1

Temat: ZP17

Słychajcie moi mili wiem, że na was zawsze można liczyć więc potwierdźcie czy słusznie myślę.
Oferent spełnił wszystkie wymagania SIWZ miał dokumenty, oświadczenia, wszystkie elementy Przedmiotu zamówienia. Czyli Spełniał warunki udziału w postępowaniu. Więc w ZP17 pisze że spełnia. Ale nie wyraził zgody na poprawę omyłek rachunkowych i został odrzucony to ujmuję go ZP 19. Dobrze myślę?

A co by było gdybym miała ofertę która ma wszystkie wymagane dokumenty i oświdczenia ale np. w ofercie brak by było jakieś elementu z przedmiotu zamówienia lub zupełnie coś innego co zamawialiśmy? To w ZP17 on spełnia warunki udziału czy nie?

2

Odp: ZP17

warunki udziału tzn. ma doświadczenie, dysponuje osobami wykwalifikowanymi, ma zdolność finansową, posiada odpowiednie zezwolenia, licencje na prowadzenie działalności. Jeśli np. postawiłaś warunek wykazania sie realizacją dwóch usług w zakresie odpowiadającym przedmiotowi zamówienia - wykonawca dołączył wykaz takich usług na ich potwierdzenie dał jeszcze referencje to spełnia warunek i w druku ZP-17 ujmujesz go jako spełniającego. Natomiast jeśli w ofercie było by brak jakiegoś elementu z przedmiotu zamówienia to znaczy ze jest ona niezgodna z treścią siwz i podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 pzp ujmujesz to na druku ZP-19 mimo że druk ZP-17 potwierdza ze spełnia warunki i jest ok. W przypadku gdy oferta zawiera całkiem cos innego niz chcieliście tak samo niegodna z siwz.

3

Wielkie dzięki Dorotko.

4

Jeśli żądałaś np. świadectwa homologacji decyzji o dopuszczeniu produktu do handlu itp.a wykonawca nie dostarczył w ofercie, to może brać udział w postępowaniu (spełnia warunki udziału) lecz jego oferta zostanie odrzucona. Drukiem ZP 17 dopuszczasz go do udziału, a drukiem ZP 19 odzrucasz ofertę.

powodzenia