Temat: Referencje wystawione przez zamawiającego
Witam. Jak to w chwilach wątpliwości kieruję do Was pytanie O zamówienie ubiega się wykonawca, który już kilkuktornie zwyciężał w naszych przetargach. Dostarczył wykaz wykonanych dla nas robót, z którego nie wynika, że w ramach zlecenia wykonał wszystkie zadania których wymagaliśmy w SIWZ. My oczywiście mamy wiedzę n/t zakresu zadania i wiemy, że całość doświadczenia mieści się w przedstawionym w referencjach zadaniu. Czy macie może jakiś wyrok lub oficjalne stanowisko UZP, z których by wynikało, że zamawiający może wystawić oświadczenie, że znając szczegóły wykazanego doświadczenia odstępuje od wzywania do wyjaśnień złożonych dokumentów? Bo z punktu widzenia ustawy dostarczone dokumenty mają potwierdzać posiadane doświadczenie, a w tym wypadku my to doświadczenie mamy potwierdzenie, bo przecież wykazane zadanie i złożone referencje o należytym wykonaniu pochodzą od nas. Badzo proszę o wypowiedzi podparte orzecznictwem - sama niestety jeszcze nie znalazłam niczego pasującego do mojej sprawy...
Nadmienię jeszcze, że przetarg jest już rozstrzygnięty i znowu nam kontrola z IZ siedzi na głowie. Rozwiązaliśmy sprawę oświadczeniem własnym jeszcze na etapie rozsztrzygania postępowania. Teraz zarzucają nam nierówne traktowanie wykonawców i niewywiązanie z obowiązków ustawowych. W takich sytuacjach najlepiej sprawdza się orzecznictwo, którego chwilowo mi brak... Pozdrawiam