1

Temat: Zamawiający żąda...

W postępowaniu powyżej progów  w celu wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 Pzp, których opis sposobu oceny spełniania  został opisany wSIWZ i ogłoszeniu, Zamawiający żąda następujących dokumentów.

Mam postępowanie tzw. unijne na usługi bankowe i teraz szef mnie instruuje, że powinnam zażądać wszystkich dokumentów z § 1 ust.1 rozporządzenia w sprawie dokumentów (oczywiście bez tych, które odnoszą się typowo do rob. bud.).
No po co mam żądać oprócz sprawozdania fin. jeszcze informacji z banku i polisy ubezpieczeniowej na potwierdzenie spełniania warunków dotycących sytuacji ekonomicznej i finansowej?
Dla mnie to trochę absurdalne.

2

Odp: Zamawiający żąda...

Nie tylko dla Ciebie. Musisz żądać dokumentów adekwatnie do postawionego przez Ciebie warunku. De facto możesz wcale nie stawiać warunku - i tym sposobem nie musisz żadąć żadnego dokumentu. Jedynie tych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu - ponieważ ten warunek został już postawiony w Pzp przez ustawodawcę.

3

Zamawiający dokona oceny spełniania warunków na podstawie:

1.    posiadania uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania poprzez legitymowanie się zezwoleniem lub innym dokumentem uprawniającym do wykonywania czynności bankowych wynikających z ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo Bankowe),
2.    posiadania wiedzy i doświadczenia w realizacji usługi, przy czym spełnieniem tego warunku, o którym mowa, będzie udzielenie 1 kredytu długoterminowego w ostatnich 3 latach przed upływem terminu składania ofert o wartości 9 500 000 zł.,
3.    posiadania potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, przy czym oceną spełnienia tego warunku będzie przedłożenie przez bank stosownego oświadczenia, o którym mowa w rozdziale 6 pkt 6.2 d) SIWZ.
4.    posiadania potencjału ekonomicznego i finansowego w postaci przedstawienia sprawozdania finansowego za rok 2009, a jeżeli podlega ono badaniu przez biegłego rewidenta zgodnie z przepisami o rachunkowości również z opinią odpowiednio o badanym sprawozdaniu.

Zamawiający żąda następujących dokumentów:
a)    oświadczenie wykonawcy/ów o spełnianiu warunków określonych w art. 22 ust. 1 Pzp, wg wzoru określonego w Załączniku nr 2 do SIWZ,
           Wymagana forma dokumentu ? oryginał.
b)    zezwolenie lub inny dokument uprawniający do wykonywania czynności bankowych, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 roku ? Prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665 z późn. zm.);
              Wymagana forma dokumentu - oryginał lub kopia poświadczona ?za zgodność z oryginałem? przez Wykonawcę.
c)  wykaz usług potwierdzający udzielenie 1 kredytu długoterminowego o wartości 9 500 000 zł w ostatnich 3 latach przed upływem terminu przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, zgodnie z Załącznikiem nr 5 do SIWZ,
d)  oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień,
e) sprawozdanie finansowe za rok 2009, a jeżeli podlega ono badaniu przez biegłego rewidenta zgodnie z przepisami o rachunkowości również z opinią odpowiednio o badanym sprawozdaniu.
              Wymagana forma dokumentu - oryginał lub kopia poświadczona ?za zgodność z oryginałem? przez Wykonawcę.

Czy to jest źle, za mało?

Szef mnie przekonuje, że muszę postawić wszystkie warunki, bo to postępowaie powyżej progów    hmm
Już nie wiem jak go przekonywać.

Oczywiście w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia żadam wszystkich dokumentów: oświadczenie z art. 24, KRS, US, ZUS, KRK x 2.

4

3 i 4 - to nie jest warunek
d i e - bezprzedmiotowe

3 i e - przecież wykonawca składa już oświadczenie (patrz: a)

5

Justine napisał/a:

Szef mnie przekonuje, że muszę postawić wszystkie warunki, bo to postępowaie powyżej progów

Szef nie ma racji. Wartość zamówienia nie powinna przesądzać o tym, czy jest konieczność postawienia szczegółowego warunku. O tym powinna przesądzać specyfika zamówienia (w tym m.in. wartość). W Twoim konkretnym przypadku postawiłbym tylko jeden warunek - z 22.1.1.

6

MIRAS napisał/a:

3 i 4 - to nie jest warunek
d i e - bezprzedmiotowe

3 i e - przecież wykonawca składa już oświadczenie (patrz: a)

A jak ty zmieniłbyś te zapisy MIRAS?

7

Jeżli chcesz już ten warunek z 3 i 4, to musisz konkretnie:

Ad. 3 wskazać: ile osób, jakimi uprawnieniami, doświadczeniem itp.
Ad. 4 wskazać: jakie parametry ekonomiczne będziesz oceniać itp.

Wtedy możesz żądać odpowiednich dokumentów na potwierdzenie spełniania sprecyzowanych warunków udziału w postępowaniu.

8

MIRAS napisał/a:

Jeżli chcesz już ten warunek z 3 i 4, to musisz konkretnie:

Ad. 3 wskazać: ile osób, jakimi uprawnieniami, doświadczeniem itp.
Ad. 4 wskazać: jakie parametry ekonomiczne będziesz oceniać itp.

Wtedy możesz żądać odpowiednich dokumentów na potwierdzenie spełniania sprecyzowanych warunków udziału w postępowaniu.

Ad.3 Ilu analitykw finansowych/bankowych?
Już widzę jak podniosłowsię larum, że chcemy uzyskać informacje będące ich tajemnocą

Ad. 4 no tutaj można się pokusić o określenie poziomu jakichś wskaźników finansowych.

Ale czarno to widzę.

9

Ad. 3 No na przykład - tylko po co?
Ad. 4 Kiedyś był taki słynny wskaźnik "płynności bieżącej" wink

Nigdy tego nie rozumiałem, jak można stawiać warunki bankom. To oni więcej ryzykują niż zamawiający. To oni powinni "prześwietlać" zamawiającego. Po co te warunki?!?

10

Tak właśnie myślę.
Ja napisałabym tak:

? w celu wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Wykonawca składa:
1. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, o których mowa
w art. 22 ust. 1 ustawy
2. Zezwolenie Komisji Nadzoru Finansowego na rozpoczęcie działalności bankowej, o którym
mowa w art. 36 ustawy Prawo bankowe, lub dokumenty równoważne (potwierdzające
prawo prowadzenia na terenie Polski działalności bankowej w zakresie udzielania kredytów
zgodnie z przepisami powołanej wyżej ustawy).

? w celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia z powodu niespełnienia warunków,
o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy:
1.Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy
2. KRS.
3. US
4.ZUS
5.KRK x 2

... i tyle.

Ale jeden z szefów upiera się przy tamtej wersji, wiec dyskusja z nim jest bezprzedmiotowa.
Jeszcze mi się zebrało za to, że za mało dokumentów żądam   yikes
Już brak mi sił.

11

nie zapomnij o podmiotach zagranicznych

12

http://samorzad.infor.pl/temat_dnia/artykuly/447031,najczestsze_bledy_samorzadow_w_zamowieniach_na_uslugi_bankowe.html

13

Dałam o  podmiotach  zagranicznych.
Dzięki