1

Temat: Kopia zobowiązania

Do oferty wykonawca dołączył kopię zobowiązania innego podmiotu do udostępnienia osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia. Kopia jest potwierdzona za zgodność z oryginałem przez wykonawcę składającego ofertę.

Czy w świetle wyroku KIO 922/10 zobowiązanie musi być w formie oryginału nie kopii? (może są inne sprzeczne z tym wyroki?)

Czy jeżeli tak, to czy takie zobowiązanie może zostać uzupełnione na podstawie wezwania zgodnie z art. 26 ust. 3 PZP?

2

Odp: Kopia zobowiązania

Forma pisemna ? to wyrażenie przekazywanej treści za pomocą pisma, a więc znakami należącymi do jakiegoś znanego alfabetu, słowami należącymi do znanego języka, zapisanymi w sposób umożliwiający zapoznanie się i zrozumienie treści przekazu bez dodatkowych działań ze strony twórcy tego przekazu

3

wyrok jest !? taki siaki za m-c bedzie inny moim zdaniem możesz żądać oryginału jako uzupełnienie

4

dla mnie zobowiązanie na piśmie składa zobowiązujący się Wykonawcy, a nie zamawiającemu - Wykonawca ma oryginał zobowiązania więc dlaczego ma się go pozbywać poprzez dołączenie do oferty ale nie wiem czy dobrze rozumuję

5

Pisemne zobowiązanie- tylko oryginał, jest kopia wzywać do uzupełnienia.

6

proszę podać gdzie w rozporządzeniu pisze ,że zobowiązanie podmiotu trzeciego ma być zlożone w oryginale?

7

"pisemne zobowiązanie"

8

myszy1953 napisał/a:

proszę podać gdzie w rozporządzeniu pisze ,że zobowiązanie podmiotu trzeciego ma być zlożone w oryginale?

Ba w rozporządzeniu, w ustawie jest! Art. 26 ust. 2b Pzp.

9

pisze pisemne zobowiązanie ! no trudno aby do oferty dołaczyć zobowiązanie słowne

10

przecież całość postępowanie składane oferty , są w formie pisemnej! , a dokumenty są w oryginałach ZUS, US, KRK KRS ? nie !! w kopiach dają
jedynym dokumentem wymaganym w oryginale jest pełnomocnictwo i nie przekonują mnie wyroki

11

Gdyby ustawodawca chciał żeby pisemne zobowiązanie można było złożyć w formie kopii
poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę, napisałby o tym wprost - tak jak to zrobił w przypadku wymienionych przez Ciebie dokumentów w rozporządzeniu. Osobiście uważam, że powyższy przepis jest przykładem niechlujstwa legislacyjnego i zgodnie ze zdrowym rozsądkiem powinno byc tak jak Ty piszesz - no ale przepis jest taki jaki jest.

12

zgadzam się i patrz # 3 ale wkurzyc może

13

ArekS napisał/a:

(może są inne sprzeczne z tym wyroki?)

KIO 1993/10
KIO 2233/10
KIO 2363/10

wink

14

Poczytałam , dzięki Marko mam nadzieję ,że mój OPONENT MIRAS  też przeczytał

15

Nie ma za co dziękować, chwilę później był wyrok KIO 2452/10 zgodny z 922/10 smile

16

smile , za wyrokami nie nadąży się.

17

myszy1953 napisał/a:

mam nadzieję ,że mój OPONENT MIRAS  też przeczytał

Staram się NIE, ze względu jak wyżej wink

18

ale jednak są inni co uważają tak jak ja i tego trzymać się będę i bronić jak niepodległości hahaha

19

Hmm, raczej kiepsko to widzę.

20

MIRAS napisał/a:

Gdyby ustawodawca chciał żeby pisemne zobowiązanie można było złożyć w formie kopii
poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę, napisałby o tym wprost - tak jak to zrobił w przypadku wymienionych przez Ciebie dokumentów w rozporządzeniu. Osobiście uważam, że powyższy przepis jest przykładem niechlujstwa legislacyjnego i zgodnie ze zdrowym rozsądkiem powinno byc tak jak Ty piszesz - no ale przepis jest taki jaki jest.

Z tego wygląda że tylko oryginał lub notarialnie poświadczona kopia jak na razie tego wymagam.

21

moje zdanie w tej sprawie broni zdrowy rozsądek - więcej nie wypowiadam się w tej kwestii