1

Temat: Moment złożenia oświadczenia na druku ZP 1

Spotkałem się z opinią, że członkowie komisji już w momencie ogłaszania przetargu powinni złożyć oświadczenie na druku ZP 1 (w kontekście pkt 1, 5 tegoż oświadczenia). Szczerze powiedziawszy, przeglądając nowy druk protokołu postępowania w trybie PN,
w pierwszym momencie również odniosłem takie wrażenie - wasze opinie?

2

Odp: Moment złożenia oświadczenia na druku ZP 1

Według mnie w dniu otwarcia ofert .

3

W dniu otwarcia wystarczy.

4

Taaa. Jak poprzednicy.

5

Apollo napisał/a:

Spotkałem się z opinią, że członkowie komisji już w momencie ogłaszania przetargu powinni złożyć oświadczenie na druku ZP 1 (w kontekście pkt 1, 5 tegoż oświadczenia)?

...jeżeli podlega wyłączenia - to owszem. Jeżeli nie to jak wyżej.

6

MIRAS napisał/a:
Apollo napisał/a:

Spotkałem się z opinią, że członkowie komisji już w momencie ogłaszania przetargu powinni złożyć oświadczenie na druku ZP 1 (w kontekście pkt 1, 5 tegoż oświadczenia)?

...jeżeli podlega wyłączenia - to owszem. Jeżeli nie to jak wyżej.

Hmmm, jednak tak naprawdę o tym czy podlega wyłączeniu dowiem się w momencie gdy wypełni ten druk, czyż nie?

7

Apollo - Ty nikogo nie wyłączasz, albo podlega wyłaczeniu i podpisuje odpowiednie oswiadczenie albo nie i działa dalej. Tobie ta wiedza jest do niczego nie potrzebna. Odpowiedzialność ciąży na konkretnej osobie - przez cały czas trwania postępowania, ponieważ w trakcie stan faktyczny/prawny dotyczacy tej osoby może ulec zmianie.