1

Temat: badanie ofert

Witam,
Przetarg ograniczony.
Do wniosku składane są dokumenty potwierdzające stawiane warunki udziału w przetargu między innymi referencje.
Wykonawca został zakwalifikowany i zaproszony do składania ofert.  Składana oferta zawiera już tylko formularz cenowy, wykaz podwykonawców i jest zabezpieczona wadium.
1. Czy Zamawiający może jeszcze wracać do złożonych dokumentów przy wniosku i mieć uwagi np. do referencji i żądać uzupełnienia? (robił już wezwania i uzupełnienia na etapie składania wniosków)
2. Co z potwierdzeniem spełnienia warunku udziału jeśli na dzień składania wniosków referencje były ważne a na dzień składania ofert już nie bo minęło  więcej niż 5 lat od wykonania zadania, którego dotyczą referencje.
Proszę o pilną odpowiedź.

2

Odp: badanie ofert

Moim zdaniem:
1. oficjalnie nie może;
2. jeśli dokumenty były wtedy w porządku, to tak zostaje.

3

Jak oblicza się  punkty oferty ? Mam ceny oferty i nie wiem jak obliczyc to procentowo ?

4

zgodnie z wzorem , który obowiązkowo ma być przedstawiony w siwz tak aby każdy Wykonawca sam mógł sobie obliczyć ilość punktów

5

nie można wracać do oceny wniosków na etapie składania ofert,  I etap - wnioski to kwalifikacja wykonawców już się zakończył

6

Niedźwiedź napisał/a:

1) Jak oblicza się  punkty oferty ? Mam ceny oferty i  2) nie wiem jak obliczyc to procentowo ?

myszy1953 napisał/a:

3) zgodnie z wzorem , który obowiązkowo ma być przedstawiony w siwz ...

1) Jeśli chodzi o punktację za cenę, to już podpowiadam: najtańsza cena otrzymuje maksymalną liczbę punktów w tym kryterium - to chyba jasne, nieprawdaź?
Przy każdej innej liczymy ile razy jest gorsza od tej najtańszej - to chyba też jasne, nieprawdaź? Przecież dwa razy mniejsza cena musi mieć dwa razy mniejszą punktację. Czyli: podzielić cenę najniższą przez cenę ocenianej oferty. To praktycznie i teoretycznie wystarcza.
3) Na cóż tu wzór? Żeby się głowić co jest co i czy poprawnie zbudowany? (owszem, dla niektórych może być pomocny)
2) A po co procenty? To tylko taki nawyk, nie wiadomo czy najlepszy. Jeśli jednak kto musi, to niech pomoży sobie przez 100.

7

zgodnie z art 36.1 13 i tyle na ten temat jasno i czytelnie

8

i tu nie ma zmiłuj się

9

Można też przyznać 100 pkt dla najtańszej oferty, a kolejne 99,98,97...

10

Już mam policzone :
Cena oferowana minimalna brutto / cena badanej oferty brutto x 100
Dziękuje za odpowiedzi.

11

Mam pytanko. Jeden z wykonawców jest francuzem przedstawił zaświadczenie z KRK polskie i francuskie. Termin upływu ważności upłynął w dniu składania ofert. Co w takim wypadku ?   Czy przy ocenie oferty nie musi być ważny czy powinnam go wezwać do uzupełnienia ?

12

dziś otwarcie ofert 02.03.2011
data wystawienia 02.09.2010 informacja z KRK
zaświadczenie aktualne

13

dzięki ! wczoraj miałam otwarcie 01.02.11, a zaświadczenie 01.09.10

14

Zgadzam się.
Dla jasności dodam jak niżej.

Niedźwiedź napisał/a:

Czy przy ocenie oferty nie musi być ważny...?

Niech więc zamawiający ocenia w dniu składania, a skoro nie robi tak, to skutkami nie może obarczać kogo innego.

15

Niedźwiedź napisał/a:

dzięki ! wczoraj miałam otwarcie 01.02.11, a zaświadczenie 01.09.10

No to jest OK.

16

mała poprawka do # 14 nie na dzień oceniania ofert tylko na dzień złożenia oferty