1

Temat: druk zp1

Witam mam kilka pytań w sparawie zp 1:
1. Czy osoba, która podpisała tylko i wyłącznie  SIWZ i ogłoszenie o zamówieniu, a nie jest kierownikiem jednostki i nie jest członkiem komisji przetargowej musi podpisać ZP 1?
2. Czy osoba, która podpisała pisma w trakcie postępowania (np. wezwanie do uzupełnień) musi złożyć zp 1, a nie jest też kierownikiem jedostki ani członkiem komisji przetargowej?
Nadmieniam, iż osoba wymieniona w obu przypadkach ma ogólne upoważnienie do podpisywania dokumentów.
Dziękuje za odpowiedzi i Pozdrawiam

2

Odp: druk zp1

1 - nie
2 - to zależy: czy sama wymyśliła (wtedy na pewno tak) czy jedynie była zmuszona wykonać ustalenia innych osób, np. komisji (wtedy niekoniecznie).

3

odpowiem tak ponieważ różnie na tę kwestię reagują kontrolujący ZP-1 w mojej firmie podpisują : komisja przetargowa , osoba ustalajaca wartość zamówienia, osoba merytorycznie skladająca  wniosek o zamówienie publiczne i odpowiadająca na pytania nie dotyczące ustawy, kierownik zamawiającego

4

A ja odpowiem jak niżej.

ZP-1 z zasady powinni podpisać w szczególności: komisja przetargowa i kierownik zamawiającego.

ZP-1 nie muszą podpisywać w szczególności:  osoba ustalajaca wartość zamówienia i osoba merytorycznie składająca  wniosek o zamówienie publiczne. To można uzasadnić - niezależnie od poglądów kontrolerów.

5

hubal napisał/a:

A ja odpowiem jak niżej.

ZP-1 z zasady powinni podpisać w szczególności: komisja przetargowa i kierownik zamawiającego.

ZP-1 nie muszą podpisywać w szczególności:  osoba ustalajaca wartość zamówienia i osoba merytorycznie składająca  wniosek o zamówienie publiczne. To można uzasadnić - niezależnie od poglądów kontrolerów.

Nic dodać, nic ująć!

6

Czyli jeśli wice pospisywał tylko siwz i ogłoszenie lub pisma do wykonawców, a informację o wyborze oferty - kierownik zamawiającego, to oboje składają zp1...?

7

Osoby wykonujące czynności w postępowaniu mają złozyć oświadczenie czy do nich nie należy osoba, ktora sporządza kosztorysy oraz ta która przygotuje merytorycznie zamówienie i za nie odpowiada np. opis przedmiotu, kryteria oceny, itd.?

8

myszy1953 napisał/a:

Osoby wykonujące czynności w postępowaniu mają złozyć oświadczenie czy do nich nie należy osoba, ktora sporządza kosztorysy oraz ta która przygotuje merytorycznie zamówienie i za nie odpowiada np. opis przedmiotu, kryteria oceny, itd.?

Nie należy.

9

Warto  zwrócić uwagę, że OdpFinPublU przewiduje odpowiedzialność za naruszenie dyscypliny finansów publicznych za niezłożenie oświadczenia- obok członków komisji przetargowej ? osób, które występuję w postępowaniu w imieniu zamawiającego. Krąg wskazanych osób obejmuje więc tych, którym powierzono czynności związane z reprezentacją zamawiającego w toku prowadzonego postępowania - wolę mieć więcej niż nie mieć wcale

10

ok dotyczytałam tylko Ci którzy biora udział w postępowaniu a nie w jego przygotowaniu chyba ,że będą się biegac o udzielenie zamówienia
człowiek uczy się do ..................

11

witam wszystkich,
Czy pracownicy kancelarii do której składane sa oferty również musza złożyć w/w druk??

12

Bez przesady!

13

Muszą, poza tym wszystkie osoby, które miały styczność z ofertą po jej opuszczeniu siedziby oferenta, czyli. np. listonosz, kurier.

14

Stapow napisał/a:

Witam mam kilka pytań w sparawie zp 1:
1. Czy osoba, która podpisała tylko i wyłącznie  SIWZ i ogłoszenie o zamówieniu, a nie jest kierownikiem jednostki i nie jest członkiem komisji przetargowej musi podpisać ZP 1?
2. Czy osoba, która podpisała pisma w trakcie postępowania (np. wezwanie do uzupełnień) musi złożyć zp 1, a nie jest też kierownikiem jedostki ani członkiem komisji przetargowej?

1. Przed, czy po zamieszczeniu ogłoszenia?
2. Tak.

15

A nie jest tak że SIWZ powinno zostać podpisane przed ogłoszeniem postępowania?, pytanie do Mirka smile

16

Przed, czy po - nie ma znaczenia; ważne żeby było w tym samym dniu. Moje pytanie bardziej dotyczyło ogłoszenia. Udanego weekendu.