26

Odp: opłacona polisa?

Witam
Drobna uwaga: polisa jest dokumentem potwierdzającym zawarcie umowy ubezpieczenia. Jak w każdym dokumencie tej rangi, niedopuszczalnej jest dopisywanie, skreślanie i poprawianie. Zmiany treści mogą odbywać się wyłącznie na zasadzie aneksu do umowy i polisy. Aneks podpisuje wystawiający, w tym przypadku ubezpieczyciel.
Przy okazji mam pytanie, które nurtuje mnie od dłuższego czasu. Z Waszych wypowiedzi wynika jednoznacznie, że ważny jest sam fakt przedstawienia polisy ubezpieczenia OC. Czy przypadkiem nie jest istotniejszym sprawdzenie jakości takiej polisy. Dla przykładu szkody wyrządzone przez wykonawcę mogą sięgać milionów złotych a ten legitymuje się polisą na 10.000 zł. Wszystko jest Waszym zdaniem OK?
Pozdrawiam
MRJ

27

Karo napisał/a:

Zgodnie z art. 92 ust. 1 zawiadamiasz jednoczesnie wszystkich wykonawcow o wszystkich czynnosciach czyli: wyborze oferty najkorzystniejszej, odrzuconych ofertach i wykonawcach wykluczonych + info o terminie po uplywie ktorego umowa moze byc zawarta.

Przy zawiadomieniu wyboru najkorzystniejszej oferty W wykluczonego na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 oraz odrzuconej oferty art. 24 ust. 4 w PN - należy podać w art. 92 ust. 1 pkt 2 że ta oferta została odrzucona? Czy  ten pkt 2 tyczy się PO, DK, ZOC.

28

Punkt 1,2,3,4 dotyczy PN.

29

MIRAS napisał/a:

Punkt 1,2,3,4 dotyczy PN.

pkt 1 -ok,
pkt 2- jakie będzie uzasadnienie faktyczne i prawne oferty odrzuconej jak została ona odrzucona z art. 24 ust. 4  wraz z usadnieniem????
pkt 3- wykonawca wykluczony - oferta odrzucona ok
pkt 4 - ok.

30

89.1.5

31

MIRAS napisał/a:

89.1.5

upewniam sie tylko Miras:
89.1.5 jest stosowane przy postepowaniach dwuetapowych jak wlasnie PO, NZO i DK ale nie przy PN, n'est-ce pas?

32

Pisałem już o tym wielokrotnie, m.in.:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5148

33

Karo napisał/a:
MIRAS napisał/a:

89.1.5

upewniam sie tylko Miras:
89.1.5 jest stosowane przy postepowaniach dwuetapowych jak wlasnie PO, NZO i DK ale nie przy PN, n'est-ce pas?

Dalej nie dostałem 100% odpowiedzi! Dojdźmy do jakiś wniosków, które nie naruszą Pzp. Dzisiaj chciałbym wysłać zawiadomienie o wyborze oferty i nie wiem czy oferta W wykluczonego na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 oraz odrzuconej oferty art. 24 ust. 4 w PN - należy podać w art. 92 ust. 1 pkt 2 że ta oferta została odrzucona?

34

Jak najbardziej - TAK.

35

Pytanie do Karo - pierwsza część 89.1.5- oferta została złożona przez wykonawcę wykluczonego z postępowania- w PN nie występuje wykluczenie wykonawcy z postępowania? Nie rozumiem dlaczego Karo ograniczasz 89.1.5 tylko do PO, NZO, DK.

36

kasztan napisał/a:

Pytanie do Karo - pierwsza część 89.1.5- oferta została złożona przez wykonawcę wykluczonego z postępowania- w PN nie występuje wykluczenie wykonawcy z postępowania? Nie rozumiem dlaczego Karo ograniczasz 89.1.5 tylko do PO, NZO, DK.

Mnie uczono ze w PN podstawa odrzucenia oferty jest art. 24 ust. 4 natomiast w postepowaniach "dwuetapowych" gdzie najpierw wplywaja wnioski o dopuszczenie do udzialu w postepowaniu a pozniej ofery - ma zastosowanie art. 89 ust. 1 pkt 5.

37

W uzupelnieniu fragment z Komentarza do Pzp z 2006 pod red. Tomasza Czajkowskiego (wazne ostatnie zdanie):
Przepis ust. 1 pkt 5 stanowi o odrzuceniu ofert złożonych przez wykonawców wykluczonychz udziału w postępowaniu na podstawie przepisów art. 24 ust. 1 i 2, jak również ofert złożonych przez wykonawców niezaproszonych do składania ofert w postępowaniach prowadzonych w trybach przetargu ograniczonego (art. 51 ust. 1?3), negocjacji z ogłoszeniem (art. 60 ust. 1), negocjacji bez ogłoszenia (art. 63 ust. 1 i 3), zapytania o cenę  (art. 71 ust. 1) oraz licytacji elektronicznej (art. 76 ust. 2).
Obowiązek odrzucania oferty wykonawcy uprzednio wykluczonego z udziału w postępowaniu nie będzie wykonywany gdy się zważy, że ofertę taka uznaje się za odrzuconą ex lege (art. 24 ust. 4).

38

Mylicie wykluczanie wykonawców z odrzucaniem ofert.

39

MIRAS napisał/a:

Mylicie wykluczanie wykonawców z odrzucaniem ofert.

Nie mylimy. Wymiana zdan dotyczy tylko podstawy do odrzucenia oferty wykonawcy wykluczonego z postepowania.

40

Zgodnie z wyrokiem UZP/ZO/0-1921/06, ofertę złożoną przez wykonawcę wykluczonego uznaje się w myśl art. 24 ust. 4 za odrzuconą i odrzuca się ją w oparciu o art. 89 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP. Tak czy inaczej kwalifikacja prawna inna, efekt taki sam.

41

MIRAS napisał/a:

Zgodnie z wyrokiem UZP/ZO/0-1921/06, ofertę złożoną przez wykonawcę wykluczonego uznaje się w myśl art. 24 ust. 4 za odrzuconą i odrzuca się ją w oparciu o art. 89 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP. Tak czy inaczej kwalifikacja prawna inna, efekt taki sam.

Kiedys tak robilam a teraz chcialabym robic zgodnie z przepisami (tam gdzie moge), a nie na zasadzie: zla podstawa prawna ale efekt ten sam, wiec jest ok.
Z wyrokow KIO wynika ze przywolanie blednej podstawy prawnej jest naruszeniem przepisow Pzp.
Ale wiem o co Ci chodzi, rozumiem Twoj pkt widzenia i ogolnie dziekuje za opinie smile

42

Karo - inna kwalifikacja prawna, a zła podstawa prawna to dwie różne rzeczy. Pozdrawiam smile