1

Temat: art.26 pkt.2c

otrzymałam oświadczenie od firmy u której  dokonuję zakupów  że udziela  mi kredytu kupieckiego na 1  milon złotych w celu zabezpieczenia wykonania kontraktu i w celu potwtwierdzenia spełnienia warunku z art.22 pkt. ust.4 . Czy to wystarczy ?

2

Odp: art.26 pkt.2c

Mnie nie.

3

Rzeczywiście co do zasady jest to niewystarczające. W czasach ZA arbitrzy tego nie uznali (ZA 1259/07). Należy jednak wskazać na dosyć istotną zmianę przepisów, w tym właśnie wprowadzenie 26.2c. Żeby jednak teoretycznie rozważać uznanie tego dokumentu to punktem wyjścia musi być wykazanie uzasadnionej przyczyny uniemożliwiającej złożenie dokumentu wymienionego w rozporządzeniu.

4

KIO 2323/10 może sie przydać

5

bardzo dziekuje  wyrok super!!!!!!!

6

Marko napisał/a:

KIO 2323/10 może sie przydać

Owszem, pewnie będzie przydatny dla milka. Natomiast, czy pod to, o czym mowa w wyroku można podciągnąć "kredyt kupiecki"... hmm ma powazne wątpliwości.

7

Wyrok miał potwierdzić wyłącznie moje wcześniejsze twierdzenia:
a) należy wykazać uzasadnioną niemożność złożenia dokumentu przewidzianego rozporządzeniem,
b) istnieje możliwość przestawienia, w zw. z a), innego źródła potencjalnego pozyskania środków niż bank
i tak też wynika z wyroku.
A czy kredyt kupiecki czy pożyczka... to kwestia formy i na specjalne znaczenie, moim zdaniem, nie zasługuje.

8

Marko napisał/a:

1. Wyrok miał potwierdzić wyłącznie moje wcześniejsze twierdzenia
2. A czy kredyt kupiecki czy pożyczka... to kwestia formy i na specjalne znaczenie, moim zdaniem, nie zasługuje.

1. Wiem, i potwierdza.
2. Jeżeli chodzi o terminologie, to pewnie nie ma znaczenia, ale jeżeli chodzi o szczegóły jego udzielenia, to na pewno może mieć.

9

ok ale jak to mądrze  uzasadnic Zamawiajćemu, orzeciez wiadomo jest że powodem jest iz jesteśmy mała firma i posiadamy takich srodków ani nikt nam nie udzieli takiego kredytu.