1

Temat: Sprzeczność rządań oferenta !!!!!

co zrobić jeżeli oferent w odpowiedzi na protest żąda od nas uzupełnienia z art.22 ust1 pkt 1 koncesji na prowadzenie hurtowni farmaceutycznej? Przedmiot przetargu nie wymaga żadnej koncesji i takie pismo już poszło, ale wczoraj w dokumentacji oferty drugiego oferenta który został wybrany po naszym wykluczeniu znależliśmy tylko zgodę na prowadzenie hurtowni farmaceutyczne. Czy na tej podstawie mogę żądać unieważnienia przetargu? Przecież koncesja to nie to samo co zgoda???

2

Odp: Sprzeczność rządań oferenta !!!!!

Co masz na mysli pisząc "... oferent w odpowiedzi na protest żąda ..." ?!
Nie można zmieniać warunków udziału w postępowaniu.
Monia, jesteś wykonawcą czy zamawiającym?

3

to jest wogóle chora sytuacja-w piśmie odrzucającym naszą ofertę nie ma mowy o tym że odrzucają nas w związku z brakiem koncesji tylko brakiem ośw. z art 22 i 24. Natomiast w odpowiedzi na protest uznają nam to załączone oświadczenie (art.26 ust 3) ale równocześnie dopiero teraz żądają koncesji. (w  SIWZ wymienili koncesję ale przedmiot przetargu tego nie wymagał). I dlatego mam pytanie czy mogę wnioskować o unieważnienie przetargu bo firma którą wybrali po naszym odrzuceniu nie ma koncesji tylko zezwolenie a to jest różnica. Już bez wnikania czy taka koncesja jest potrzebna czy też nie.

4

jestem wykonawcą a do przetargu przystąpiły dwie firmy-przetarg jest ustawiony. Dowiedziałam się dzisiaj że prawnik oferenta podniósł na zebraniu brak koncesji przez tę drugą firmę. Stąd moje pytanie

5

A czy przepisy prawa wymagają kocesji na przedmiotową działalność?

6

nie

7

Monia, przeciez ten temat już poruszałaś w innym poście, prawda?

8

To nie mają prawa takiej żądać. Przepisy mówią wyraźnie.
§ 1. 1. W celu potwierdzenia, że wykonawca posiada uprawnienie do wykonywania określonej działalności lub czynności oraz nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych, zwanej dalej "ustawą", zamawiający może żądać następujących dokumentów:
1) koncesji, zezwolenia lub licencji, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania koncesji, zezwolenia lub licencji na podjęcie działalności gospodarczej w zakresie objętym zamówieniem publicznym,
Przecież już Ci podawałem ten przepis. W tamtym temacie.
Odpisujesz powołując się na ten przepis w formue protestu na żądanie zamawiającego niezgodne z przepisami ustawy.

Powodzenia

9

masz rację, ale dzisiaj się dowiedziałam że na zebraniu u oferenta prawnik zwrócił uwagę na fakt iż od nas żądają koncesji a w dokumentach drugiej firmy jest tylko zezwolenie. Już bez wnikania czy rzekoma koncesja jest potrzebna czy nie żądania są rozbieżne.Dlatego pytam czy mogę coś z tym zrobić?

10

Zezwolenie, koncesja, jak zwał tak zwał. Zazwyczaj żąda się .... lub równoważnego dokumentu, pod warunkiem, że taki jest i jest wymagany przepisami prawa.
Najważniejsze jest, czy wykonawcy potrzebny jest taki dokument żeby mógł zrealizować zamówienie, czy musi takowy posiadać? Posiadanie takiego dokumentu musi być zastrzeżone ustawowo, a nie przez zamawiajacego "jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania..." (np. uprawnienia geodezyjne, budowlane, koncesja na handel paliwem, alkoholem, lekami itp). Jesli nie nakładają, zamawiający żąda czegoś czego nie może żądać. Dlatego na jego żądanie można wnieść protest, gdyż nieuprawnionym żądaniem utrudnia uczciwą konkurencje (art. 22 ust. 2).

To jest ważniejsze, niż to, ze tamci mają coś innego niż. Gdyby zamawiający miał prawo żądać, to musielibyście dostarczyć, a następnie moglibyście prtestować, ze traktuje wykonawców nierówno i dopuscił dokument, który nie spełnia wymogów. No chyba, że byłby to dokument równoważny pod wzgledem prawnym. Tak też może być np. na pdst. przepisów wojewoda wydawał decyzję uprawniajacą do ..., a po zmianie przepisów Marszałek Woj. wydaje zezwolenia. Różnie się nazywają, ale jeśli przepisy mówią, że są to dokumenty zezwalajace w tym samym przedmiocie i zakresie oraz nie stwierdzają nieważności wcześniej wydanych decyzji to funkcjonują obydwa rodzaje i obydwa są dopuszczalne.

Pozdrawiam

11

monia napisał/a:

jestem wykonawcą a do przetargu przystąpiły dwie firmy-przetarg jest ustawiony. Dowiedziałam się dzisiaj że prawnik oferenta podniósł na zebraniu brak koncesji przez tę drugą firmę. Stąd moje pytanie

Monia, co jest przedmiotem zamówienia - leki, ochrona mienia czy przewóz osób czy .... itd.?

Od tego, co jest przedmiotem zamówienia jest uzależniony obowiązek przedstawienia takiego dokumentu (koncesja, zezwolenia lub licencja).
Natomiast z Twoich postów wyraźnie widać, że coś żądają (koncesja), coś mają (zezwolenia) a nie wiem, jakie są warunki udzialu. By, żądąc dany dokument musi być postawiony w ogłoszeniu i SIWZ warunek. By z tego wybrnąć, ważne są fakty, a nie domniemania co opiniował prawnik jeden czy drugi...

Istota tkwi w obowiązkach co ma wykonawca spełnić i złożyć, a nie w tym w jaki sposób prawnicy naginają przepisy na korzyśc jednej lub drugiej strony. smile)

nora