1

Temat: Czy mam prawo protestować?

Czy mam prawo złożyć protest na wybór oferty droższej od mojej jeżeli załąCzyłem specyfikacje oferowanego sprzętu pobraną ze strony www producenta z błędem?
Po otrzymaniu informacji od ZA o odrzuceniu mojej oferty ze względu na niezgodną ze wymogami zauważyłem dopiero ten błąd. Poinformowałem o tym producenta który dokonał zmian na stronie oraz dostarCzył mi oświadczenie że ten sprzęt spełnia wszystkie wymagania zawarte w SIWZ. Czy w takim wypadku mam prawo wnieść protest? Czy domagać się uwzględnienia oświadczenia producenta? Czy raczej unieważnienia przetargu?
Czy ktoś może słyszał o podobnym przypadku? Może były jakieś orzeczenia albo wyroki? Z góry dziękuję!

2

Odp: Czy mam prawo protestować?

obawiam się, że poległeś. Niestety, nie dochowałeś należytej staranności w przygotowaniu oferty. Zdarzenia o których napisałeś pozostają bez związku na badanie i ocenę ofert. Każde takie działanie (złżenie oświadczenia, wyjaśnienia produecneta itp.) są dzialaniami które wpływają na zmianę treści oferty po upływie terminu skladania ofert. w trakcie badania i oceny zgodnie z art. 87 ust. 1 zamawiający może żądać wyjaśnienia treści złożonej oferty, ale wyjasnienia te nie mogą wplywać na treść złożonej oferty.

Przykro mi

smile  nora