1

Temat: zastosowanie prawa opcji w zamówieniach publicznych

Witam !
Przymierzam się do PN na dostawy z zastosowaniem prawa opcji. Nigdy tego nie robiliśmy, ciekawy jestem jak to wygląda w praktyce. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w tym temacie, bardzo proszę o pomoc. Z góry serdeczne dzięki.

2

Odp: zastosowanie prawa opcji w zamówieniach publicznych

Hallo !  Koledzy i koleżanki !
Czy nikt z Was nie przeprowadzał postępowania z zastosowaniem prawa opcji ?????
Hubal,  Miras, Marcel, Myszy, Nina ...... ?  Proszę o podpowiedź. Dzięki.

3

kasztan napisał/a:

Przymierzam się do PN na dostawy z zastosowaniem prawa opcji. Nigdy tego nie robiliśmy, ciekawy jestem jak to wygląda w praktyce. Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie w tym temacie, bardzo proszę o pomoc.

Ale o co dokładnie Ci chodzi? W skrócie wygląda to tak:

Wszczynasz postępowanie na zakup samochodu w formie leasingu operacyjnego. Po upływie czasu trwania leasingu zamawiający może żądać (prawo opcji) przeniesienia własności pojazdu. Wartość zamówienia to wtedy wartosć rat leasingowych oraz wartość zakupu samochodu.

4

Według mojej wiedzy skorzystać z prawa opcji można i wcześniej, właściwie w dowolnym czasie według wyboru zamawiającego.
Dla porządku dodam, że możliwość skorzystania z takiego prawa musi być przewidziana wcześniej w specyfikacji.

5

PN na dostawy artykułów spożywczych.W przypadku zwiększenia dostaw w okresie obowiązywania umowy czy można zastosować prawo opcji, do ilu %- i aneks do umowy ?
Zamawiający będzie posiadał środki finansowe (wcześniejsza oszczędność). Zapisy oczywiście w SIWZ, ogłoszeniu o zamówieniu i we wzorze umowy.

6

Nie widzę przeszkód, by zastosować prawo opcji, procent dowolny, byle był odpowiednio uwzględniony w specyfikacji.
Aneks niekonieczny - zapewne w umowie opcja i wszystko już jest jak należy ! (jeśli nie wszystko, to może faktycznie być potrzebny).

7

http://www.przetargipubliczne.pl/numery/maj-2009/prawo-opcji.html

8

Dziękuję bardzo. Pozdrawiam. Miłego dnia a przede wszystkim miłego weekendu.