1 (edytowany przez arturo-młodszy 2011-03-22 09:10:19)

Temat: Zmiana terminu wykonania zamówienia

Witam !
Tym razem mój problem !
W dniu dzisiejszym mam podpisać umowę po kolejnym wyborze oferty najkorzystniejszej (pierwszy oferent sie wycofał - o tym było wcześniej)

W SIWZ miałem zapis

"Termin wykonania zamówienia
Zamawiający wymaga, aby przedmiot zamówienia został zrealizowany w terminie do
dnia 28.03.2011r."

i brak klauzuli dopuszczającej zmiany terminu umowy jedynie zapis

"Wszelkie zmiany w niniejszej umowie dokonywane będą za zgodą obu stron w formie
pisemnego aneksu pod rygorem nieważności."

oraz

"W razie wystąpienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie
umowy nie leży w interesie publicznym czego nie można było przewidzieć w chwili
zawarcia umowy Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie miesiąca od
powzięcia wiadomości o powyższych okolicznościach. W takim przypadku
Wykonawca możeżądać jedynie wynagrodzenia należnego mu z tytułu wykonania
części umowy."

Czy istnieje jakaś możliwość zmiany terminu wykonania zamówienia max o 7 dni ?

Termin wykonania zobowiązania nie był elementem podlegającym ocenie jedyne kryterium 100% cena !

Wykonawcy może zabraknąć 1-2 dni a wolał by być kryty umową.

2

Odp: Zmiana terminu wykonania zamówienia

Kurcze, i tu pies pogrzebany, ciężka sprawa, szkoda że nie przewidzieliście zmian zgodnie z art.144.

3

no właśnie szkoda ;/
zachciało mi się zmian,w zeszłym roku miałem wpisane termin realizacji 30 dni od podpisania umowy - czasami lepiej zostać przy starym smile

4

o ile pamiętam poprzednie to miał spokojnie się zmieścić w czasie !! teraz pozostaje przymknąć oko ...................    wink

5

... dobrze pamiętasz smile ale wiesz jak to bywa
przymknąć oko brzmi kusząco ale wolał bym mieć pokrycie papierkiem/paragrafem

6

czytam właśnie o nim książkę Król życia Jana Parandowskiego     smile

7

Jak dla mnie taka zmiana jest niedozwolona. W SIWZ miales okreslony termin wykonania zamowienia, w ogloszeniu zapewne tez i teraz dla jednego wykonawcy zmieniasz go - to wg mnie naruszenie zasady rownego traktowania wykonawcow. Pytalam czy ten drugi sie wyrobi w czasie powiedziales ze tak.

8

tak wyrobi się i dalej takie zdanie podtrzymuje, ale grzecznie pyta o możliwość

9

przymknąć oko

10

jak grzeczny to tym bardziej dżentelmeńska umowa przymykasz oko na dwa dni a jak zawiedzie liczysz kary

11

Arturo mam fragment wyroku KIO/UZP 54/10 - przyznaje nie czytalam calosci.
"Izba uznaje, ze z art. 140 ust. 1 Pzp wynika jednoznacznie, ze zakres świadczenia
wykonawcy wynikający z umowy jest tozsamy z jego zobowiązaniem wynikającym z treści
oferty. W konsekwencji umowa zawarta przez Zamawiającego z wybranym Wykonawcą nie moze wskazywać innego terminu wykonania zamówienia niz określony w ofercie. Nie jest mozliwe w ocenie Izby zawarcie umowy, w której Wykonawca zobowiązał się do wykonania zamówienia w terminie do 11.12.2009 r. Zawarcie takiej umowy byłoby zawarciem umowy o świadczenie niemozliwe, co - zgodnie z art. 387 Kc - powoduje, ze umowa taka jest niewazna."

12

Lepsze wyjście to nie naliczać kar umownych (takie coś czasem nawet można obiecać, mniej lub bardziej oficjalnie) -  będzie wilk syty i owca cała.

13

w umowie mam tak zapisane że mogę ale nie muszę naliczyć kary
"w przypadku nie dotrzymania terminu realizacji Zamawiający ma prawo umniejszyć kwotę, o której mowa w §..."
wiec może spać spokojnie, chyba będzie tak najlepiej, zostawić to w spokoju

14

On tak, przy takim zapisie nawet mu można mu obiecać, ale zauważam inny problem. Z tego co mi ogólnie wiadomo w umowach nie powinno się zastępować tzw. kar umownych  umniejszaniami wynagrodzeń - z wielu powodów, nawet same pomniejszenia też zwykle budzą wątpliwości.

15

... powiem tak, u mnie umowy przechodzą przez radców prawnych, wiem że nikt nie jest nieomylny ale domniemam że niedziałają przeciw firmie.

16

a tak może być
Wykonawca upoważnia Zamawiającego do potrącenia naliczonych kar umownych z wynagrodzenia Wykonawcy

17

A może tak dostawca dostarcza towar po terminie ale piszesz protokół odbioru w terminie umownym, sprawdź ile masz czasu na zapłatę  faktury. Wykonawca wystawia fakturę w terminie ale  płacisz już po dostawie. Tak zrób co by się wyrobić w zapisach umownych termin płatności i odbioru. możesz tak nawet 20 załatwić jak masz termin płatności 21 dni.

18

Oj, nie tak, a przynajmniej ja bym tak nie radził. Przede wszystkim problem co zapisać w protokole, by się nie narazić.

Zastanawiam się nad poprzednim postem

myszy1953 napisał/a:

a tak może być...

- to pytanie czy (p)odpowiedź?

19

Po co te rozwlekłe rozważania, jak sprawa jest oczywista - nie można przedłużyć terminu.

20

potwierdzam nie można ale chyba niektórym umknęło ,że to jest splot okoliczności   niezależnych ani od zam. ani od wyk. - zrobić tak aby w papierach grało

21

Aby w papierach grało, to mnie by wystarczyło w protokole końcowym wyraźnie obarczyć winą wspomniany ?splot okoliczności? a nie wykonawcę.