1

Temat: wybór oferty a kasa na podpisanie umowy

witam,

Mam pytanko.
Czy mogę wysłać zawiadomienie o wyborze oferty jeżeli nie mam jeszcze zabezpieczonej kasy (kasa będzie na 100%, tylko trza ją przenieść między działami) na wykonanie zamówienia.

W momencie podpisywania umowy kasa już będzie zabezpieczona.

Kiedyś spotkałem się z opinią, że można ogłaszać przetarg nawet jak nie ma kasy, pod warunkiem, że kasa będzie najpóźniej w dniu podpisania umowy.

pozdrawiam

szad

2

Odp: wybór oferty a kasa na podpisanie umowy

można ogłosić postępowanie nie mając środków finansowych jednakże nie rozstrzygam przetargu nie mając potwierdzenia posiadania  śr. finansowych od u nas głównego księgowyego

3

Jest tzw. dopuszczlana "jazda po bandzie" smile

4

Heheheh - oj Miras, Miras! smile.  Ale co prawda to prawda - smile

5

myszy1953 napisał/a:

można ogłosić postępowanie nie mając środków finansowych jednakże nie rozstrzygam przetargu nie mając potwierdzenia posiadania  śr. finansowych od u nas głównego księgowyego

a jakby się okazało, że nie masz kasy to na podstawie, którego art. unieważnisz?

problem polega na tym, że jeżeli wyślemy zawiadomienie o wyborze po zatwierdzeniu kasy to będę musiał wystąpić do wykonawców o przedłużenie terminu związania ofertą.

6

tylko do tego kto wygrał

7

tylko, że musiałbym przedłużyć przed wysłaniem zawiadomienia. to wtedy tylko też do tego co wygrał czy do wszystkich ( w sumie to 2 ich jest)

8

szad napisał/a:

witam,
W momencie podpisywania umowy kasa już będzie zabezpieczona.
szad

No i prawidłowo.

9

nie zgadzam się w momencie wyboru masz mieć kasę jeżeli nie masz naruszenie dyscypliny finansowej, nie masz prawa po tym terminie jak nie masz kasy przedłużać procedury

10

Nie w momencie wyboru, a w momencie zaciągnięcia zobowiązania, czyli podpisania umowy.

11

myszy1953 napisał/a:

nie zgadzam się w momencie wyboru masz mieć kasę jeżeli nie masz naruszenie dyscypliny finansowej, nie masz prawa po tym terminie jak nie masz kasy przedłużać procedury

Marcel napisał/a:

Nie w momencie wyboru, a w momencie zaciągnięcia zobowiązania, czyli podpisania umowy.

Z tych dwóch opinii - bliżej mi do opinii Marcela

12

wybierasz Wykonawcę i okazuje się ,że nie możesz podpisać umowy bo zabrali pieniądze na coś innego to co robisz - uniżenie przepraszasz Wykonawcę ............ czy wykonawca ma roszczenie cywilne o zawarcie umowy na podstawie KC a jak zapłacisz to stajesz przed   RIO

13

http://www.actuarius.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=1505

14

myszy1953 to o czym piszesz wyżej - to żadne odkrycie. Nadal mi bliżej do opinii Marcela wink

15

Nawet w dzień kobiet prezentu nie zrobią

16

myszy1953 napisał/a:

Nawet w dzień kobiet prezentu nie zrobią

... a życzenia mogą być: Wszystkiego Najlepszego Kobieto smile

17

Dziękuję     smile

18

myszy1953 napisał/a:

zgodnie z ustawą o fin. publ. nie można zaciągać zobowiązań nie mając kasy. wg mnie wybór najkorzystniejszej oferty nie wiąże się z zaciągnięciem zobowiązania.

kasa będzie zatwierdzona w 28 dniu związania ofertą. nie bardzo rozumiem dlaczego nie mogę wystąpić o przedłużenie terminu związania ofertą.

jeżeli zawiadomię o wyborze w tym 28 dniu związania to wcześniej muszę wystąpić o przedłużenie terminu związania np. o 20 dni, żeby mieć te 5 dni od daty zawiadomienia wykonawców i czas na podpisanie umowy.

tak faktycznie to mógłbym zawiadomić faksem 28 dnia a umowę podpisać 30 dnia zgodnie z art. 94 ust. 2 pkt 3b. (postępowanie poniżej progów, nie odrzucono żadnej oferty, nie wykluczono wykonawcy - więc nie muszę czekać aż upłynie termin do wniesienia odwołania).
Czy fakt, że we SIWZ wspomniałem, że umowa zostanie podpisana po upływie 5 dni od dnia zawiadomienia o wyborze ma tu znaczenie?

pozdrawiam

szad

19

powiem tak u nas kierownik zamawiającego nie zatwierdzi protokołu postepowania jeżeli nie ma potwierdzenia posiadania środków finansowych w wysokości wybranej oferty i nie ma zmiłuj się

20

kierownik też pewnie kobieta cool

21

oczywiście na kier. stanowisku 1 chłopak adm-gosp. ale rano już zaczyna się malować reszta b. mądre, ładne kobietki

22

MIRAS napisał/a:

kierownik też pewnie kobieta cool

Mój kierownik to mężczyzna, a nawet nie "wszcznie" postępowania bez posiadania środków. Tak Go wyszkoliłam wink
Oczywiście naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest zaciągnięcie zobowiązania czyli zawarcie umowy bez zabezpieczonych środków,  wszczynać i rozstrzygać postępowania w takiej sytuacji nikt nam nie zabrania. Do odważnych świat należy smile
Jeżeli środki zostaną przyznane przed podpisaniem umowy, wszystko będzie ok. Ale co bedzie jeżeli w omawianym przypadku nie dojdzie do przyznania środków?

23

niestety takie czasy obecnie robimy siwz-y na wyrost a każdy wydatek,  złotówka do wydania musi mieć zgodę Prezydenta

24

po wyborze oferty niezwłocznie zwracasz wadium wszystkim wykonawcom oprócz wybranego - jeżeli minie termin na ewntualne odwołanie to pozostaje Ci tylko zwycięzca i możesz się do niego zwrócić tylko raz na 3 dni przed upływem tzo o przedłużenie tzo + wadium

25

Wszczynacie postępowanie, wybieracie ofertę i czekacie z podpisaniem umowy dopóki nie będzie zabezpieczonej w 100% kasy.