1

Temat: ZP 300

Słownik CPV
W druku (pozycja II 1.7 Wspólny słownik zamówień CPV)  jest miejsce na  główny przedmiot i dodatkowe przedmioty (4)
Jeśli z dokumentacji Specyfikacji technicznej wynika iz będzie jeden główny przedmiot i 11 dodatkowych przedmiotów, to wpisć wszystkie 11 , czy tylko 4 czy wogóle nic, czy co?

2

Odp: ZP 300

Ja wpisałbym wszystkie 11. Nigdzie nie spotkałem się z zapisem, że należy wpisać tylko 4...

3

Natomiast przesyłając ogłoszenie w wersji elektronicznej (ze strony UZP) - masz tylko 4 dodatkowe. Więcej kodów system nie przyjmie.

4

chmmm
Więc jak zrobić , ogłoszenie w internecie , na tablicy i w biuletynie muszą być takie same?

5

No, takie same, zatem chyba tylko 4 dodatkowe kody...

6

No, jeżeli druk ma tylko cztery wiersze na kody CPV to wiadomo, ze nie można wpisac ich więcej. A w ogłoszeniu Zamawiający ma większą swobodę w kształtowaniu jego treści. Więc na pewno wpisanie tam wszystkich kodów nie bedzie błędem.

7

Kody to tylko kody. Ich ilość nie zmienia treści ogłoszenia. Wszystkie informacje są takie same, a różnica w ilości kodów między ogłoszeniami nie stanowi różnicy.
Zawsze jednak można zawrzeć 1 + 4 w ogłoszeniach i wszystkie w SIWZ.

Pozdrawiam

8

OK.
4+1 ogłoszenia , SIWZ - wszystkie

dzieki i pozdrawiam

9

tez mam pytanko odnosnie tego druku ZP-300.
w sekcji II w II.2) wielkosc lub zakres zamowienia. co tu trzeba wpisac?
czy w przypadku postepowania na kredyt o wysokosci 5 mln wpisuje te 5 mln?

10

nie, wpisujesz albo wartość szacunkową zamówienia - tj. wielkość zamówienia, albo zakres - tj. opisujesz trochę szerzej swój przedmiot zamówienia. smile

nora

11

szerzej przedmiot zamowienia opisze w II.1.5) tego druku, wiec nie ma sensu dublowac tego opisu.
chyba trzeba bedzie wpisac szacunkowa wartosc kosztow kredytu obliczona przez skarbnika. bo zapis postaci: powyżej 60 tys. euro to chyba zbyt ogolny bylby?

12

Jeśli napiszesz pow. 60 000 i te 5 mln. to powinno być dość. Jeśli nie masz jakichś szczególnych wymagań co do kredytu. Kredyt to standard dlatego moim zdaniem to wystarczy, ale jeśli chcesz wpisać wartość to też dobrze.

Powodzenia

13

Na pewno wpisanie tylko hasła "powyżej 60.000 euro" jest błędne. Czytałam na ten temat opinię Prezesa UZP.

14

a gdzie moge te opinie znalezc?

mam jeszcze dylemat z II.1.6) informacja o oswiadczeniach i dokumentach potwierdzajacych spelnianie przez oferowane dostawy, uslugi lub roboty bodowalne wymagan okreslonych przez zamawiajacego.

co tu wpisac w przypadku kredytu, jezeli nie zadam wykazu wykonanych zamowien, ani dokumentow mowiacych o sytuacji finansowej i ekonomicznej.

dokumenty o ktorych mowa w paragrafie 1.1 rozporzadzenia beda ujete w III.2) Warunki udzialu.

15

Opinia jest w artykule w Rzeczpospolitej z dnia 5 kwietnia 2005r.
"Zapisu ""powyzej 60.000 euro"" nie mozna uznać za odpowiadający wartości zamówienia. Dlatego też zamawiający, który posługuje się taką formułą musi liczyć się z zarzutami naruszenia prawa w przypadku ewentualnej kontroli".

16

II.1.6 - chodzi tutaj o warunki dotyczące przedmiotu zamówienia, np. "certyfikaty" lub coś w tym stylu...

