1

Temat: Unieważnienie

W postępowaniu wpłynęło 5 ofert. Jedna z nich podlega odrzuceniu - 89.1.2, następna podlega wykluczeniu 24.2.2- nie wniósł wadium na przedłużony okres związania ofertą. Przy tym wszystkie oferty przekraczają kwotę jaką Z...
Czy w takiej sytuacji tylko unieważniam postępowanie 93.1.4, czy też odrzucam ofertę, której treść nie odpowiada treści SIWZ i wykluczam W. - 24.2.2, a następnie unieważniam?

2

Odp: Unieważnienie

Izabella napisał/a:

Przy tym wszystkie oferty przekraczają kwotę jaką Z...

Wszystkie pięć?

3

O właśnie, też się chętnie dołączę z pytaniem na podobny temat (chociaż chwała Bogu uniknęłam unieważnienia postępowania).
Mam 3 oferty:
1. do wykluczenia (nie spełnia warunków udziału w postępowaniu
2. jw.
3. najkorzystniejsza.
Czy w związku z taką sytuacją muszę najpierw przyznać określoną punktację ofercie nr 1 i 2 (mimi, że je odrzucam, jako oferty złożone przez wykonawców wykluczonych)?
Co najpierw:
- ocena i punktacja, a potem wykluczenie wykonawcy i odrzucenie oferty
czy
- wykluczenie wykonawcy i odrzucenie oferty , a punktów w ogóle nie przyznaję?

4

mon.de napisał/a:

O właśnie, też się chętnie dołączę z pytaniem na podobny temat (chociaż chwała Bogu uniknęłam unieważnienia postępowania).
Mam 3 oferty:
1. do wykluczenia (nie spełnia warunków udziału w postępowaniu
2. jw.
3. najkorzystniejsza.
Czy w związku z taką sytuacją muszę najpierw przyznać określoną punktację ofercie nr 1 i 2 (mimi, że je odrzucam, jako oferty złożone przez wykonawców wykluczonych)?
Co najpierw:
- ocena i punktacja, a potem wykluczenie wykonawcy i odrzucenie oferty
czy
- wykluczenie wykonawcy i odrzucenie oferty , a punktów w ogóle nie przyznaję?

Ta druga opcja - czyli wykluczasz/odrzucasz a punktow nie przyznajesz.

5

Jeśli ceny ofert przewyższają kwotę, jaką możesz przeznaczyć na realizację zamówienia, to mimo tego zawsze przed unieważnieniem postępowania powinieneś dokonać oceny ofert, wybrać najkorzystniejszą ofertę i poinformować o wyborze uczestników postępowania (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 25 lutego 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 107/08).

Zamawiający ma obowiązek zawiadomienia wykonawców, którzy złożyli oferty o kluczowych czynnościach podjętych podczas oceny ofert, w tym o wyborze najkorzystniejszej oferty. Natomiast czynność unieważnienia postępowania musi być poprzedzona wyborem najkorzystniejszej oferty, a tym samym czynnością badania i oceny ofert (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 9 września 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 1087/09).

Na dzień dzisiejszy:
"Zamawiający może unieważnić postępowanie u udzielenie zamówienia publicznego (bez konieczności badania i oceny ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej), jeżeli najniższa cena oferty (jedyne kryterium) przekracza kwotę którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia"

6

Czyli w zawiadomieniu o wyborze oferty piszę, że złożono 3 oferty:
1. X (adres wykonawcy i cena oferty)
2. Z (j.w.)
3. Y (adres wykonawcy i cena oferty) i informacja, że ta oferta otrzymała 100 pkt.
Czy tak??

7

Zawiadomienia pisać nie trzeba, można unieważnić postępowania bez konieczności badania ofert, oczywiście można a nie trzeba wink

8

Ale ja się nieładnie "wcięłam" z moją sytuacją, która nieco odbiega od pierwszegu wpisu - tj. nie unieważniam postępowania.
W związku z tym zawiadomienie napisać muszę. Zwłaszcza, że wygrywa oferta najdroższa, bo tańsze nie spełniły warunków udziału w postepowaniu.
Tojak w takiej sytuacji? Przyznawać punkty ofertom odrzuconym?

9

Nie odrzuconym nie przyznaje się.

10

Ofertom odrzuconym oraz ofertom złożonym przez wykonawców wykluczonych - nie przyznajesz punktów (nie dokonujesz oceny merytorycznej).

11

Hmm, Miras ale zgranie w czasie smile

12

Dzięki!

