1

Temat: brak nazwy w formularzu cenowym

PN na chemię do sprzątania i trochę sprzętu typu wiaderko/szczotka/ mopik smile sporządzony formularz cenowy gdzie zawarto rubrykę "nazwa handlowa oferowanego produktu" 2 oferentów wypełniło tylko częściowo tą rubrykę (nazwy wpisali przy chemii gdzie ja podałem nazwę przykałdowego produktu z dopuszczeniem równoważnika) , co z takimi ofertami, do odrzucenia za niezgodność z SIWZ, czy do wyjaśnienia?

Brak nazw przy szczotkach/wiaderkach/mopach.

obowiązek podania nazwy dotyczył zarówno chemii jak i szczotek/ widerek/ mopów

2

Odp: brak nazwy w formularzu cenowym

nic nie rozumiem ! Wykonawca sam miał określić w tabeli nazwę materiału ?

3 (edytowany przez and1 2011-03-01 16:53:29)

np. płyn do sprzątania powierchni kamiennych typu Sidolux lub produkt o parametrach równoważnych.
i tu wykonawca miał wpisać nazwę oferowanego produktu jeżeli byłby to Sidolux to powinien wpisać Sidolux jeżeli równoważnik to powinien wpisać nazwę równoważnika.

Szczotka do zamiatania o szerokości 45 cm, drewniania włosie syntetyczne i tu już też Wykonawca zobowiązany jest do wpisania nazwy handlowej.

Proszek do czyszczenia ekstrakcyjnego dywanów odpowiedni do odkurzaczy Karcher i tu też Wykonawca zobowiązany jest do podania nazwy.

Już jaśniej smile ?

4

a jak zaoferował o szer. 40 to nie spełnia ? szczotka do zamiatania to szczotka

5

smile szczotka do zamiatania o szerokości 40 cm może być tańsza od szczotki do zamiatania 45 cm. więc mając takie dwie oferty gdzie w jednej jest szczotka 40 cm a w drugiej 45 cm - nie możemy dokonać obiektywnej oceny takich ofert.
Nie sądzisz?

6

możesz bo szczotka ma zamiatać bez względu na szerokość , trzeba było jeszcze określić długość kija do miotły - przepraszam jestem teraz złośliwa ale sam gola sobie strzeliłeś

7

Wiesz co nie wydaje mi się, że sobie "gola strzeliłem".
Idąc Twoim tokiem myślenia po co opisywać przdmiot zamówienia, chcesz kupić komputer to piszesz komputer, chcesz kupić koparkę to piszesz koparka, może trochę mniejszy kaliber chcesz kupić dziurkacz do papieru to po co pisać do ilu kartek ma dziurkować (na rynku jest 10 rodzajów dziurkaczy) w zasadzie funkcja ta sama.

8

Popełnione przez wykonawcę uchybienia skutkować powinny odrzuceniem złożonej przez niego oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 oraz 6 ustawy Pzp. Brak wypełnienia przez wykonawcę wymaganej przez zamawiającego kolumny w formularzu ofertowym powoduje, że treść oferty nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, której formularz ofertowy jest załącznikiem. Jednocześnie brak podstaw, aby zamawiający poprawił ten błąd jako ?inną omyłkę? (art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp).

9

ależ poddaję się szczotka węższa czyli 40 cm inaczej zamiata ,a wiadro powinno być o pojemności 20l i koniecznie w kolorze czerwonym

10

and1 napisał/a:

... co z takimi ofertami, do odrzucenia za niezgodność z SIWZ, czy do wyjaśnienia? Brak nazw przy szczotkach/wiaderkach/mopach. obowiązek podania nazwy dotyczył zarówno chemii jak i szczotek/ widerek/ mopów

Zostawić. Jeśli do odrzucenia to raczej specyfikacja i poglądy zamawiającego. Na cóż komu nazwy firmowe?

11

Hubal dzięki zwątpiłam już w rozsądek ostatnio przeczytałam siwz na pn dokumentację projektową i warunkiem udziału w postępowaniu było ,ze wykonawca mial mieć pracownię projektową o pow. ( nie pamiętam około 60m2) autentyk    big_smile

12

no dobra zostawmy tą szczotkę smile
w siwz był też proszek dfo czyszczenia ekstrakcyjnego do odkuracza karcher, czy odnośnie tego produktu wykonawca nie powinien podać nazwy ???

13

A co sądzicie o sytuacji, w której opisałem przedmiot zamówienia w ten sposób:
przykład:

"Wysokoelastyczna zaprawa klejowa "i tu wpisana nazwa"  lub równoważna służąca do mocowania płytek ceramicznych, cementowych i kamiennych (oprócz marmuru) na podłożach odkształcalnych. Możliwość mocowania na wiotkich ścianach działowych i elewacjach. Stosowana na nośne i suche podłoża wewnątrz i na zewnątrz budynków. Przyczepność i elastyczność- Norma S1 lub lepsza. Zgodna z normą PN-EN 12004:2008."

- a Wykonawca w odpowiedniej rubryce ma wpisać jaką zaprawę oferuje. Na podstawie nazwy członkowie komisji (w komisji jest kierownik budowlaniec) łatwo będą mogli stwierdzić czy zaoferowany artykuł jest zgodny z opisem.

14

and1 idź tropem Marcela (#8)

15 (edytowany przez and1 2011-03-09 17:36:40)

MIRAS napisał/a:

and1 idź tropem Marcela (#8)

no i stanąłem przed wyborem, dopiero smile

odnośnie braku tych nazw zastanawiam się nad wezwaniem do wyjaśnień ale z drugiej strony uważam że w moim przypadku należy te oferty odrzucić.

W sumie wykonawca zobowiązany był do podania nazw handlowych wszystkich artykułów, a nie tylko równoważników.

Na 10 ofert ośmiu wykonawców okreśłiło nazwy (nawet dla szczotek) dwóch nazw w kilku pozycjach nie podało.

Czy nie uważacie że jak uznam te dwie oferty bez nazw - to będzie to podchodziło pod naruszenie równego traktowania wykonawców???

Jestem za odrzuceniem na podst. niezgodności z SIWZ, może takie cudo potwierdzi moje zdanie:
www.uzp.gov.pl/cmsws/page/GetFile1.aspx?attid=254

A jak Wy uważacie. można odrzucić???