1

Temat: osoba fizyczna w roli udostępniającego

W przetagu na nadzór inwestorski jeden z oferentów jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gosp. Będzie korzystał on z zasobów innych podmiotów - osób fizycznych, którzy nie prowadzą działalności. Czy w tym wypadku musiał kazdy złozyć pisemne zobowiązanie i odpowiednie dokumenty?

2 (edytowany przez Marcel 2011-03-15 09:15:12)

Odp: osoba fizyczna w roli udostępniającego

To zależy co wpisano w podstawie dysponowania, najprawdopodobniej pisemne zobowiązanie nie będzie potrzebne.

3

W treści zobowiązania widnieje zapis że dana osoba zobowiązuje się do oddania do dyspozycji wykonawcy itp.  Podany jest zakres obowiązków i branża nadzoru.

4

Czyli pisemne zobowiązanie jest?, a co podano w wykazie osób?

5

Zobowiązanie do oddania do dyspozycji. Tylko, ze w ofercie jest tylko to zobowiązanie. Mam wątpliwości czy te podmioty nie powinni złozyć stosownych dokumentów wskazanych w SIWZ.

6

ab123 napisał/a:

Tylko, ze w ofercie jest tylko to zobowiązanie. Mam wątpliwości czy te podmioty nie powinni złozyć stosownych dokumentów wskazanych w SIWZ.

Czy w tym postepowaniu nie bylo wymagane zlozenie z oferta wykazu osob ktore beda uczestniczyc w wykonywaniu zamowienia?
Jesli bylo wymagane, to w tym wykazie powinna byc zadana informacja o podstawie do dysponowania osobami wskazanymi w wykazie.
Jesli wykonawca podal umowe cywiloprawna, to nie musi skladac zobowiazan ani zadnych dokumentow dla tych osob.

7

Był wymagany wykaz osób. W informacji o podstawie do dysponowania oferent wpisał zobowiązanie.

8

ab123 napisał/a:

Był wymagany wykaz osób. W informacji o podstawie do dysponowania oferent wpisał zobowiązanie.

To zle wpisal, a Ty teraz musisz to wyjasnic.
Jak wykonawca powie ze dysponuje wskazanymi osobami na podstawie zawartej z nimi umowy zlecenia lub umowy o dzielo, to masz sprawe jasna i nic wiecej od niego nie zadasz.

9

Dokładnie.

10

Niedokładnie.
Zobowiązanie całkiem wystarczy. Cóż więcej istotnego może zawierać umowa?

11

Chwila. jeżeli wykonawca wpisał "zobowiązanie", i jest to pisemne zobowiązanie to sprawa jest jasna, jeżeli był by brak pisemnego zobowiązania a w wykazie osób wykonawca podał by jako podstawę "zobowiązanie" to trzeba to wyjaśnić.

12

Marcel napisał/a:

Chwila. jeżeli wykonawca wpisał "zobowiązanie", i jest to pisemne zobowiązanie to sprawa jest jasna, jeżeli był by brak pisemnego zobowiązania a w wykazie osób wykonawca podał by jako podstawę "zobowiązanie" to trzeba to wyjaśnić.

tak tak jak było zobowiązanie dołączone do oferty i wpisane było zobowiązanie to ok, jak było tylko wpisane to wyjaśnić marcel czujny smile

13

zgodnie z tym co pisze ab123 w wykazie osób w kolumnie o podstawie dysponowania wyk. napisał "zobowiązanie" i je dołączył  - to co tu wyjaśniać czy uzupełniać  a zam. nie ma prawa wnikać w charakter prawny c.d. proszę przeczytać w 26.2b

14

czyli samo zobowiązanie wystarczy?

15

Jeśli oryginalne, to moim zdaniem TAK.
Jeśli kopia - to mogą być wątpliwości.
Sam zapis ?zobowiązanie? w tabeli lub innym miejscu - mnie by nie wystarczył.

16

czy kopia czy oryginał to już było wałkowane KIO 1933/10 jest za  ale są wyroki  przeciwne
"Sam zapis ?zobowiązanie? w tabeli lub innym miejscu - mnie by nie wystarczył" to napisz co by Cię zadowoliło

17

Dokładnie mam dzisiaj podobny przypadek, w wykazie osób pisze (podstawa dysponowania) "umowa", wszystko fajnie ale jaka umowa?, patrzę dalej i jest smile, pisemne zobowiązanie czyli polega na zasobach podmiotu trzeciego, wszystko się wyjaśniło oprócz jednego....., pisemne zobowiązanie jest kopią, nie zostaje nic innego jak wezwać do uzupełnienia a w przypadku braku jego uzupełnienia zabrać wadium smile

18

myszy1953 napisał/a:

napisz co by Cię zadowoliło

Ano - oryginał zobowiązania na pewno, potwierdzona kopia od biedy też.

19

jeżeli arbitrzy wydają wyroki " na dwoje babka wróżyła" to zam. postępują widzi mi się
a powody zabierania wadium Marcel są jasno sprecyzowane - zmowa wykonawców

20

Jak dla mnie przepis jest jasny smile