1

Temat: PILNE ! Pytania do SIWZ

Dziś jeden z Wykonawców przysłał mi faxem pytania, a 24.04.2007 r. upływa termin składania ofert w PN pow. kwot UE i nastąpi ich otwarcie.
Do kiedy zgodnie z Uzp art.38 ust.1 mam przyjmować pytania do SIWZ, na które muszę udzielić odpowiedzi?
(Te słynne 6 dni). Proszę o pomocne wyliczenia smile

2

Odp: PILNE ! Pytania do SIWZ

do dzisiaj - na mniej niż 6 dni przed terminem składania ofert - art. 38 ust. 1. a wiec dnia 24.04 nie liczysz czyli:
23; 22; 21; 20; 19; 18 - do dzisiaj mogą składac pytania

3

Czyli Dorotko dziś jest ten słynny "szósty dzień"?
Dziękuję i pozdrawiam. smile

4

24.04 - otwarcie o fert.
23.04 - 1 dzień
18.04 - 6 dzień
Zatem jeden dzień za późno.
"na mniej niż 6 dni przed terminem otwarcia ofert"
Zgodnie z art.Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Zatem pełne 6 dni to 18 - 23. 04 włącznie z tymi dniami. I dlatego 6 dni przed to min. 17. 04.

Pozdrawiam

5

ja uważam ze 24 nie liczymy wiec szosty dzień wypada dzis

6

a wiec jak wpłynie w szóstym to rozpatrujemy gdyby wpynęło 5 to wtedy nie odpowiadamy - ja tak uważam moge sie mylic

7 (edytowany przez Artur 2007-04-18 12:14:17)

24 - dzień otwarcia zatem nie liczymy bo zapis "6 dni przed terminem otwarci".
Zatem: 23 - 1, 22 - 2, 21 - 3, 20 - 4, 19 - 5, 18 - 6, to jest te 6 dni przed terminem, który wypada 24.04.
Kolejny zapis "na mniej niż 6 dni przed" pełne 6 dni obejmują cały dzień 18.04. gdyż KC art. 111 § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.
Zatem liczony wstecz termin upływa o godz. 24.00 dnia 17.04. Termin gdy nie musimy odpowiadać na pytania dla nas liczymy pełne 6 dni, a nie 5 dni i 12 godzin.
A dlaczego nie liczymy 24.04 - termin składania ofert, bo KC art. 111 § 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.
Zdarzeniem jest otwarcie ofert wieć dziń, w którym następuje nie wlicza się.

Pozdrawiam

8

Artur dobrze to policzył Dorotko. Zaczęłaś dobrze, ale poległaś na początku - nie liczy się dnia zdarzenia, więc by był zachowany termin "na mniej niż 6 dni" to wypada by pytania wpłynęły 17.04. Wpływu (17-tego) nie liczysz, zgodnie z &111 KC (dzień zdarzenia), więc odliczasz 6 od dnia następnego czyli od 18.04 i 6 dzień wypadnie w dniu 23.04 a więc na mniej niż 6 dni .... smile))

nora

9

A czy 6 dni to jest mniej niż 6 dni. Bo już nic nie rozumiem sad

10

Andrzej -> kliknij tutaj i przeczytaj sobie opinie nr 18 wink

11

Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc smile. Widzę, że jeszcze długo będę Wam zawracał głowę swymi problemami z zamówieniami, przepisami prawa zamówień publicznych i ich interpretacją oraz procedurami sad

12

Kolejna opinia i kolejna nieścisłość. Dla mnie i chyba wielu innych 6 dni, to 6 pełnich dni,a dzień to 24 od 0.00 do 24.00. Zatem 24.01 (ten z opinii) to 6 dzień, pełny dzień, który rozpoczyna te 6 dni. Jeśli zapytanie wpłynłeo w tuym dniu do terminu otwarcia ofert poozostało 5 dni i ileś tam godzin, a nie 6 dni.
Z opinii wynika, że nie mniej niż 6 dni to znaczy 5 dni. Ale przyzwyczaiłem się już do tego.

Pozdrawiam

13

Żałuję, że w zapisie art. 38 ust. 1 nie zostało użyte proste sformułowanie: "... najpóźniej w 6 dniu przed terminem...", może to bardziej i jednoznacznie uściśliło by ten zapis, zamiast jak jest obecnie: "... na mniej niż 6 dni..."
Pozdrawiam smile

14

Niestety. Najpirw piszą potem muszą interpretować to co napiszą, bo nikt nie wie co autor miał na mjyśli.
Dla mnie na 6 dni przed to jest 6 pełnych dni przed. Termin składania ofert to też dzień, miesiąc rok. Wiec przed terminem to znaczy przed tym dniem i tak stanowi KC.
Na wniesienie protestu wykonawca ma 7 dni. 20 otrzymuje informację zatem w okresie 21 - 27 do godz. 24.00 może złożyć protest. Ma 7 pełnych dni.
W opinii dzień składania ofert się nie liczy, ale 6 dni przed to dla tego co ją tworzył to również 5 dni i 17 godzin.
Jeśli zamienimy możliwość wykonawcy na brak obowiązku zamawiającego wg. przepisu brzmiało by to tak "zamawiający nie musi udzielać odpowiedzi jeśli wiadomość o treści zapytania powziął na mniej niż 6 dni przed upływem terminu składania oferrt", wówczas przez analogię do sposobu liczenia dni przy proteści, dzień otrzymania zapytania się nie liczy, bo może dotrzeć o godz. 23.59. Zatem kolejny dzień jest pierwszym dniem i ljeśli łącznie z tym dniem nie ma 6 pełnych dni do terminu składania ofert to ich po prostu nie ma i już.

Pozdrawiam

15

Jeszcze jedno. Termin liczony od zdarzenia. Jeśli zdarzeniem jest składanie ofert to wg. KC nie liczymy tego dnia i tak jak dla protestu liczymy tylko żwe 6 dni w stecz, bo w przepisie stoi, ze przed tym dniem i jak przy proteśćie pełne dni. To nie ma możliwośći, żeby ta opinia była zgodna z przepisami KC. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

16

Niestety przepisy Pzp musimy brać pod uwagę
i w tym przypadku w pierwszej kolejności sad
Pozdrawiam

17

To jest opinia, a nie przepis. A opinia nie stoi wyzej niż przepisy KC, gdyż w ustawie jest wyraźne odesłanie do KC jeśli ustawa nie stanowi inaczej.

Pozdrawiam