26

Odp: czy wykonawca spełnia warunek udziału

Tylko czy wykonawca w wykazie osób może wskazać inną osobe niż w złożonym oświadczeniu? W wykazie osób osobe z konstrukcyjno - budowlanym, a w oświadczeniu z drogowymi

27

wskazuje nową osobę z oświadczeniem i ewentualnie zobowiązaniem

28

Może wskazać inną osobę.

29

i nikt mi tego nie podważy, ze jest to inna osoba niż w oświadczeniu?

30

myszy tylko czy dla tej nowej osoby moze załączyć nowe oświadczenie skoro już raz wewałam wykonawce do uzupełnienia oświadczenia?

31

wykonawca ma uzupełnić o osobę spełniającą Twoje wymagania a więc :
nowy wykaz , nowe oświadczenie i ewentualnie zobowiązanie o ile korzysta z zasobów innych podmiotów

nie dajesz wzoru wykazu osób ?

32

daję wzór wykazu osób. Tylko że nie mam możliwości wezwać wykonawcy do powtórnego uzupełnienia, skoro już raz uzupełniał mi oświadczenie

33

ale do innej osoby

34

oświadczenie jak rozumiem składa osobno ?

35

pewnie żaden z wykonawców nie bedzie posiadał osoby posiadającej uprawnienia w specjalności konstrukcyjno - budowlane, chyba że pożyczy tę osobę od innych.

36

nie martwisz się na zapas?

37 (edytowany przez hubal 2011-03-23 09:13:09)

Zostawcie wreszcie tę ofertę.

myszy1953 napisał/a:

żadałaś w siwz (dość nieszczęśliwie) konstr-bud. to takie mają być i pod tym kątem oceniasz oferty

Otóż to (podobnie i ja podpowiadałem, jak widać bez skutku) i nie widzę powodu dalej kombinować i gmatwać. Po prostu ofertę spradzamy pod tym względem, a dodatkowo sprawdzamy czy jest oświadczenie. Oba dokumenty mają prawo dotyczyć odrębnych osób.

Zrozumcie: oferta to jedno, a OBOWIĄZEK wykonawcy zapewnienia uprawnionych osób w przez cały czas robót to drugie.
Wystarczy, że pieczołowicie uzgodniona dziś osoba jutro złoży rezygnację i całe Wasze kombinowanie do ... no, do bani.

38

ale teraz dałeś!      roll masz rację zostawiam to

39

dziewczyno nie sprawdzaj tych ofert , sprawdź OBOWIĄZEK

40

nie rozumiem: "nie sprawdzaj tych ofert, sprawdź OBOWIĄZEK"

41

A ja rozumiem, że był to skrót myślowy, zaś pełny zamysł powinien oczywiście obejmować sprawdzenie z należytą starannością zgodności z wymaganiani specyfikacji (należyta nie oznacza ani pedantyzmu ani podejrzliwości), a następnie pilnowanie zgodności z ofertą i przepisami przez CAŁY etap wykonania - to po prostu obowiązek.

Nie wiem czy dobrze znam całą sprawę, ale odnoszę wrażenie, że obecnie ofercie nic istotnego nie można zarzucić.

42

wykonawca podał odpowiednią osobę z odpowiednimi uprawnieniami tylko Zamawiający, źle określił warunek udziału, ... zastanawiam się czy najrozsądniej nie będzie unieważnić postepowania i ogłosić nowego....

43

przedmiotem zamówienia jak napisałas jest powierzchniowe utrwalenie nawierzchni dróg a więc osoba o upr. konstr-budowlanych też podoła

44

Hubal warunek w siwz - dysponowanie osobą z uprawnieniami konstr-bud , niektórzy wykonawcy dali drogowców spełniają warunek udziału w postępowaniu - NIE ( mimo ,że w realu mogą kierować robotami będącymi przedmiotem zamówienia) - musi wezwać do uzupełnienia ofert
a niewątpliwy obowiązek pilnowania i przestrzegania postanowień umownych nie należy do służb , które przeprowadzają post. przetargowe chyba ,że ktoś jest  alfą i omegą

45

czyli twoim zdaniem to postepowanie jest jeszcze do uratowania?

46

i czy nie została naruszona tutaj zasada uczciwej konkurencji, skoro przy drogach żądamy specjalności konstrukcyjno - budowlanej?

47

poddaję się

48

ograniczyłaś udział osób posiadających uprawnienia drogowe

49

myszy1953 napisał/a:

1)  niektórzy wykonawcy dali drogowców spełniają warunek udziału w postępowaniu - NIE ( mimo ,że w realu mogą kierować robotami będącymi przedmiotem zamówienia) - musi wezwać do uzupełnienia ofert
2) a niewątpliwy obowiązek pilnowania i przestrzegania postanowień umownych nie należy do służb , które przeprowadzają post. przetargowe chyba ,że ktoś jest  alfą i omegą

1) W zasadzie musi, jednak widzę małe prawdopodobieństwo, by ktoś wyciągał konsekwencje z przeciwnego zachowania.
2)To raczej poza wątkiem i nie wymaga tu komentarza.

50

mania napisał/a:

czyli twoim zdaniem to postepowanie jest jeszcze do uratowania?

Jak najbardziej - ono MUSI pozostać.