1

Temat: projekt umowy kredytu

zgodnie z ustawa do swiz trzeba dolaczyc projekt umowy albo podac istotne postanowienia jakie beda zawarte w umowie.

a jak to sie ma do umowy kredytu? trudno tu ulozyc projekt umowy.
czy moge zadac od wykonawcy zeby do oferty dolaczyl projekt umowy?
czy wogole nie wspominac o warunkach umowy i po rozstrzygnieciu przetargu podpisac umowe jaka przedstawi wybrany wykonawca (bank)?

2

Odp: projekt umowy kredytu

NIe.
Masz obowiązek, z którego Cię nikt i nic nie zwolni.
Nigdzie nie jest dokładnie wyszczególnione co to są istotne warunki umowy. W twoim przypadku też takie istnieją np. terminy spłaty odsetek, kwot kredytu (do dnia... każdego miesiaca) itp. Wystarczy podać kilka istotnych w Twoim przypadku.

Rada. Zdobądź, z któregoś banku wzór umowy i wybierz z niego jakieś istotne elementy i wpisz do SIWZ. I po herbacie3.

Powodzenia

3

te dane o ktorych wspominasz beda juz ujete w opisie przedmiotu zamowienia, wiec chyba nie ma sensu ich powtarzac drugi raz osobnym punkcie w SIWZ dotyczacym umowy.

4

ja w postepowaniu o kredyt zrobiłam istotne postanowienia umowy z dopiskiem ze Postanowienia umowne mogą być uzupełnione o zapisy wynikające z Prawa bankowego lub regulaminu banku, jednak wyłącznie w zakresie nie powodującym zasadniczych (niekorzystnych dla zamawiającego) zmian przedstawionych warunków.
Uważam że powinieneś jakis dokument stworzyć czy to będzie umowa czy istotne jej postanowienia. Jednak lepiej Istotne postanowienia, banki do umów mają zawsze mnóstwo pytań i zawsze próbują wymusić ich zmiany wiec jesli zrobisz umowe mozesz mieć z tym problemy.

5

poza tym jakąs umową dysponuję moge ci przesłać - nie wiem czy jest dobra czy nie kilka zapytań bylo

6

moj poprzednik przy kredytach nie dawal projektow umow. bylbym wdzieczny za przeslanie tej umowy (o swiz nie bede juz wspominal, mam juz w sumie gotowego ale zawsze warto by porownac smile. bede musial tez odszukac umowe na poprzedni kredyt, moze tam tez znajde cos ciekawego smile.

ps. dostalismy euro2012. teraz dopiero sie zacznie z przetargami na budowe drog, stadionow itp.

7

wiem ze moge ci jakoś przeslac umowe na twoje konto z tego forum, ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic???

8

jak klikniesz na moj nick z lewej strony to przekieruje Cie do strony gdzie jest moj e-mial

9

czy ja też mogłabym prosić o taki wzór...? szykują mi się dwa przetargi kredytowe... z publikacją na poniedziałek... jeden nawet na kredyt z premią trmomodernizacyjną.