1

Temat: brak podpisu

co Wy na to bo niby proste ale.....
Wykonawca zobowiązany zostaje do załączenia KRS. Dokument nie jest podpisany za zgodność z oryginałem przez osobę, którą nie obejmuje pełnomocnictwo. W siwz jest napisane że za zgodność ma podpisać osoba podpisująca ofertę. I teraz tak:
1) KRS jest elementem oferty i powinien być podpisany przez osobę z pełnomocnitwa a nie jest;
2) w związku z tym uznaje, że brak podpisu osoby uprawnionej - błąd formalny;
3) zgodnie z opinią uzp Zamawiajacy ma obowiązek wezwania do uzupełnienia dokumentów z błędami formalnymi w tym też z brakiem potwierdzenia "za zgodność"
4) Wykonawca nie uzupełnia bo mu się np nie chcę
5) wykonawcy nie mogę wykluczyć bo dokument jest generelnie prawidłowy tylko ten podpis.... czyli błąd formalny, nie mogę odrzucić bo błąd formalny, więc co można zrobić?

2

Odp: brak podpisu

Wezwać do uzupełnienia.

3

agaj napisał/a:

I teraz tak:
1) KRS jest elementem oferty i powinien być podpisany przez osobę z pełnomocnitwa a nie jest;
3) zgodnie z opinią uzp Zamawiajacy ma obowiązek wezwania do uzupełnienia dokumentów z błędami formalnymi w tym też z brakiem potwierdzenia "za zgodność"
5) wykonawcy nie mogę wykluczyć bo dokument jest generelnie prawidłowy tylko ten podpis.... czyli błąd formalny, nie mogę odrzucić bo błąd formalny, więc co można zrobić?

Hmmm... Trudno się zdecydować - tyle opcji do wyboru... Wezwać. wink

4

Bramka nr1.2.3.4.5? smile

5

W takiej sytuacji wysyla sie wykonawce w podroz na Ksiezyc i dodatkowo zabiera sie mu wadium smile

6

agaj napisał/a:

dokument jest generelnie prawidłowy tylko ten podpis....

Dokument nie jest prawidlowy, bo gdyby byl to nie wzywalabys go do uzupelnienia. Nie uzupelnil, to do widzenia.

7

agaj napisał/a:

co Wy na to bo niby proste ale.....
Wykonawca zobowiązany zostaje do załączenia KRS. Dokument nie jest podpisany za zgodność z oryginałem przez osobę, którą nie obejmuje pełnomocnictwo. W siwz jest napisane że za zgodność ma podpisać osoba podpisująca ofertę. I teraz tak:

Po takim czymś zostało mi 3000 zł

8

tzn. wadium w wysokości 3000,00 zł Wykonawca podaje zam. do sądu i wygrywa -gwarantuję

9

zgadzam się z myszy1953 bo sprawa wydaje się z pozoru prosta.

10

no tak podaje wygrywa a ja mu oddaję. Ale potem już pamięta że lepiej dokumenty uzupełniać niż po sądach łazić smile

11

nieprawda narażasz zam. na niepotrzebne koszty !! i przegrywasz płacisz
a pamietać to będzie szefostwo

12

ee myszy szefostwo pamięta ile zostaje jak nara jest na plus

13

no nie mogę się tym samym pochwalić   neutral

14