1

Temat: 93.1.4

PN z podziałem na 5 zadań.
Wpłynęła jedna oferta na te wszystkie zadania, tylko że wartość zaproponowana przez wykonawcę przekrzacza środki zamawiającego i nie można ich na podst. 93 ust 1 pkt. 4, co w takiej sytuacji - unieważnic w zakresie wszystkich zadań??? czy może tylko w części p. w zakresie dwóch zadań ???

2

Odp: 93.1.4

A nie mieliście ustalone ile przeznaczacie na konkretne zadania?

3

Postępowanie z możliwością składania ofert częściowych, podaje się kwoty na poszczególne zadania i nie ma problemu z ewentualnym późniejszym unieważnieniem smile

4

and1 coś namieszał hmm

5

ok. a jak podaliśmy kwotę na całaość ??
nadmienie, że w zakresie wszystkich 5 zadań, złożone oferty przekraczają nasze mozliwości finansowe.
W sumie mamy pewną kwotę określoną globalnie że tak powiem, którą zamierzaliśmy rozdysponować na te 5 zadań, ale wartości zaoferowane przekraczają ją .
co dalej?, jestem za unieważnieniem całości.
Poszczególne zadania też są większe niż kwoty przeznaczone na realizację smile

6

Ile było ofert na daną część? Czy ktoś z wykonawców pytał o wartość szacunkową poszczególnych części?

7

and1 napisał/a:

PN z podziałem na 5 zadań.
Wpłynęła jedna oferta na te wszystkie zadania, tylko że wartość zaproponowana przez wykonawcę przekrzacza środki zamawiającego i nie można ich na podst. 93 ust 1 pkt. 4, co w takiej sytuacji - unieważnic w zakresie wszystkich zadań??? czy może tylko w części p. w zakresie dwóch zadań ???

To zalezy co sie Wam oplaca. Czy uniewaznic i oglosic jeszcze raz bo moze przy nastepnym postepowaniu wykonawca zejdzie z ceny, czy lepiej przerzucic srodki pomiedzy zadaniami - i wybrac jego oferte w dwoch lub trzech zadaniach a pozostale uniewaznic. Tylko do nastepnego postepowania zapewne nie wystarczy to co zostalo tylko trzeba bedzie dorzucic pieniedzy - to Was drozej wyjdzie. Jesli nie jest to sprawa pilna, to ja bym uniewaznila i zobaczyla czy wykonawca nastepnym razem nie zlozy ofert z nizszymi cenami.

8

A j proszę bardzo:
Jeśli podzieliłeś zamówienie na części i przed otwarciem ofert wskazałeś kwotę w odniesieniu do całego zamówienia, wówczas gdy cena oferty przekracza tę sumę, powinieneś dokonać unieważnienia postępowania na wszystkie części. Wykonawca nie ma prawa domagać się w takiej sytuacji udzielenia zamówienia na część przedmiotu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 8 lutego 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 23/08).

9

Dziekować dziękować smile

10 (edytowany przez and1 2011-03-17 12:11:58)

MIRAS napisał/a:

Ile było ofert na daną część? Czy ktoś z wykonawców pytał o wartość szacunkową poszczególnych części?

Oferta jedna na każdą z części
Zamawiajacy podał tylko global wartość - nikt o nic nie pytał smile

11

Unieważnić i dać sobie spokój.

12

To ratuj te części, które się da uratować - a co z resztą? ...unieważnienie. I nigdy więcej nie powielaj tego błędu.

13

Marcel napisał/a:

Unieważnić i dać sobie spokój.

Za mało żeby unieważnić - błąd formalny, nie ma wpływu na wynik postępowania, nie narusza żadnych zasadach Pzp, etc.

14

KIO/UZP 387/08 - "Ustawa Pzp w art. 86.3 nakłada na zamawiających obowiązek podawania kwoty, jaką dany zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, nie czyniąc w tym zakresie żadnego rozróżnienia dla przypadku, gdy w postępowaniu dopuszczono składanie ofert częściowych. Innymi słowy, brak jest w ustawie obowiązku podania kwot, jakie zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia poszczególnych części zamówienia, choć w ocenie składu orzekającego Izby - podanie tych kwot byłoby pożądane i sprzyjałoby realizacji zasady jawności postępowania".  - dobrze, że chociaż to ostatnie dopisali!

Swoją drogą, Czajkowski w komentarzu też podaje, iż wystarczy podać kwotę na całość zamówienia - a później wychodzą takie kwiatki jak u and1.

Zwróćcie jeszcze uwagę, że po zmianie rozporządzenia formularz protokołu z postępowania przewiduje rozróżnienie kwot dla części zamówienia (PN - pkt 8.1.). Również w kontekście zastosowania art. 93.2 pożądane (konieczne) jest podanie tych kwot.

15

To co Apollo napisałeś wyżej, potwierdza moje stanowisko.

16

To tylko czekać jak wykonawcy będą się domagać dlaczego część A zostaje a część B zostaje unieważniona, jakimi przesłankami kieruje się Zamawiający?

17

Z tego co zrozumiałem to jest tylko jedna oferta. Skoro tak, to nie spodziewałbym się, że ten jeden wykonawca będzie jakoś specjalnie niezadowolony , że jednak zdecydowaliśmy się jakaś część zamówienia mu udzielić i zrealizować. big_smile

18

Bitter to samo chciałem powiedzieć tylko w inne formie smile

Marcel napisał/a:

To tylko czekać jak wykonawcy będą się domagać dlaczego część A zostaje a część B zostaje unieważniona, jakimi przesłankami kieruje się Zamawiający?

Nie wykonawcy, tylko wykonawca. Zapytaj go, czy chce unieważnienia, czy jakąś część do realizacji. Nie bez powodu zadałem pytanie o liczbę ofert.

19 (edytowany przez Marcel 2011-03-17 13:11:11)

Faktycznie dyskusja poszła tak daleko że zapomniałem że jest jedna oferta, w takim razie nie będzie źle, ale gdyby było więcej wykonawców ciężka sprawa, tak sądzę.

20 (edytowany przez and1 2011-03-17 13:34:37)

ale gdybym się skłaniał do unieważnienia całości to podstawa jest, nawet gdy tylko jedna oferta ?

21

Moim zdaniem dopuszczalne.

22

Moim zdaniem za małe "przewinienie" żeby można było unieważnić.

23 (edytowany przez and1 2011-03-17 15:27:13)

Nawet gdy w stosunku do moich szacunków częściowych, są części, które przekraczają szacunki częściowe ? ( w sumie to w zakresie każdego z zadań przekraczają)

24

moim zdaniem wykonawca złożył 5 ofert na każdą część i o ile dobrze przeczytałam najtańsza oferta przekracza możliwości finansowe zamawiającego . Każda część stanowi odrębne postępowanie w jednym protokole

25

myszy1953 napisał/a:

moim zdaniem wykonawca złożył 5 ofert na każdą część i o ile dobrze przeczytałam najtańsza oferta przekracza możliwości finansowe zamawiającego . Każda część stanowi odrębne postępowanie w jednym protokole

zad.część 1............ cena > niż ma zam.
zad.część 2............ cena > niż ma zam.
zad.część 3............ cena > niż ma zam.
zad.część 4............ cena > niż ma zam.
zad.część 5........... cena > niż ma zam.