1

Temat: Potencjał tech.i osoby zdolne

Czy mając na uwadze rozporz. ws dokumentów, mogę na potwierdzenie powyższego warunku żądać oświadczenia o dysponowaniu filią/oddziałęm Wykonawcy w moim mieście(usługi ubezp.)?
(W tym rozporz. nie ma o tym mowy )

Jakie macie zdanie na ten temat?

2

Odp: Potencjał tech.i osoby zdolne

"Rzporządzenie w sprawie dokumentów w § 5 stanowi, że w celu potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego, zamawiający może żadać w szczególności wymienionych w pkt 1-5 dokumentów i próbek. Z treści cyt. przepisu wynika jednoznacznie, iż katalog dokumentów tzw. "przedmiotowych" czyli potwierdzających spełanianie wymagań co do przedmiotu oferty, nie jest katalogim zamkniętym, ale otwartym, przykładowym (świadczy o tym użyta w przepise fraza "w szczególności"). Oznacza to, że zamawiający może żadać także innych dokumentów niż wymienione w  § 5 rozporządzenia. Formułując takie żądanie zamawiający musi mieć jednak na uwadze, że zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy Pzp zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania. Tym samym, zamawiający może żądać tylko takich dokumentów lub oświadczeń, które są mu niezbędne do przeprowadzenia postępowania. Co do zasady dokumenty przedmiotowe niezbędne do przeprowadzenia postępowania będą to takie dokumenty, których dołączenie do oferty jest konieczne dla dokonania  oceny czy oferta odpowiada wymaganiom zamawiającego. W sposób oczywisty konieczność żądania dokumentów przedmiotowych - zarówno tych wymienionych w  § 5 roporządzenia, jak i innych wskazanych przez zamawiajaćego, musi być związana ze specyfiką przedmiotu zamówienia. Zamawiający musi także pamiętać, iż zgodnie z art. 25 ust. 1 ustawy Pzp, oświadczenia lub dokumenty potwierdzające spełnianie   przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, ma obowiązek wskazać już w ogłoszeniu o zamówieniu,  specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub zaproszeniu do składania ofert."

3

A skąd cytujesz tę opinię?

4

Justine napisał/a:

Czy mając na uwadze rozporz. ws dokumentów, mogę na potwierdzenie powyższego warunku żądać oświadczenia o dysponowaniu filią/oddziałęm Wykonawcy w moim mieście(usługi ubezp.)?
(W tym rozporz. nie ma o tym mowy )

Jakie macie zdanie na ten temat?

A jak nie będzie miał to co?. Wykluczysz ?. Ja bym tego nie robił. Nie stawiał bym takowego warunku.  A dlaczego usługi ubezpieczeniowe ma świadczyć tylko ten kto ma siedzibę w Twym mieście ??.  Przecież to nie jest przedmiot zamówienia - prawda.

5

Właśnie się tego trochę obawiam, bo ztetknęłam się z kilkoma specyfikacjami, w których posiadanie filii/punktu obsługi było ujęte w opisie przedmiotu zamówienia, ale było również w w opisie warunków.
Dla ubezpieczonych ważne jest żeby nie musieli się fatygować za daleko, a ja mam problem.

6

Justine napisał/a:

Dla ubezpieczonych ważne jest żeby nie musieli się fatygować za daleko, a ja mam problem.

Dlatego też należy się zastanowić czy jest to konieczne.

7

Jak się mieszka na prowincji, a do większego miasta ma się sporo km.to jest to ważne, tylko czy dopuszczalne przez Pzp...

8

Z dobrym uzasadnieniem dopuszczalne.

9

nie możesz żądać aby mieli filię w twoim mieście ale możesz opisać przedmiot zamówienia tak że to oni mają dostarczyć polisę do twojej siedziby, a wcześniej np przesłać projekt e-maolem - są różne możliwości

10

Popieram: nie wolno stawiać takich warunków wstępnych.
Dopuszczam jednak inną możliwość: utworzenie takiego punktu W CELU wykonania umowy (po jej zawarciu!).

11

hubal napisał/a:

Popieram: nie wolno stawiać takich warunków wstępnych.
Dopuszczam jednak inną możliwość: utworzenie takiego punktu W CELU wykonania umowy (po jej zawarciu!).

o właśnie coś takiego- oświadczenie o posiadaniu lub utworzeniu, jeśli się nie posiada punktu obsługi klienta.

12

Tak jak Danaug i Hubal, z wyjątkiem utworzenia tego punktu

13

Napisze Ci oświadczenie że otworzy punkt i co nie podpiszesz/zerwiesz umowe jak tego nie zrobi. A jak przedstawiciel  raz w tygodniu przyjedzie do wASZEJ gminy i u koleżanki w mieszkaniu posiedzi godzinę to będzie już punkt czy jeszcze nie. Trzymaj się raczej wersji Danaug

14 (edytowany przez Justine 2011-03-22 08:25:52)

To chyba całkiem wykreślę  ten zapis z SIWZ
Dzięki za pomoc