1

Temat: Projekt unijny - maly klopot

Mam Projekt unijny 2009-2012 na budowę budynku z wyposażeniem. Przetarg na roboty budowlane wraz z dostawa mebli został rozstrzygnięty i umowa podpisana - realizacja trwa lutego 2012. Pojawiło się jednak zapytanie co zrobić ze sprzętem komputerowym, zawartym w projekcie unijnym dla tej inwestycji, na który to środki są w harmonogramie zarezerwowane w kwocie 1.200.000 zł na rok 2012. W moim planie zamówień na rok 2011 kwota na sprzęt komputerowy nie wchodzi w Unie i stosuje procedury poniżej kwot art. 11 ust. 8. Komórka wnioskująca chce abym przetarg na sprzęt komputerowy z Projektu rozpoczął w 2011 roku z zaznaczeniem dostawy i płatności 2012. Ja uważam, że skoro środki w kwocie 1.200.000 zł nie są ujęte w planie 2011 nie mogę tej procedury uruchomić, bo nie mam pokrycia tej kwoty na rok bieżący tylko na następny. Poza tym nie mogę robić przetargu na sprzęt komputerowy ujęty w planie dla jednostki poniżej Unii a drugi, ze względu na kwotę uruchomić jako unijny. Proszę o opinie czy moje stanowisko jest poprawne oraz o ewentualne propozycje rozwiązania problemu.

2

Odp: Projekt unijny - maly klopot

Jeśli trzymać się podanej wartości zamówienia dostaw, to postępowanie powyżej progu z art. 11 ust. 8 i wymagane jest stosowna procedura, niezależnie od aktualnych zapisów w budżetach (można je dostosować).
Można zacząć zarówno teraz jak i potem, nie widzę różnicy z punktu widzenia Pzp.
Zupełnie co innego to możliwość zapłaty zgodnie z przyszłą umową - to wie tylko zamawiający.

3

Witam! Hubal z Twojej odpowiedzi rozumiem, że dostosować mam procedurę unijną do komputerów tych z projektu (1.200.000) oraz do tych bieżących, które kupowałem w trybie przetargu krajowego i dostosować zapis budżetu. Tak też sądziłem, ale kłopot polega na tym, że to dostosowanie budżetu nie wydaje mi się do końca proste. Prędzej mógłbym przenieść środki, jeśli byłyby zaplanowane w projekcie na ten rok, a wykonanie zamówienia przedłużyłoby się na rok 2012 ze względu na procedury. Ale jak mogę potwierdzić posiadanie środków w planie 2011 skoro wiem, że fizycznie zaliczka z projektu tez zostanie przekazana Zamawiającemu w 2012 roku?

4

oglosić przetarg w listopadzie , umowa w połowie grudnia i płatność w 2012

5

A do listopada udawać głupa, że nie wiedzieliśmy o konieczności takiego przetargu i robić bieżące zakupy kompów w trybie krajowym? A co z nieszczęsnymi finansami 1.200.000 na 2012???? Przecież w listopadzie tez nie będę miał ich poświadczonych w palnie rzeczowo-finansowym na 2011 rok? W sumie zastanawiam się na cholerę robi się plan zamówień w przypadku możliwości ogłoszenia przetargu na któy finanse nie są zaplanowane w roku wszczęcia postępowania?

6

Oj, jak ciężko tu idzie, a sprawa tak prosta.

stary7777 napisał/a:

...1) dostosować mam procedurę unijną do komputerów tych z projektu (1.200.000) oraz do tych bieżących,   2)  które kupowałem w trybie przetargu krajowego i dostosować zapis budżetu. Tak też sądziłem, ale kłopot polega na tym, że to dostosowanie budżetu 3) nie wydaje mi się do końca proste. Prędzej mógłbym przenieść środki,  4)  jeśli byłyby zaplanowane w projekcie na ten rok, a wykonanie zamówienia  5) przedłużyłoby się na rok 2012 ze względu na procedury.   6)  Ale jak mogę potwierdzić posiadanie środków w planie 2011 skoro wiem, że fizycznie zaliczka z projektu tez zostanie przekazana Zamawiającemu w 2012 roku?

1) Procedurę nie dostosować, ale zastosować, a dostosować raczej buidżet, ten i następny, łącznie.
2) Jak to ?kupowałem?? Przeszłość to zupełnie inny problem. Teraz skupmy się na przyszłości.
3) Proste: póki nie wymyślicie skąd wziąć pieniądze, nie ma co mówić o zamówieniu.
4) Patrz p.3
5) Nie kombinujmy. Można śmiało zamówienie rozłożyć na lata: coś teraz, coś potem, coś
jeszcze później.
6) Nie rozumiem: czy my dyskutujemy sprawozdanie czy jak udzielić zamówienie? To drugie niewiele ma współnego z potwierdzaniem środków. Ponadto patrz p.5.

stary7777 napisał/a:

7) A do listopada udawać głupa, ,,, 8) na cholerę robi się plan zamówień...

7) Zacznijcie działać już teraz! (p.5)
8) To pytanie do autora/ów planu. Ja go nie robiłem. Ponadto p.3