1

Temat: Referencje wystawione przez zamawiającego

Witam. Jak to w chwilach wątpliwości kieruję do Was pytanie smile O zamówienie ubiega się wykonawca, który już kilkuktornie zwyciężał w naszych przetargach. Dostarczył wykaz wykonanych dla nas robót, z którego nie wynika, że w ramach zlecenia wykonał wszystkie zadania których wymagaliśmy w SIWZ. My oczywiście mamy wiedzę n/t zakresu zadania i wiemy, że całość doświadczenia mieści się w przedstawionym w referencjach zadaniu. Czy macie może jakiś wyrok lub oficjalne stanowisko UZP, z których by wynikało, że zamawiający może wystawić oświadczenie, że znając szczegóły wykazanego doświadczenia odstępuje od wzywania do wyjaśnień złożonych dokumentów? Bo z punktu widzenia ustawy dostarczone dokumenty mają potwierdzać posiadane doświadczenie, a w tym wypadku my to doświadczenie mamy potwierdzenie, bo przecież wykazane zadanie i złożone referencje o należytym wykonaniu pochodzą od nas. Badzo proszę o wypowiedzi podparte orzecznictwem - sama niestety jeszcze nie znalazłam niczego pasującego do mojej sprawy...
Nadmienię jeszcze, że przetarg jest już rozstrzygnięty i znowu nam kontrola z IZ siedzi na głowie. Rozwiązaliśmy sprawę oświadczeniem własnym jeszcze na etapie rozsztrzygania postępowania. Teraz zarzucają nam nierówne traktowanie wykonawców i niewywiązanie z obowiązków ustawowych. W takich sytuacjach najlepiej sprawdza się orzecznictwo, którego chwilowo mi brak... Pozdrawiam

2

Odp: Referencje wystawione przez zamawiającego

Może tutaj coś znajdziesz:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7253

3

Faktycznie, materia jest dość etycznie problematyczna smile. Zgodnie z Pzp to W ma wykazać Z, że spełnia warunki udziału w postępowaniu. W opisanym przypadku Z wyręczył W z tego obowiązku - tym samym powstaje uzasadnione podejrzenie, że została naruszana zasada równego traktowania wykonawców. Inni musieli sami wykazywać, a w przypadku tego jednego uczynił to za niego Z.

4

Z tym wątkiem archiwum już się wcześniej zapoznałam. Przytoczone wyroki nie udarzają jednak w sedno mojego problemu. Może od czasu tamtej dyskusji ktoś z Was odgrzebał jeszcze jakieś stanowisko w sprawie?

5

To prawda, to chyba jeden z tych problemów, które mogą być rozwiązywane na dwa różne sposoby i każdy sposób znajdzie wielu zwolenników jak i przeciwników. KIO wg mnie kieruje się w swoich orzeczeniach podejściem zdroworozsądkowym, i takie też zostało przyjęte w naszym postępowaniu. O wpływie uchybienia na wynik postepowania nie ma mowy, bo przecież wykonawca albo by nadpisał wykaz robót i dał nam nowy, albo zwróciłby się do nas o rozpisanie referencji i otrzymałby je. No chyba że by przyjąć, że wykonawca by dokumentów nie uzupełnił, co z racjonalnego punktu widzenia nie powinno mieć miejsca. Bo gdyby wykonawcy na zleceniu nie zależało, to by się uchylił od zawarcia umowy (nie żądaliśmy wadium). Pewnie gdybym to ja robiła tamten przetarg, to właśnie dla porządku wezwałabym do wyjaśnień lub uzupełnienia. Osobiście przychylam się do stanowiska, że to nadprodukcja formalności, ale kulkukrotne tłumaczenie się przed kontrolami różnej maści sprzyja późniejszej ostrożności. Jakby nie było problem jest i trzeba z niego wybrnąć...

6

fraualicja napisał/a:

W takich sytuacjach najlepiej sprawdza się orzecznictwo, którego chwilowo mi brak...

Widziałem wyrok, z którego wynika iż wiedza zamawiającego nie zwalnia go z czynności przewidzianych ustawą. Na życzenie moge odszukać sygn, pomimo iż jest pogrążająca dla zamawiającego...

7

Mimo, że opinia pogrążająca, to proszę o wyrok. Machać nim przed kontrolą nie będę, a uzasadnie KIO zawsze mnie interesuje smile

8

No KIO to to niestety nie jest smile To wykopalisko z czasów ZA - 1787/05. W każdym razie podzielam pogląd wyrażony w tym wyroku - spełnianie warunków mają wykazać wszyscy wykonawcy bez względu na to czy pracowali wcześniej dla zamawiającego czy nie.

9

Dzięki wielkie smile Stare ale bardziej aktualnego stanowiska póki co brak smile

10

A może to się przyda:
?fakty znane organowi z urzędu nie wymagają dowodu?? (to z art.77.4 Kodeksu postępowania administracyjnego).

11

A na jakiej podstawie do Pzp nie mają zastosowania przepisy kpa?

12

fraualicja napisał/a:

A na jakiej podstawie do Pzp nie mają zastosowania przepisy kpa?

Odwrotnie. Nie ma podstawy do stosowania KPA w postępowaniach prowadzonych w trybie PZP.

13 (edytowany przez hubal 2011-03-18 10:07:39)

Ja nie podpowiadam podstawy, lecz raczej sposób myślenia, zgodnie z zasadą, że tonący brzytwy się chwyta. Zauważam tu analogię.

14

Niewłaściwie sformułowałam pytanie, dzięki Marko za korektę. Tobie tez Hubal dziękuję za podpowiedzi. Choć zacytiowane przez Ciebie przepisu nie wykorzystam, to w konfrontacji z kontrolą próbuję ich zarazić właśnie takim "zdroworozsądkowym" podejściem. Czy się uda - zobaczymy smile

15

Nie chcę być złym prorokiem ale "zdrowy rozsądek" u kontrolujących jest przymiotem deficytowym. Powodzenia smile

16

czy przelew bankowy to moga być referencje

17

ani przelew ani faktura

18

referencje zgodnie z ich definicją , dokument stwierdzający wykonanie z należytą starannością ,protokół końcowy wykonania i odbioru