1

Temat: równoważność oferty

Witam,
mam taki problem. Zamawiający wymaga w SIWZ aby pojemność silnika w samochodzie nie była mniejsza niż 2.100 cm3. Poza tym określa moc, moment obrotowy itp.

Niestety pojazdy jakie chciałby zaoferować Wykonawca posiadają pojemność 1.989 cm3. Pozostałe paramtery jak moc, moment obort. spełnia z ponad wymagania.

Założmy, że Wykonawca złoży ofertę z silnikiem o pojemno 1.989 cm3 twierdząc, że jest to silnik równoważny do tego który jest wymagany, bo spełnia pozostałe parametry określone przez Zamawiającego w SIWZ.

Zamawiający odrzuci taką ofertę? czy może jednak zaakceptuję ją i uzna że jest to rozwiązanie równoważne ?

2

Odp: równoważność oferty

Stawiam że odzruci jako niezgodna z SIWZ. Ale napisz do Z. może Twoje argumenty przekonaja Z. i zmieni ??

3

Na 100% odrzuci ale często jest tak jak pisze responder i zamawiacze modyfikują SIWZ w tym zakresie.

4

Ja bym odrzucił. Zamawiający jasno określił że nie mniejszy niż 2100 cm3. Równoważny będzie wtedy gdy będzie 2100 lub więcej.  1989 cm3 to jednak za mało. Zrób tak jak koledzy napisali wyżej. Napisz do Zamawiającego , wyłóż grzecznie argumenty a może zmniejszy ten wymóg.

5

To nie tak, zamawiający MUSI odrzucić taką ofertę.

Inna sprawa to warunki w jego specyfikacji - bardzo podejrzane, zwłaszcza przez to ?itp?, jakby już miał upatrzoną firmę i model, który za wszelką cenę chce kupić w majestacie prawa. Może właśnie zestaw parametrów wskazuje dokładnie ten model. W takim przypadku można próbować zarzucać niezgodność z przepisami przez utrudnianie konkurencji lub tp.

6

podzielam w pełni Wasze zdanie, ale wolałem się upewnić

dziękuje za pomoc

pozdrawiam wszystkich