1

Temat: Oferta wspólna

Witam.
Pomóżcie, bo już się zamieszałam.
Czy  przy składaniu oferty wspólnej posiadanie uprawnień do prowadzenia określonej działalności może spełniać jeden z podmiotów czy musi każdy z nich?
Spotkałam się z rozbieżnymi opiniami.
Dla przykladu- jeśli rozpisuje przetarg na ubezpieczenie, to każdy podmiot musi mieć zezwolenie na prowadzenie działalności ubezpieczeniowej?

W przypadku korzystania z potencjału podmiotów trzecich to jest niedopuszczalne.
A tu?
Pzdr Justine

2

Odp: Oferta wspólna

W przypadków wykonawców wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) wyżej wskazany warunek udziału w postępowaniu musi spełniać każdy z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum lub spółki cywilnej, na którym ciążyć będzie obowiązek realizacji części zamówienia objętej obowiązkiem posiadania odpowiednich uprawnień.

3

Uprawnienia  każdy niestety, ale też inne opinie słyszałem.

4

Marcel napisał/a:

Uprawnienia  każdy niestety, ale też inne opinie słyszałem.

Np. o mojej...

5

No, np.

6

Otóż to.
Natknęłam się na kilka siwz, które w tej sprawie inaczej stanowią
Postawię warunek, że osiadania zezwolenia na prowadzenie działalności ubezp.od wszystkich Wykonawców w ofercie wspólnej.

7

Wszystko zależy od przemiotu zamówienia, a dokładnie od jego - zakresu.

8

No np grupowe ubezpieczenie pracownicze dla ok 100 osób.
Oto cały zakres zamówienia.

9

W ww. przypadku, gdy zamówienie nie jest złożone, uprawnienia powinien posiadać każdy.

10

MIRAS napisał/a:

W ww. przypadku, gdy zamówienie nie jest złożone, uprawnienia powinien posiadać każdy.

"Zamówienie nie jest złożone"
Jak to rozumieć?

11

Justine napisał/a:

Jak to rozumieć?

Przedmiot zamówienia nie jest złożony z różnego rodzaju usług.
Gdyby przedmiotem zamówienie było ubezpieczenie plus inne usługi nie wymagające uprawinienia, to wykonawca bez uprawnień mógłby realizowaćte inne usługi. A tak nie może brać udzialu przy realizacji zamówienia.

12

A to o to chodzi!

Ozywiście mnie interesuje ubezpieczenie pracowników wraz z dodatkowymi umowami, ale oczywiście wszystko obraca się wokół tego tematu.
A zatem żądam od wszystkich konsorcjantów uprawnień.

Stokrotne dzięki za ukierunkowanie mnie

13

Przyłączam się do podziękowań dla joanna99

14

A ja mam pytanie, czy zamawiający będący jednostką sektora finansów publicznych może być zamawiającym w zamówieniu  na grupowe ubezpieczenie pracowników  tej jednostki? W tej sprawie jest,  jak sobie dobrze przypominam, negatywna opinia Prezesa Regionalnej Izby Obraachunkowej w Gdańsku.

15

W sprawie grupowych ubezpieczeń pracowników jednostek sektora finansów publicznych, stosowne stanowisko w dniu 10 grudnia 2010 r., zajęło Ministerstwo Finansów. Bardzo dużo na ten temat ( również na stronie internetowej: noweprzetargi.pl) pisał Pan Marek J. Jankowski

16

karolk napisał/a:

A ja mam pytanie, czy zamawiający będący jednostką sektora finansów publicznych może być zamawiającym w zamówieniu  na grupowe ubezpieczenie pracowników  tej jednostki? W tej sprawie jest,  jak sobie dobrze przypominam, negatywna opinia Prezesa Regionalnej Izby Obraachunkowej w Gdańsku.

Coś tam było wink, póki co to moim zdaniem może, nie ma oficjalnego zakazu poza tym, to niby kto miał by być tym zamawiającym jak nie pracodawca?

17

Według posiadanych przeze mnie opinii i stanowiska, jeśli chodzi o ubezpieczenia grupowe pracowników, na pewno nie może to być jednostka sektora finansów publicznych.
Dla przykładu można, jak pisze uznany autorytet w zakresie ubezpieczeń i zamówień publicznych, Pan Marek J. Jankowski stosować Outsourcing.

18

W sprawie grupowych  ubezpieczń pracowniczych na stronie startowej
http://noweprzetargi.pl  wypowiada się również Pan Józef Edmund Nowicki.

19

To jestem bardzo ciekawy jak jednostki sektora finansów publicznych radzą sobie z grupowymi ubezpieczeniami w praktyce smile?

20

Z mojego rozeznania  postępują tak, jakby nic się nie zmieniło. Z tym, że podmioty kontrolujące (RIO. NIK , CBA, CBS. UKS) postawiły już kilkanaście zarzutów naruszenia dyscypliny finansów publicznych i złożyły wnioski o ukaranie do Regionalnych lub Głównej Komisji Orzekającej w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych. Wnioski te dotyczy zaciągania zobowiazań finansowych na zadania, które nie są ustawowymi zadaniami jednostki sektora finansów publicznych.

21

Karolk
Czy już jakieś sprawy znalazły finał przed orzecznikiem?

22

Nie ma jeszcze nowego Biuletynu Orzecznictwa Głównej Komisji Orzekającej w Sprawach o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych. Biuletyn ten publikowany jest na stronie internetowej MF

23

No to zobaczymy co napiszą