17

Nie przejmowałbym się tak artykułem. Takie określanie wartości jest powszechne. Gdyby zamawiający musiał precyzyjnie określać wartość zamówienia to prowadząć protokół postępowania zgodnie z przepisami tj. na bieżąco miałby obowiązek wpisać wartość zamówienia. Takiego obowiązku nie ma. Może to zrobić po otwarciu ofert. Zatem nie ma również obowiązku wpisywać dokładnie wartości zamówienia w ogłoszeniu. W biuletynie można zamieszczać również ogłoszenia o zamówieniu pon. 60 000 euro dlatego wskiazanie wielkośći zamówienia jako zamówienia pow. lub pon. 60 000 euro wystarczy. Pow. progów unijnych ogłoszenia zamieszcza się gdzie indziej, więc i górna granica istnieje.

Pozdrawiam

18

Kornelia napisał/a:

Na pewno wpisanie tylko hasła "powyżej 60.000 euro" jest błędne. Czytałam na ten temat opinię Prezesa UZP.

zgadzam się z Kornelią - gdyby ustawodawcy o taki zapis chodziło w tej sekcji ogłoszenia, napisałby wprost - wpisz 60 000 lub 137 000 lub 211 000 lub 422 000 lub 5 278 000 (niewłaściwe skreślić) smile

nora

19

Artur napisał/a:

Nie przejmowałbym się tak artykułem. Takie określanie wartości jest powszechne. Gdyby zamawiający musiał precyzyjnie określać wartość zamówienia to prowadząć protokół postępowania zgodnie z przepisami tj. na bieżąco miałby obowiązek wpisać wartość zamówienia. Takiego obowiązku nie ma. Może to zrobić po otwarciu ofert. Zatem nie ma również obowiązku wpisywać dokładnie wartości zamówienia w ogłoszeniu. W biuletynie można zamieszczać również ogłoszenia o zamówieniu pon. 60 000 euro dlatego wskiazanie wielkośći zamówienia jako zamówienia pow. lub pon. 60 000 euro wystarczy. Pow. progów unijnych ogłoszenia zamieszcza się gdzie indziej, więc i górna granica istnieje.

Pozdrawiam

a, nie koniecznie Arturze - ustawodawca dał jedynie wybór:
- wartość lub zakres zamówienia..

ad vocen wypowiedzi Korneli c.d. wyjaśnienia tego problemu

nora

20

Ja dodam jeszcze jedno - ostatnio reprezentowałam jednego z wykonawców przed ZA. Moim celem było uniewaznienie postępowania z powodu niewłasciwej treści ogłoszenia w BZP. Oczywiście miałam ku temu podstawy  - brak wykazu wymaganych dokumentów itp., a gwożdziem do trumny było wpisanie własnie w rybryce wartości tekstu "powyżej 60.000 euro". Oczywiście samo to nie miałoby wpływu na postępowanie, ale arbitrzy zwrócili uwagę na ten błąd i doszli do wniosku, ze Zamawiający równiez w tym miejscu nieprawidłowo zformułował treść ogłoszenia. Postępowanie unieważniono.
A co do powszechności takiego zapisu - czy to jest argument smile?

21

wszystko pieknie, ale ja nadal nie wiem co mam tam wpisac sad.
przegladajac ogloszenie to albo wpisane bylo powyzej 60 tys. euro albo wartosc kredytu jak ma byc wziety np. 5 mln zl.
i tak zle i tak nie dobrze.
czy jak wpisze szacunkowa wartosc kosztu kredytu oszacowanego przez skarbnika to bedzie ok?
wtedy musze wpisac wartosc jaka mi podal np. 560.845 zl czy wystarczy jak napisze ok. 560 tys. zl?
i czy ta kwota powinna byc w PLN czy w Euro?

22

jacek0707 napisał/a:

II.1.6 - chodzi tutaj o warunki dotyczące przedmiotu zamówienia, np. "certyfikaty" lub coś w tym stylu...

po przejrzeniu paru ogloszen na kredyt zauwazylem ze w II.1.6 wpisuja to samo co w III.2 odnosnie oswiadczen i dokumentow potwierdzajacych spelnianie warunkow lub wpisuja nie dotyczy.

w przypadku kredytu to chyba nie ma sensu wypelniac tego punktu. oczywiscie moge sie mylic.

23

wpisz zakres zamówienia..

smile nora

24

nora4 napisał/a:

wpisz zakres zamówienia..

smile nora

twoj watek odnosi sie do pkt. II.1.6 czy do II.2 (wczesniejszy problem z kota jaka tam trzeba wpisac), bo troche sie juz pogubilem

25

do II.2