1

Temat: Przekrocznie kwoty umowy i inne kwiatki

Witam !
Zastanawia mnie problem jaki wystąpił u mojego znajomego

Mianowicie, zimowe utrzymanie dróg:
1) podpisał 3-4 umowy poniżej 14 tyś euro, wg mnie to już uniknięcie przetargu
2) a poza tym kwota jednej z umów przekroczyła kwotę zapisana w umowie 53.746 zł netto  o kilka zł.

Czy można to jakoś wyprostować, nawet przyjmując że umowy zostały zawarte poprawnie i nie było to dzielenie zamówienia. Co zrobić z przekroczona wartością umowy ?

2

Odp: Przekrocznie kwoty umowy i inne kwiatki

Moim zdaniem jest to podział zamówienia, jeszcze to że jedna z umów przekroczyła 14 000 euro.

3

arturo-młodszy napisał/a:

Witam !
Zastanawia mnie problem jaki wystąpił u mojego znajomego

Mianowicie, zimowe utrzymanie dróg:
1) podpisał 3-4 umowy poniżej 14 tyś euro, wg mnie to już uniknięcie przetargu
2) a poza tym kwota jednej z umów przekroczyła kwotę zapisana w umowie 53.746 zł netto  o kilka zł.

Czy można to jakoś wyprostować, nawet przyjmując że umowy zostały zawarte poprawnie i nie było to dzielenie zamówienia. Co zrobić z przekroczona wartością umowy ?

o co chodzi w pkt. 2)? bo  nie kumam

4

można tak zrobić , że 3 - 4 umowy ale chyba mając pod uwagę np. terytorium obszary,
a nie można oddzielnie na odśnieżanie, posypywanie solą , posypywnie piachem

szacunek ma być < 14000  a umowa może być >

5

no dokładnie wg mnie też podział zamówienia, niby tłumaczenie jest że to ze względu na terytorium ale są to tak małe obszary że bardzo naciągane

myszy co do pkt 2 chodzi o to że umowa z jednym wykonawcom opiewała na powyższą kwotę, wiadomo próg przetargowy ale ze względów na zimę usługa  już przekroczyła kwotę zapisaną w umowie. I co z takim fantem ?

Mam nadzieje ze dość jasno napisałem, ale jestem w tym przypadku pośrednikiem przekazu na forum.

6

no jak i tak podzielił to niech nie wykazuje tych dodatkowych kwot - przypadek 2. Niech zapłaci z innego zlecenia.

7

no dokładnie wg mnie też podział zamówienia, niby tłumaczenie jest że to ze względu na terytorium ale są to tak małe obszary że bardzo naciągane

myszy co do pkt 2 chodzi o to że umowa z jednym wykonawcom opiewała na powyższą kwotę, wiadomo próg przetargowy ale ze względów na zimę usługa  już przekroczyła kwotę zapisaną w umowie. I co z takim fantem ?

Mam nadzieje ze dość jasno napisałem, ale jestem w tym przypadku pośrednikiem przekazu na forum.

to zależy jakie przewidziano wynagrodzenie jezeli ryczałtowe to tylko do kwoty 53746,

8

Postępowania powinny zostać połączone sprawa jest do bani, podzial zamówienia jak się patrzy.

9

nie prawda podział terytorialny dozwolony

10

Oj myszy, nie w tym wypadku smile

11

np u nas ale dotyczy PN podział na drogi gminne, wojewódzkie, krajowe

12

a jaki to wypadek? bo ja rozpatruję sprawę z lakonicznego jej przedstawienia

13

ponadto może być to podyktowane wymaganym przez zamawiającego efektem

14

podział wygląda tak:
powiat podzielił sobie utrzymanie zimy wg gmin składających się na niego

15

myszy1953 napisał/a:

można tak zrobić , że 3 - 4 umowy ale chyba mając pod uwagę np. terytorium obszary...

oraz

małe obszary że bardzo naciągane...

Zgadza się -  bardzo naciągane. Powody  dzielenia obszaru muszą być bardziej istotne niż wielkość. Można zrozumieć oddzielenie dróg np. powiatowych od gminnych (inna własność, inne źródło finansowania itp.) przy ich utrzymaniu, ale nie rozdzielenie np. granicą gminy drogi należącej do województwa (bo może wójt brzydki? czy co?).

16

dla mnie też ja się miotam bo to już się stało i może można pomóc  hmm

17

Ale co zrobić, gdy umowy już zawarte? Chyba tylko rozwiązać.

Co zrobić z przekroczona wartością umowy ?

Tego nie rozumiemy do końca, ale to zależy od zapisów umowy - mogą pozwalać lub nie. W pierwszym przypadku sprawdzić, czy przekroczenie zgodne z zapisami umowy, w drugim przekroczenie nie ma prawa wystąpić (co następnie zrobić, to na ewentualnie inny post).