1

Temat: Pisemne zobowiązanie

Mam takie pytanko Pisemne zobowiązanie podmiotu udostępniającego wiedzę i doświadczenie (Sp. z o.o.) zostało podpisane przez prokurenta widniejącego w KRS i wszystko jest ok, ale następne zobowiązanie tego samego podmiotu udostępniającego osoby zdolne do wykonania zamówienia podpisuje inna osoba nie widniejąca w KRS. Brak jakiegokolwiek pełnomocnictwa. Nie wiem dlaczego nie zostało to podpisane przez tego samego prokurenta. Jak myślicie wzywać do uzupełnienia zobowiązania? Bo i tak będę wzywać do uzupełnienia oświadczenie z art 24ust 1.

2

Odp: Pisemne zobowiązanie

Pisemne zobowiązanie winno zostać wystawione przez podmiot udostępniający w oryginale, a kto podpisał zobowiązanie wykonawca?

3

marcel zobowiązanie w oryginale podpisał podmiot tylko osoba składająca podpis w tym drugim przypadku nie jest nigdzie umocowana. Zadałam w SIWZ dokumentów na potwierdzenie o niepodleganiu wykluczeniu stąd wiem że w KRS nie ma tej osoby.

4

a kapuje, w tym wypadku można wezwać lub wyjaśnić.

5

no to ok ale co lepiej?  może dwa w jednym smile

6

Jak macie czas to wyjaśnić.

7

Proponuję wezwać od razu.

8

Oczywiście. lecz jak jest czas to można wyjaśnić, brak czasu, wezwanie z kopyta smile

9

tak wezwałam  z kopyta smile

10

smile

11

A marcel takie pytanko jeśli wymagałam od podmiotu trzeciego oświadczenia z art 24 ust 1 to musi byc to oryginał czy wystarczy kopia poświadczona za zgodność z oryginałem przez wykonawce powołującego się  na zasoby tego podmiotu?

12

Kwestia potwierdzania za zgodność z oryginałem dokumentów podmiotu trzeciego została uregulowana w § 6 ust. 2 rozporządzenia z 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane. Zgodnie z tym przepisem, w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadku podmiotów, o których mowa w § 1 ust. 2 i 3 (tj. podmiotów trzecich biorących udział w realizacji części zamówienia), kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub te podmioty. Powyższe oznacza, że dokumenty podmiotu trzeciego mogą być potwierdzone zarówno przez wykonawcę jak też przez podmiot trzeci, którego te dokumenty dotyczą. Potwierdza to wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 6 sierpnia 2010 r. (sygn. akt KIO 1545/10), w którym stwierdzono, że użyta w § 6 ust. 2 rozporządzenia alternatywa łączna (?lub?) przesądza o możliwości dokonania tego poświadczenia zarówno przez wykonawcę jak i wystawcę dokumentu, a przeciwna interpretacja byłaby sprzeczna z literalnym brzmieniem przepisu i nieuzasadniona względami celowości.

13

ok marcel wsio jasne dzięki .

14

To ok!