1

Temat: formularz ofertowy - błędy!!!

W formularzu ofertowym::
- pkt 5. "Oświadczamy, że za wyjątkiem informacji i dokumentów zawartych w ofercie na stronach ....do...... niniejsza oferta oraz wszelkie załączniki do niej są jawne i nie zawierają informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiortswa itd - Wykonawca wpisał że od strony 1 do 25, tzn: cała jego oferta wraz z załącznikami jest zastrzeżona.
Pyt: czy wezwać do wyjaśnienia? lub jaka dalsza procedura?
- w innej ofercie został wykasowany jeden z punktów (jest pkt 5 i od razu pkt 7) dot. wskazania części zamówienia - zakres robót, które będą wykonywane przez Wykonawców.
Co należy zrobić z powyższymi ofertą/ami/?

2 (edytowany przez andrew73 2011-03-10 12:29:11)

Odp: formularz ofertowy - błędy!!!

halo - tak ciężkie pytanie czy nie jasne? - bliżej się nie da tego opisać.

3 (edytowany przez Darek W. 2011-03-10 12:40:47)

ad 1 - ja bym wyjaśnił
ad 2 - znaczy co ? - że nie będzie miał podwykonawców ?? - też bym wyjaśnił

4

andrew73 napisał/a:

1. Wykonawca wpisał że od strony 1 do 25, tzn: cała jego oferta wraz z załącznikami jest zastrzeżona.
2. w innej ofercie został wykasowany jeden z punktów (jest pkt 5 i od razu pkt 7) dot. wskazania części zamówienia - zakres robót, które będą wykonywane przez Wykonawców.
Co należy zrobić z powyższymi ofertą/ami/?

1. Wg mnie niewazne ze zastrzegl jako tajne informacje ktore sa jawne.
2. A co bylo w pkt 6 ktory znikl? Cos istotnie waznego?

5

Darek W. napisał/a:

ad 1 - ja bym wyjaśnił
ad 2 - znaczy co ? - że nie będzie miał podwykonawców ?? - też bym wyjaśnił

add. 1 - z art. 26 ust. 4? -  wyjaśnienie pisemne czy osobiste ?
add. 2 - właśnie nie wiem co miał na myśli - albo, że nie będzie korzystał z podwykonawców albo przy edycji załącznika niechcąco się wykasował pkt 6
w pkt 6 było: "Wskazujemy części zamówienia  - zakresy robót, które będą wykonywane przez podwykonawców:................................................."

6 (edytowany przez Darek W. 2011-03-10 14:14:49)

ad 1. To zamawiający ma wiedzieć co jest jawne a niejawne. Winno się odtajnić to co nie może być utajnione.  Niestety na zamawiającym ciąży takie działanie.  Nawet jeśli wyk. zastrzegł całą ofertę. Niestety. Nie trzeba wyjaśniać.  Po analizie.
ad. 2 - wyjaśnić

7

Darek W. napisał/a:

ad 1. To zamawiający ma wiedzieć co jest jawne a niejawne. Winno się odtajnić to co nie może być utajnione.  Niestety na zamawiającym ciąży takie działanie.  Nawet jeśli wyk. zastrzegł całą ofertę. Niestety. Nie trzeba wyjaśniać.  Po analizie.
ad. 2 - wyjaśnić

ok podziękował za odpowiedzi

8

co do wykasowanego punktu to ja bym rozumiala ze nie bedzie korzystal z pomocy podwykonawcow, ale chyba moze lepiej bedzie wyjasnic te sytuacje.
A wyjasnienia tresci oferty to raczej w trybie 87.1 bo 26.4 tyczy sie wyjasniania dokumentow i oswiadczen zlozonych na potwierdzenie spelniania warunkow udzialu w postepowaniu.

9

Karo napisał/a:

co do wykasowanego punktu to ja bym rozumiala ze nie bedzie korzystal z pomocy podwykonawcow, ale chyba moze lepiej bedzie wyjasnic te sytuacje.
A wyjasnienia tresci oferty to raczej w trybie 87.1 bo 26.4 tyczy sie wyjasniania dokumentow i oswiadczen zlozonych na potwierdzenie spelniania warunkow udzialu w postepowaniu.

Na w/w artykuł oferent na wyznaczony dzień i godzinę nie udzielił wyjaśnień dotyczących wykasowanego punktu 6 z formularza ofertowego!
Czy przyjąć, że W nie będzie korzystał z pomocy podwykonawców i dać sobie spokój (jego cena jest wygórowana- nie będzie się liczył) czy odrzucić jego ofertę z art. 89 ust. 1 pkt 2 (treść oferty nie odpowiada treści SIWZ)?

10

Gdyby zamawiający wymagał koniecznie jakiś warunek (tu: podwykonawca) to byłaby podstawa odrzucenia. Jeśli nie wymagał, to pominięcie punktu nie może być taką podstawą. Zatem: UZNAĆ punkt za oferowany prawidłowo.
Wyjaśnienia też nie były potrzebne.

11

hubal napisał/a:

Gdyby zamawiający wymagał koniecznie jakiś warunek (tu: podwykonawca) to byłaby podstawa odrzucenia. Jeśli nie wymagał, to pominięcie punktu nie może być taką podstawą. Zatem: UZNAĆ punkt za oferowany prawidłowo.

Jak pisałem wcześniej pkt 6 mówił: "Wskazujemy części zamówienia  - zakresy robót, które będą wykonywane przez podwykonawców:................................................."

hubal napisał/a:

Wyjaśnienia też nie były potrzebne.

No ok ,ale wcześniejsze posty mówiły o wyjaśnieniu wykasowanego pkt!!

12

Według mnie skoro nie wskazał to nie będzie posługiwał się podwykonawcami - usunął punkt który go nie dotyczył - nie miał kogo wskazać.

13

Tak należy to rozumieć, to wydaje się prawie oczywiste.

Zdaje się andrew73 jest zdziwiony.

andrew73 napisał/a:

No ok ,ale wcześniejsze posty mówiły o wyjaśnieniu wykasowanego pkt!!

Spokojnie, absolutnie nic złego się nie stało, wyjaśnianie z reguły jest pożyteczne, tym razem po prostu nie spełniło oczekiwań, zawsze trzeba się z tym liczyć.