1

Temat: usługi powtarzajace sie okresowo

postepowanie na sprzątanie budynku jest usługa powtarzajaca sie okresowo, wiec oszacowałam ja zgodnie z art., 34 ust. 1 pkt pkt 1. z tymże teraz mamy umowe na 3 lata wiec pomnożyłam wartośc poprzendiej umowy razy 3 i dodałam prognozoway śrendioroczny wskaźnik cen towarów i usług. wyszla mi kwota powiedzmy: 170.000
zlożono 7 ofert w rozpiętości od 160.000 do 320.000
z tymże między oferta najkorzystniejsza a druga w kolejce jest róznica jakić 50.000 zł - obawiam się  że może być zarzut rażąco niskiej ceny patrząc na 6 pozostalych ofert. Tylko patrzac na swoje wyliczenie wartości zamówienia wydaje sie ze wszystko jest w porzadku - powinnam wystapić do wykonawcy o wyjasnienia ceny? czy poczekac na protesty?

2

Odp: usługi powtarzajace sie okresowo

Jeśli Ci sie nie spieszy to poczekaj na protest. Nigdzie nie jest powiedziane, że wpłynie, tym bardziej, że przed otwarciem podałaś kwotę jaką przeznaczycie na zamówienie.
I jeszcze jedno. Sprawdź, czy ofertę najtańszą nie złożyła firma bedąca zakładem pracy chronionej? Może dlatego są tak tani.

Powodzenia

3

własnie nie - co dziwe zakłady pracy chronionej dały niesamowite ceny

4 (edytowany przez Artur 2007-04-18 12:20:56)

To naprawdę dziwne.
Może sprawdź jakie stawki obecnie są na rynku? Zadzwoń do kogś, kto jest niedawno po przetargu. Może nie doszacowałaś zamówienia?
Sprawdź też może jak za ile te firmy realizują juz gdzieś zamówienia i porównaj  ztymi cenami oraz stosunek tamtych cen między nimi.
Ja firma najtańsz będze najtaniej realizować już gdzieś zamówienie to taką ma polityke cenową itp.
Jak nie masz do kogo, to sprawdź zawarte umowy na portalu i biuletynie.

Powodzenia