1

Temat: powtórne wezwanie do uzupełnienia dokumentu

W ofercie brakowało wykazu osób zdolnych do wykonania zamówienia.
Wezwałam do uzupełnienia tego dokumentu, Wykonawca dokument uzupełnił, ale niestety wykaz ma pewne braki (np. nie jest wskazane wykształcenie jednej z osób, podczas gdy my żądaliśmy konkretnego wykształcenia; nie zgadza się tez liczba lat doświadczenia jednej z osób). Czy mogę wezwać ten dokument do uzupełnienia, czy będzie to już powtórne wezwanie?

2

Odp: powtórne wezwanie do uzupełnienia dokumentu

Będzie to powtórne wezwanie - jako takie niezgodne z Ppz, chyba że...

3

MIRAS napisał/a:

nie było pierwszego smile

4

WARUNKIEM UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU BYŁO POSIADANIE WYKSZTAŁCENIA

5

na czym polega niezgodność liczby lat doświadczenia?

6

nina napisał/a:
MIRAS napisał/a:

nie było pierwszego smile

Rozbrajasz mnie nina smile

7

MIRAS napisał/a:

....jest tylko jedna oferta.

8

Można wezwać powtórnie do uzupełnienia a nie może to wezwanie dotyczyć tego dokumentu, którego uzupełnienia żądał zamawiający w pierwszym wezwaniu

9

W wyroku z dnia 6 sierpnia 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 1547/10 Krajowa Izba Odwoławcza poszła jeszcze dalej niż napisałem powyżej i postanowiła:
"Na marginesie skład orzekający Izby stwierdza, że na podstawie art. 26 ust. 3 Pzp
wymaga się od zamawiającego jednokrotnego wezwania do uzupełnienia dokumentów,
natomiast z przepisu tego nie wynika zakaz powtórnego wezwania uzupełnienia
dokumentów, szczególnie przez skonkretyzowanie i enumeratywne wyliczenie wymagań
zamawiającego stawianych danemu dokumentowi czy oświadczeniu".

10

W wyroku z dnia 3 września 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 1088/09, Krajowa Izba Odwoławcza postanowiła:
"Fakt, że wymienione dokumenty nie zostały złożone w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego nie ma znaczenia dla wyniku postępowania odwoławczego. Po pierwsze: w okolicznościach sprawy dopuszczalne jest zastosowanie przez zamawiającego trybu przewidzianego w art. 26 ust. 3 Pzp w odniesieniu do prac polegających na ułożeniu nawierzchni z kamienia naturalnego. Zamawiający czynności wezwania dokonał wyłącznie w odniesieniu do poz. 1 wykazu - dopuszczalne jest zatem dokonanie wezwania w odniesieniu do pozostałych dwóch pozycji wykazu, robót budowlanych nie objętych wcześniej wezwaniem".

11

mon.de napisał/a:

W ofercie brakowało wykazu osób zdolnych do wykonania zamówienia.
Wezwałam do uzupełnienia tego dokumentu, Wykonawca dokument uzupełnił, ale niestety wykaz ma pewne braki (np. nie jest wskazane wykształcenie jednej z osób, podczas gdy my żądaliśmy konkretnego wykształcenia; nie zgadza się tez liczba lat doświadczenia jednej z osób). Czy mogę wezwać ten dokument do uzupełnienia, czy będzie to już powtórne wezwanie?

W ofercie jak napisano nie było wykazu wogóle , przesłany dokument  jest wykonany nieprawidłowo np. w pozycji 1 znowu do uzupełnienia nowy przesłany ma braki w pozycji 2 i tak można się bawić a kiedyś trzeba chyba przestać i przestać należy po pierwszym razie

12

W takim przypadku wykluczenie wydaje się oczywiste. Jednak nie można traktować tego ani w kategoriach bawienia ani dowolności.
Niewątpliwie ponowienie wezwania tego samego nie wchodzi w rachubę, raz musi wystarczyć, jednak można sobie wyobrazić i dopuścić sytuacje, w których KOLEJNE SĄ ZASADNE.
I to by było na tyle.

13

post 11 byl napisany z przekąsem