1

Temat: rezygnacja z podpisania umowy

Witam !!
Piątkowy popołudniowy problem,
Oferent który miał podpisać umowę na wykonanie usługi zrezygnował.

W związku z tym wybieram ofertę kolejną najkorzystniejszą,
oraz wysyłam do wszystkich czy do tego jednego prośbę o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą ?

Kiedy mogę podpisać nowa umowę ? Bo termin realizacji max 31.03 br
Czy może to być np środa jeśli w poniedziałek wyśle zawiadomienie o ponownym wyborze i prośbę o przedłużenie ?!

Na jakiej podstawie mogę podpisać umowę odrazu ?! Bez czekania

Proszę o popdowiedź

2

Odp: rezygnacja z podpisania umowy

Kiedy mija TZO?

3

zawiadomiłaś już o wyborze teraz wybierasz drugą najkorzstniejszą i podpisujesz umowę

4

No właśnie kiedy mija TZO?

5

Kurcze ja miałam kiedyś podobny problem jak 1 odmówił to podpisałam z 2 ale reszty nie zawiadamiałam.

6

Ale nie zawiadamiałaś o czym?, o przedłużeniu TZO czy wyborze oferty?

7

hej  sorki już pisze
Przetarg składanie i otwarcie ofert 25.02 br. termin związania 30 dni od tej daty.

danaug
wybieram druga najkorzystniejszą wiadomo, ale musze przecież powiadomić resztę  o zaistniałej sytuacji ?!

8

arturo-młodszy napisał/a:

Oferent który miał podpisać umowę na wykonanie usługi zrezygnował.

Kiedy mogę podpisać nowa umowę ? Bo termin realizacji max 31.03 br

To ja mam pytanie na marginesie - czy termin 31.03 jest realny aby wykonac zamowienie? Bo jesli o to chodzi ze nie jest i dlatego zrezygnowal pierwszy, to duza szansa ze drugi tez nie podpisze umowy.

9

termin realizacji jak najbardziej wystarczający,  5 dni roboczych wystarczy na wykonanie zadania
drugi w kolejności zawiadomiony na razie telefonicznie i jak najbardziej chętny do wykonania zadania

10

Jeżeli ponownie wybierasz ofertę najkorzystniejszą to informujesz jak za pierwszym razem.

11 (edytowany przez arturo-młodszy 2011-03-19 09:28:54)

ok czyli informuje wszystkich i takie druki już mam przygotowane

a co z umową ?kiedy mogę podpisać i na jakie podstawie bo w informacji o wyborze muszę przecież napisać z jakim terminem zostanie podpisana umowa a czekać 7 czy 10 dni to za długo.

czy mogę skorzystać z art 94 pkt 2  - i podpisać umowę po ustaleniu terminu z wykonawcą ?

2. Zamawiający może zawrzeć umowę w sprawie zamówienia publicznego przed upływem terminów, o których mowa w ust. 1, jeżeli:
3) w postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisachwydanych na podstawie art. 11 ust. 8 nie odrzuconożadnej oferty oraz:
a) w przypadku trybu przetargu nieograniczonego albo zapytania o cenę nie wykluczono żadnego wykonawcy ?!

a tak dla pewności, a jak bede robił ogłoszenie w biuletynie to wpisuje ofertę najtańszą czyli ta pierwszą a wybraną tą nr dwa tak?!

12

Praktycznie wszystkie procedury obowiązują tak samo jak  za pierwszym razem wybieraliście ofertę najkorzystniejszą.

13

oczywiście procedury tak samo ale już przy pierwszym wyborze oferty najkorzystniejszej mogłem umowę podpisać przed terminami, jeśli tylko spełniam warunki art 94 .2.3 a taka sytuacja miała tu miejsce

wg mnie umowę mogę zawrzeć praktycznie zaraz po wyborze oferty najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzania ich ponownej oceny oczywiście w TZO

14

arturo-młodszy napisał/a:

oczywiście procedury tak samo ale już przy pierwszym wyborze oferty najkorzystniejszej mogłem umowę podpisać przed terminami, jeśli tylko spełniam warunki art 94 .2.3 a taka sytuacja miała tu miejsce

wg mnie umowę mogę zawrzeć praktycznie zaraz po wyborze oferty najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzania ich ponownej oceny oczywiście w TZO

No ja tak zrobiłam podpisałam z 2 nie zawiadamiając innych o tym.

15

Nina, jeżeli dokonujesz ponownego wyboru oferty powinnaś powiadomić o wyborze oferty pozostałych wykonawców którzy złożyli oferty.

16

Wybierasz bez ponownej oceny drugiego w rankingu, zawiadamiasz o ponownym wyborze wszystkich , którzy złożyli oferty, umowę możesz podpisać na dzień następny bez tzo, w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia w  rubryce gdzie wpisuje się ceny ofert bierze się pod uwagę wszystkie oferty patrz uwaga!

17

no to mi się ślizło   bo ten przetarg był kontrolowany smile

18

myszy i o taką opinię właśnie mi chodziło smile
dzięki, biorę się za kończenie papierologii

19

.... kur
a co z drukiem ZP-PN robie cały od nowa, czy tylko drukuje od nowa punkt 13-14o najkorzystniejszej ofercie i zatwierdzeniu ?!
bo rozumiem ze ZP-1 obowiązują do całego postepowania

20

Marcel napisał/a:

Praktycznie wszystkie procedury obowiązują tak samo jak  za pierwszym razem wybieraliście ofertę najkorzystniejszą.

Zauważ jednak, że wybór oferty "drugiego" wykonawcy nie jest już czynnością
w postępowaniu. Nie obowiązuje w tym przypadku klauzula standstill, czy odwołanie.