonym terminie..."