13

Marcel napisał/a:

Hmm, Miras ale zgranie w czasie smile

Nie da się ukryć smile

14

Do MIRAS: wszystkie 5.

Na dzień dzisiejszy:
"Zamawiający może unieważnić postępowanie u udzielenie zamówienia publicznego (bez konieczności badania i oceny ofert w celu wyboru oferty najkorzystniejszej), jeżeli najniższa cena oferty (jedyne kryterium) przekracza kwotę którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia"
Powyższą opinię znam, ale mam wątpliwości dot. W., który nie wniósł wadium na przedłużony okres związania ofertą, czy nie wykluczyć go - 24.2.2? czy "odpuścić" i zawiadomić tylko o unieważnieniu (ew. w uzasadnieniu napisać jakie "błędy" popełnili W.?)

15

Izabella napisał/a:

Na dzień dzisiejszy:
Powyższą opinię znam, ale mam wątpliwości dot. W., który nie wniósł wadium na przedłużony okres związania ofertą, czy nie wykluczyć go - 24.2.2? czy "odpuścić" i zawiadomić tylko o unieważnieniu (ew. w uzasadnieniu napisać jakie "błędy" popełnili W.?)

A dlaczego pojawil sie przedluzony okres zwiazania oferta? Czy w postepowaniu byly wykonywane jakies czynnosci?

16

albo wszyscy albo nikt , a co z tym z art.89.1.2?

17

TZO przedłużaliśmy ponieważ "szukaliśmy" pieniędzy

18

Marcel napisał/a:

Na dzień dzisiejszy:

Akurat ilość kryteriów nie ma tu żadnego znaczenia.

19

no i miał rację ten Wykonawca co nie przedłuzył tzo i  wadium bo  jak miał w gwarancjach to się za przedłużenie  płaci a więc ponosi dodatkowe koszty bo niefrasobliwy zam. szukał pieniędzy !!  i nie znalazł

20

Izabella napisał/a:

TZO przedłużaliśmy ponieważ "szukaliśmy" pieniędzy

Jesli faktycznie oferty "weszly" w ten dodatkowy okres zwiazania, bo pierwotny juz minal, to wg mnie musisz tego jednego wykluczyc zgodnie z 24.2.2, a postepowanie uniewaznic na podst. 93.1.4, choc to troche dziwna sytuacja.

21

a dlaczego tego wykluczyć a co z tym pierwszym co ma ofertę niezgodną z treścia siwz 89.1.2 jak napisala mon.de  w #1
albo się unieważnia bez oceny a jeżeli już się ocenia to wszystkich

22

Izabella napisał/a:

Na dzień dzisiejszy:

Unieważniasz - tyle (bez oceny podmiotowej, przedmiotowej itp.). Bez żadnych wątpliwości - chyba że możesz zwiększyć kwotę.

23

MIRAS napisał/a:
Izabella napisał/a:

Na dzień dzisiejszy:

Unieważniasz - tyle (bez oceny podmiotowej, przedmiotowej itp.). Bez żadnych wątpliwości - chyba że możesz zwiększyć kwotę.

Kwoty nie możemy zwiększyć. Dzięki za wszystkie opinie.

24

myszy1953 napisał/a:

a dlaczego tego wykluczyć a co z tym pierwszym co ma ofertę niezgodną z treścia siwz 89.1.2 jak napisala mon.de  w #1
albo się unieważnia bez oceny a jeżeli już się ocenia to wszystkich

Szlam tropem dyspozycji z art. 24.2.2 "z postepowania wyklucza sie wykonawcow ktorzy nie wniesli wadium na przedluzony okres". Tego zamawiajacy nie moze nie zauwazyc, podczas gdy ofert mogl jeszcze nie badac. Czyli tak jakby obowiazek zamawiajacego w zakresie wykluczenia, ale byc moze brak wykluczenia a zamiast tego uniewaznienie bez wnikania czy cos jest nie tak - nie jest zlym rozwiazaniem, bo nawet gdy kontrola dopatrzy sie bledow to raczej bez wplywu na wynik postepowania smile

25

tak zam. nie miał czasu badać i oceniać bo przez 27 dni (o ile to rob. budowlane) szukał pieniędzy na 3 dni przed upływem terminu wystąpił o przedłużenie tzo to skąd wiedział ,że 1 oferta do odrzucenia na podstawie 89.1.2 badał czy nie badał ? oczywiście nie ma wadium, nie ma związania ofertą i wykonawca nie jest już uczestnikiem